dijous, 25 d’abril del 2019

400 NO EN SÓN RES


Resultado de imagen de 400
400 articles escrits en una mena de dietari que l’editor m’ha publicat amb paciència, benevolència i, a voltes, fins i tot amb interés, han contribuït que un blog, sense padrins i recolzant-se en un parell d’adreces de Facebook, haja assolit la xifra de 100.000 entrades! –crec que hauré encertat en els zeros. No em podeu negar que l’empresa té el seu mèrit...

I he escrit sobre moltes coses, tantes que, quan parle amb algú, sovint panse: si això ja ho he escrit. Tantes que no arriben a ser una mil·lèsima part dels temes que es poden tractar, de moment; tants com combinacions de paraules i de perspectives se’n poden fer, o siga, infinits. De ciència i de teologia, d’havans i d’ateisme, de literatura i d’història, de filosofia i de vida quotidiana, d’amor i d’òpera, de música i de pintura... Enfocats, cadascun d’ells, des de diversos punts de vista.

Molts han estat crítics, fins i tot amb els crítics; d’altres, condescendents. Tots ells, tot i haver-se redactat des d’Amèrica, des d’Àsia, des d’Àfrica o des de gairebé tota l’Europa occidental, han defugit convertir totes eixes variants geogràfiques en un blog de viatges. La perspectiva, per tant, ha estat múltiple, però el focus sempre ha sigut allò que m’ha preocupat, o que he cregut important, allunyant la moda quan el temps no ha donat per a més.

L’objectiu ha estat crític i subjectiu: per què negar-ho. El resultat, el que heu pogut observar. S’ha actuat, per damunt de tot, contra els totalitarismes, tant els científics com els morals, tant els laics com els d’autoritat, i s’ha buscat rebatre’ls mitjançant la lògica i les afirmacions pròpies d’aquells i aquelles que han estat a l’objectiu. Ara bé, tot ha sigut fluït, sense massa esforç i amb molt de plaer, fins i tot en els escrits més densos i feixucs, contrarestats amb altres de més plaent i lleugera lectura.

I ho escric hui, en el dia del llibre, perquè hi ha autors que s’han dedicat a firmar textos que nosaltres no podrem firmar perquè el format no acompanya. Ara bé, no per això hem de pensar que un dietari com el present queda lluny d’allò que s’entén com a literatura, ja que el dinamisme del format i la voluntat per recrear-lo no lleva que allò que s’hi exposa siga del tot adequat al segle XXI.
100.000, que no en són poques!


Salvador Sendra