divendres, 13 de gener del 2017

Sexe, mentides i cintes de vídeo.

Trump ha fet la seua primera conferència de premsa. Hi ha resultat un escàndol. Sí, ahir la notícia no era una altra que Trump, com a mostra de la seua malignitat, no va deixar que un periodista, o el que fóra, de la CNN i li fera una pregunta. A més a més, Trump va gosar dir al periodista de la CNN "Your organization is terrible" i "You are fake news!". Tot el món periodístic, o gairebé tot el món, han eixit en defensa de la CNN i atacant a Trump. Com gosa clavar-se amb un mitjà tan serios com la CNN? Recorda als afers de Pablo Iglesias contra Prisa per la manipulació de les notícies, en diversos temes. Des de Podemos s'ha dit, fins i tot, que "Prisa desata la máquina del fango".

Mentrestant, els mitjans ataquen de populisme a tots aquells que no entren dins del "canon". Els acusen d'estendre la postveritat, de la que parlava al darrer post meu. I ells s'atribueixen el poder de dir què és i no la Veritat. Ahir mateix, Cebrián defensava el paper dels periodistes professionals, enfront de internet i la postveritat que en ella s'estén. La postveritat és la mentida, per a Cebrián, i "tenemos que aprender a defendernos de las falacias informativas y debemos aprender vivir con ellas"*. A més a més, diu "El periodismo profesional, el destinado a contar lo que los poderes quieren ocultar, está amenazado" i "Es obligación, no solo de los periodistas y de los editores, tratar de que no desaparezca [el periodismo profesional]"**. Una autèntica lliçó d'hipocresia i sarcasme, la que ha donat Cebrián.

Els periodistes professionals comencen a veure amenaçat el seu domini sobre la veritat, cal dir més bé la pseudoveritat. Ara ja no són l'únic canal d'accés a informació. Si abans, l'imperi de la pseudoveritat era total, no hi havia altres canals d'accés fàcil i massiu a informació, hui en dia no és així. Fins i tot, secrets d'Estat queden a la vista gràcies a organitzacions com Wikileaks o hackers a sou d'altres estats, de qui sap qui o que actuen per ser antisistema. Els periodistes professionals l'últim que fan hui en dia és contar la veritat que els poders volen tractar d'ocultar. Entre altres coses perquè ells són part del poder. Creen una "pseudoveritat en negatiu" vers els qu tenen 'el poder' i que ells no volen que governen (Chávez, Podemos, Trump, Putin, etc.) i creen una "pseudoveritat en positiu" vers els que mantenen 'el poder' i a ells –més bé als seus amos- els convé (Obama, Hillary Clinton, Rajoy, Susana Díaz, la familia Saud d'Arabia, etc.).

De tot això hem sigut testimonis els darrers dies. I prendrem com a exemple el mitjà que suposadament ha sigut atacat per Trump, la CNN i dues notícies:

La primera: Fa uns dies vaig llegir veure una notícia a RT, on es deia que s'havia filtrat un àudio on John Kerry, secretari d'Estat –com un ministre d'afers exterirs ací-, reconeix que van deixar créixer a l'ISIS per a forçar a Al-Assad a negociar, la notícia havia sigut donada per la CNN en la seua web però immediatament va ser esborrada:

En la grabación se oye parte de un diálogo de una duración de unos 37 minutos que fue inicialmente publicada el pasado mes de octubre por la cadena CNN en un artículo. Sin embargo, la cadena la borró enseguida de su sitio. [Link a RT, notícia titulada “AUDIO: John Kerry revela que Obama usó al EI contra Al Assad, pero que Rusia "cambió la ecuación”]
Aquesta notícia d'una gravetat brutal, ha sigut silenciada pels grans mitjans, passant a ser considerada allò que Cebrián denomina postveritat. Aquesta notícia hauria de servir per tancar a Obama i Kerry i a tots per terrorisme. L'ISIS assasina a Europa mentre ells ho permeten i ajuden a l'ISIS per interesos espuris.

La segona: La CNN no ha tingut cap problema a publicar, juntament a BuzzFeed, el famós informe que aquests dies a donat la volta a món. Un informe que altres mitjans s'han negat a publicar perquè no tenia la suficient credibilitat ni es podia corroborar. L'informe es anònim i en ell s'assegura que Trump seria objecte d'un xantatge per part de Rússia, donat que Putin tindria proves i videos dels abusos de Trump a dones, negocis bruts, i coses rares.

Així es crea la pseudoveritat: Obama se n'anirà blanquejat al seu retir havent potenciat un grup terrorista que ens mata als europeus, quan els crims estan demostrats; Trump comença el seu mandat tacat, brut, emmerdat per un informe sense cap mena de dubte fals. Cebrián vol que els periodistes professionals que blanquegen a Obama i emmerden a qui siga, en aquest cas Trump, segueixen tenint el poder de crear la pseudoveritat.

I pobre de qui gose criticar i dir que manipulen als periodistes professionals, tan lliures ells, tan destinats a contar el que el 'poder' no vol que es sàpiga. Pobres dels populistes, siga de dretes com Trump, o d'esquerra com Pablo Iglesias, seran tractats d'autoritaris i de dictadors, de liberticides i de matar la llibertat de premsa. La guerra entre la postveritat i la pseudoveritat, com la pel·lícula Steven Soderbergh, "Sexe, mentides i cintes de vídeo".
                                                          
Oskar “Rabosa”

 * La notícia recollida per Público a un article titulat “Juan Luis Cebrián: "Nunca acusaría al partido de Pablo Iglesias de ser una máquina del fango”. 

** La mateixa notícia a El País, article titulat “Cebrián: “El periodismo profesional, el destinado a contar lo que los poderes quieren ocultar, está amenazado”.

N. del A.: No pose links dels mitjans espanyols per la coneguda com “Tasa de Google” o “Canon AEDE”.