dijous, 18 d’abril del 2019

Baldo, el bon valencià.

Resultado de imagen de baldoví
Joan Baldoví, Baldo pels amics –encara que jo ni ho sóc ni vull ser-ho, li diré Baldo perquè aquest post té un to familiar- és l'home del moment en aquesta campanya. O almenys això sembla si parles amb gent de Compromís. Baldo té aspecte de ser un bon home. Un valencià de tota la vida. Més aparença de llaurador que d'intel·lectual. D'eixos que si estàs al bar i el veus entrar, li dius al cambrer: "...i una cassalla per a Baldo". Sembla proper. Li costa pronunciar en castellà, no té un verb fluït, però parla senzill i entenedor. No sembla mai enfadat, encara que intente ser efusiu a vegades, no pots creure que estiga enfadat o alterat. Ni tan sols li ix la cara d'enfadat quan diu que està indignat perquè ha anat a un supermercat i ha vist que totes les taronges són de Sudàfrica i no de la Comunidad Valenciana.

Déu ser per això que a les enquestes de CIS sòl estar entre els polítics més ben valorats. A aquestes enquestes compta molt l'antipatia que hom genere. Per això els altres puntuen molt baix; per exemple, Iglesias puntua alt entre els seus, un 17%, però molt baix entre la resta, i la mitjana és catastròfica. Igual passa amb qualsevol altre, ja siga Sánchez, Casado... Baldo com que no insulta, no alça massa la veu i para bon home, no desperta antipaties, pel contrari, sembla que genere simpaties. Però és la simpatia del neutre, del que es posa de perfil o amb un perfil baix; del que no destorba ni fa nosa. No alça la simpatia d'un líder o d'un cap. Per això, no puntua alt però tampoc baix

Aquestes reflexions vénen a compte de què he llegit per una xarxa social que Baldo és polític valencià que més treballa per la Comunidad Valenciana (no sé si deien València o País Valencià). I em disculpareu (o no, perquè només és una forma de parlar), però Baldo no és un bon polític i, fins ara (el futur és ignot, encara que podem fer travesses si voleu), no ha fet res substantiu per a la Comunidad Valenciana, més que remugar en veu baixa i en un to àton. Que no seré jo qui diga que està mal remugar per les coses que et semblem mal, jo remuge prou, però no és que un polític no haja de remugar, però remugar per a res... A un polític se li ha de demanar alguna cosa més. ¿I a banda de remugar què més s'ha fet Baldo? Igual m'he perdut alguna cosa i s'han aconseguit grans fites per a la Comunidad Valenciana.

També he llegit, quasi al moment, que Baldo diu que condicionarà l'investidura del pròxim president a un finançament just. Bé, disculparem a Baldo, que és una bona persona i ho fa tot en bones intencions, perquè la veritat no resulta molt creïble. Si això ho diguera algú del PNB, és obvi que tots ho donaríem per fet. Però Baldo que ha tingut oportunitat i no ha fet res d'això, ¿per què l'hem de creure? El PNB, acudint a una raó pràctica (el PNB és el pragmatisme nu i cru, si cal pactar amb el dimoni, es fa, i a la marxa), va pactar uns pressupostos amb Rajoy; Baldo –supose que seguint a Oltra, qui és qui talla el bacallar, i qui es va pronunciar al respecte (no recorde cap declaració de Baldo)- ni es va seure. I això que els empresaris valencians que defensen l'infrafinançament li ho demanaren i haguera tingut l'etern agraïment d'ells.

No sols això, mentre el PNB posava com a condició per a fer costat a la moció de censura de Sánchez que es mantigueren els pressupostos pactats amb Rajoy, mentre va entrar a negociar els del 2019 amb Podemos i el P$x€, ¿què va fer Baldo? Remugar perquè la Comunidad Valenciana seguia infrafinançada. La pregunta que sorgeix a qualsevol persona és: ¿Per qué no van seure a la taula d'igual a igual, o pel contrari amenaçar amb tombar-los? ¿Per què no van seure a la taula amb el P$x€ per negociar la moció de censura i li van donar un xec en blanc a Pedro Sánchez? I una altra, si tan important és el tema del finançament i la manca de infraestructures, ¿per què no es posa l'interés de la Comunidad Valenciana per damunt de tot i es va pactar el pressupost amb el PP? En aquest cas entenc que hi haja fortes objeccions a pactar amb el PP, però si hi ha manca de diners i infraestructures, i el tema és tant cabdal i urgent, igual has de valorar deixar de banda aquestes objeccions, i tirar pel camí del pragmatisme, com fa el PNB. En tot cas, deixant de costat el PP, no s'entén que a Sánchez li hagen donat carta blanca.

Potser Baldo sí haja segut el polític que més fa per la Comunidad Valenciana, perquè només remuga en veu baixa i en to àton, i la resta ni tan sols això fan. Però d'ahí a pintar-lo com un gran polític hi ha un gran salt. Baldo no és un gran polític; és només una bona persona i un bon valencià. Com a bon valencià, i com el poble de la Comunidad Valenciana, és neutre i de perfil baix. I si el veig al bar, li pague una cassalla, perquè és tan bo que cau bé.


Òskar "Rabosa".