dilluns, 31 d’octubre del 2022

La clepsidra.

Deia el canceller austríac Klemens von Metternich, el que redibuixà el mapa de la Europa postnapoleònica, la que enterrà el llegat de la república francesa i reimpulsà  les monarquies, que els nous estats centre-europeus li interessaven tan poc com el seu got de cervesa quan estava buit... Era una observació estimativa, més aviat mancada d’estima i totalment pragmàtica, no li importaven els drets de les noves nacions que es dibuixaven en l’horitzó. Com a bon classista de cep vell no li importaven Romania ni els romanesos, Polònia ni els polonesos per no parlar de gents com els macedonis o búlgars per citar-ne alguns. Allò que sí realment l’importava és que la existència d’aquestes noves nacions es feia en afebliment i demèrit d’altres enemigues, com ara Rússia i l’Imperi Otomà. Vegem exemples, si Polònia era independent ja no seria russa, si Romania era independent ja no seria otomana, turca.

Recentment s’ha produït una reunió nord-americana al més nivell alt nivell en la qual s’ha afirmat que el gran enemic dels Estats Units no és Rússia sinó la Xina. Diferents lectures, la primera la de l’estima, com von Metternich mostrar menyspreu per l’adversari al temps que s’alimenta als seus enemics. Com els nobles que en l’Edat Mitjana refusaven lluitar amb algú d’un estament social inferior, jo, els Estats Units d’Amèrica, superior, no lluite amb tu, Rússia, perquè ets inferior. Una lectura que no obvia el fet d’alimentar Ucraïna d’amagat (o no tant...) amb l’objectiu d’anar desgastant al rival. A Afganistan es revelà una estratègia guanyadora, alimentar amb armes als talibans per tal de tindre a l’exercit rus ocupat i, millor encara, forçar la fallida econòmica d’un sistema, el soviètic, que no estava dissenyat per guanyar diners. Els russos són cabuts, com es veié a Stalingrad, però la realitat acaba imposant-se i la retirada, ruïnosa retirada, fou un fet.

Hui Rússia, l’os rus, es veu més amenaçat per les abraçades dels altres que per les que ell mateix pot provocar. A la banda europea guerra amb Ucraïna sostinguda pel món occidental mentre que a l’Orient, dessagnament econòmic per part d’una Xina obsessionada en ser el basar del món.

Les clepsidres són rellotges d’arena i els rellotges retrotrauen a eternitat, què millor per a comptar el temps, concepte abstracte, que un rellotge? Per altra part, la pràctica, la real, el desgast, l’erosió causada per la circulació de l’arena. Algun dia haurà algun guanyador, molts han perdut ja.

 

Bucarest a 30 d’octubre del 2022.