Sovint, de manera innocent, creiem que podem moure’ns lliurement per allò que coneixem com a Internet. La primera cosa que hem de tindre en compte és la manera com he escrit Internet, o siga, amb majúscula. Açò és fàcil d’explicar, ja que es fa servir la inicial majúscula en el trànsit d’un neologisme cap a una paraula ja assimilada que ja s’escriu amb minúscula: internet. Crec que en castellà ja ha fet el trànsit; quant a nosaltres, no n’estic segur, i cal tindre en compte que se sol comptar amb un període de transició quant als canvis on les dos formes solen ser correctes. D’altra banda, l’ús de la majúscula està lligada a un nom propi, per tant, que té propietat.
Si tot allò que és la xarxa no té un propietari, sí que el tenen les maneres en què hi naveguem: Google, per exemple. Ara bé, i com supose que deu ser, les empreses propietàries deuen buscar el benefici. Internet, empresa, benefici, usuari, gratuïtat..., poden ser conceptes que encaixen en diferents camps, sobretot això de la gratuïtat per a l’usuari. Ja sé que açò que acabe d’escriure ja ho sabem, però cal tindre-ho en compte per pensar què trobem quan hi busquem i què veiem en el temps d’oci que hi dediquem. La foto de la investidura de Trump ens ho ha recordat de manera ben clara.
Ja fa uns anys que vaig abandonar Twitter, supose que va ser quan Musk va comprar la companyia, i ho vaig fer per dos motius: per a no regalar-li diners i per a no caure en la seua xarxa –algoritme es diu ara. Sobre la meua influència, no cal ni anomenar-la, ja que només em dedique a fer paelles i a provocar Victor el Blai, o siga, ni cas. Ara, fa unes setmanes que he deixat Facebook i Threads per les mateixes raons, sobretot la primera, on no paraven d’eixir-me vídeos bèl·lics que no deixava de blocar. Potser en vaig arribar a denunciar uns dos-cents pel cap baix. Estava fart, la veritat! Respecte d’Instagram, crec que ja m’està passant una cosa semblant, tot i que amb un menor volum. De moment, encara hi estic. De Whatsapp, o Telegram, crec que la cosa és diferent, perquè es pot fer servir només per a comunicar-te, sense més.
Que per què escric açò? Doncs, perquè he llegit algun article en què la gent es planteja mantenir-se en la xarxa per a fer de contrapés. Fins i tot he llegit coses d’un purisme esgarrifós en el qual s’obvia la part més important: que hi ha manipulació quant al contingut, i que este fet, al final, pot influir en la manera de pensar el món i les relacions socials. De la dependència, ni en parle. Però, quina és la contrapartida? En primer lloc, supose que hauré deixat de relacionar-me amb persones llunyanes o, fins i tot, amb gent desconeguda amb qui he travessat algun missatge –en el meu cas, molts poquets. I, finalment, que la gent ja no podrà apreciar les meues habilitats culinàries ni el bon gust que tinc per escollir els puros i els vins adequats. Eixe és el preu: tota una pèrdua per a la societat!
Salvador Sendra