dimarts, 10 de setembre del 2019

A GEÒRGIA NO ES MENJA BÉ; I PROU DE MENTIDES!


Resultat d'imatges de georgia comida
Estic disposat a enfrontar-me en un duel a primera sang amb qualsevol persona que em torne a repetir que el menjar georgià és una meravella, o que em solte l’estúpid tòpic eixe que diu que a Geòrgia es menja de categoria. És una mentida com una casa de gran que no es mereix ni tan sols ser escoltada, ni rebatuda. No obstant això, ho faré per darrera volta: no és veritat!

A Geòrgia es menja, i prou. Però, pensant-ho bé, també es menja en qualsevol altre lloc perquè, sinó, la gent moriria de fam. Menjar tomaca, cogombre, ceba i albergina no és menjar bé; és menjar, i au. En el millor dels casos, hi ha el formatge, o els formatges... La resta, són productes més elaborats, però escassos i poc treballats.

Això sí, es menja molt, i es beu... Però, repetisc: ni cas de les mentides. Menjar bé és empassar-se productes creats per agradar, per crear sensacions quan es degusten alhora que et nodrixen. Podem parlar d’elements primaris, combinats o no, però disposats de manera que hi haja un lligam entre ells. Podem parlar de productes transformats seguint qualsevol tècnica, però d’una manera que puguen aconseguir la finalitat perquè són tractats.

El formatge pot estar bo, però és formatge, i au. I, si ens sembla tan especial és perquè ens hem habituat a menjar altres coses paregudes. La llet dóna per allò que dóna, i els processos d’elaboració solen ser semblants, tot i que poden haver-hi matisos que un formatger podria apreciar –un formatger o una formatgera! Però no podem passar el dia menjant formatges. I este exemple pot valdre per a les tomaques, els cogombres i les albergines.

El menjar georgià serà bo el dia que aprenguen a traure partit a tota eixa matèria primera i aconseguisquen elaborar àpats d’interés per al comensal. Mentre, la finalitat de la seua cuina estarà lluny de ser bona perquè, a molt estirar, serà útil i adequada al lloc on es produïx, o siga, per a una societat adient.


Salvador Sendra