dilluns, 25 de novembre del 2019

LA CRISI D’AMÈRICA LLATINA EXPLICADA ALS ADULTS

  Resultado de imagen de sudamerica
Hi ha dies que una persona qualsevol es cansa d’escoltar i de llegir les estupideses que repetixen i tornen a repetir les xarxes socials, amb publicacions del tot innocents i, alhora, desinformades. Un dia d’eixos és hui perquè crec que ja ha arribat l’hora d’explicar-vos què passa a Amèrica llatina i el perquè de tanta revolta. Abans, però, vos avance que no té res a vore amb els Estats Units, almenys de la manera en què brama el ramat.
No obstant això, sí que he d’anunciar que, de manera indirecta, afecta tant els americans del nord com els europeus del sud, així com als seus respectius femenins. L’epicentre està a Venezuela! Però açò no ho van saber preveure els nostres ben formats polítics, incloent-hi el rei i tota la tropa. Quan es va pressionar el govern de Maduro, encara no s’endevinava que tot açò que hi ha ara passaria de manera ordenada, i encadenada... i encara en queda; encara! Per vore-ho, calia d’un parell de punts més en els coeficients intel·lectuals de les elits perquè els arribara a 66.
Venezuela està menyspreada per l’OPEP, i les seues extraccions de petroli cauen perquè està mancada de mercat a causa del bloqueig Nord-americà. El focus de la crisi es pot observar en les tensions polítiques entre el govern i l’oposició que van avivar estats de tot arreu en reconéixer Guaidó; fins i tot España. Quan cau la producció, però es manté la demanda, el preu puja, si no hi ha un altre mercat que tapone el forat, però eixe preu seguix pujant si el nou venedor treballa amb uns honoraris més cars que els de l’anterior subministrador. I Venezuela venia barat als seus millors amics, i veïns.
Bolivia, Chile, Ecuador, Colombia... No és broma que tots els alçaments populars estiguen vinculats a les càrregues impositives sobre combustibles, però dir la veritat, per a la premsa espanyola i europea, seria assumir la culpa de la pressió estúpida que exerciren sobre els respectius governs. Venezuela no ven perquè els Estats Units denuncien i sancionen els compradors, i els preus augmenten perquè els nous proveïdors volen fer negoci: cosa normal. La solució, però, també ha estat la mateixa per a tots: els governs aportaran més subvencions per pal·liar les alces dels preus. D’altra banda, això significa que eixos estats hauran d’augmentar el desequilibri pressupostari i, per tant, s’elevarà el dèficit i hauran de retallar per altres costats.
Tot fantàstic, i Trump liderant un món de llumbreres! Però, la solució també la puc aportar, i n’hi ha dos. La primera, que Trump siga destituït i que hi governe una persona normal –sense tanta deficiència. La segona, que caiga Bolsonaro i que Lula torne al poder, perquè cal recordar que Petrobras és una empresa estatal i podria tapar el buit veneçolà fins que s’estabilitze el focus. I tot això si Maduro aguanta perquè, si no ho fa, no crec que un liberal no allibere els preus del cru, també.

Salvador Sendra