divendres, 11 de gener del 2019

VOX: La ultradreta a Espanya.

Resultado de imagen de vox

L'aparició amb força de VOX a Andalusia ha provocat un terratrémol mediàtic i també als sectors de l'esquerra que anuncien una tornada del feixisme. Pel periodisme oficial és l'oportunitat que esperaven per reforçar el missatge oficial del règim. Eixa mescla progre-capitalismed'amiguets-nacionalistaespanyol que tan bé va al "centre polític espanyol", des del PSOE a fins las més moderats Peperos, que tan bé expliquen els mitjans des de eldiario.es a El Espanyol, passant per El País, El Mundo, El Confidencial, etc.

A altres posts ja he comentat el perquè de l'aparició de l'extrema dreta a Europa. Bàsicament, la idea que he desenvolupat és que les esquerres han perdut els seus referents, han anat cedint terreny, acceptant la ideologia neoliberal dominant en l'àmbit econòmic i fent bandera d'algunes qüestions socials, que en realitat no afecten al nucli de l'economia. Les qüestions que han sigut preponderants per l'esquerra han quedat en àmbits com el feminisme, el canvi climàtic, la immigració... En cap moment han posat en dubte la base neoliberal del sistema, i el mal que està fent la UE a les classes mitjanes i baixes, en bé de les multinacionals.

La darrera crisi ha provocat que molta gent haja percebut un malestar amb el sistema. Com deia als posts on tractava aquests temes, la gent sap que alguna cosa no va bé, que no està a gust, que els estan estafant, encara que no sapiguem molt bé què. Ho perceben, ho viuen, ho senten. No creuen amb el sistema. L'èxit de les "fake news" i de la post-veritat ve perquè ja no es confia, i amb motius, amb el sistema. Com els partits d'esquerres sistèmics han entrat "al joc neoliberal", són rebutjats. Més quan els postulats que ells defenen, o no solucionen res o creen més malestar que altra cosa.

Ara bé, no tots els fenòmens d'ultradreta són iguals, i a vegades es posa com ultradreta coses que realment no ho són. No és el mateix Orban, que Bolsonaro, que AfD, o Amanèixer Daurat a Grècia, o la Lega, VOX, FN a França, etc. La simplificació no ajuda, i no tots tenen les mateixes motivacions, els mateixos interessos... Hi ha molts que els diuen ultradreta i són postulats semblants als del PP de Casado, es a dir, ultraconservadors-nacionalistes amb els temes socials i liberals amb l'econòmic, mentre que altres són profundament antiliberals, nacionalistes i tradicionalistes. Altres simplement es mouen per afanys de poder i "glòria" personals, no són més que narcisistes. Bolsonaro i Trump encaixarien en eixe darrer perfil. La denominació d'extrema dreta amaga i emmascara les diferències, com si tot fora el mateix. Steve Bannon tracta d'ajuntar a Europa tots els grups, però li està costant més del que era previsible, donades totes aquestes diferències.

VOX ha arribat, i sembla que ha sorprés a tothom. "Espanya està lliure de l'extremadreta" és deia amb joia pels apologetes de la II Restauració Borbònica. Ni què dir que el mèrit era de rei emèrit i l'exemplar transició espanyola. Però no. La ultradreta existia. Era viva i vivia dins del PP. A l'entrar el PP en descomposició, la ultradreta ha reclamat la seua veu. I si bé han hagut de passar 5 anys perquè eixa veu entrara en força amb les institucions, finalment ha arribat.

VOX és un partit peculiar, la gent que està al capdavant, és gent relativament jove, que recull un cert enyor pel franquisme (nacional-catolicisme amb cabdillisme), una obsessió amb el comunisme, que veuen per tot arreu, un cert tradicionalisme "cañí", i a més a més, agafen l'estendard contra tot allò que l'esquerra i els progres fan bandera: feminisme, animalisme, immigració, etc. Amb tot açò adjunten un programa econòmic de tall liberal, encara que no ho tenen clar perquè estan un gurú econòmic que els perfile el programa econòmic de cara l'any electoral en el qual hem entrat. Els mitjans s'estranyen, o fan que s'estranyen, que eixe discurs arribe a tanta gent (400.000 persones a l'Andalusia).

Una de les coses a les quals s'han tirat tots els mitjans i empreses de fer enquestes, és saber qui vota a VOX. Fer un perfil del votant de VOX. Diuen que és home, de mitjana edat, 35-45 anys, i classe mitjana. Es pot intuir que és gent que vol canvis radicals, que nota que com a classe mitjana, ha perdut nivell de vida, que es veu asfixiat pel sistema que tira damunt d'ell tota la càrrega. Decebut per la corrupció del Partit Popular. Què els agraden la cacera, els bous o les tradicions religioses i es senten perseguits, i que la correcció política impedeix que cap altre partit els defense. A més a més, es senten atacs pel feminisme, es senten en el centre de la diana pel fet de ser homes. I finalment, els ha tocat el tema de la unitat nacional. Són tractats com a criminals quan ells senten que fan les coses que els dóna identitat.

Fins ara, els votants de VOX són rebotats del PP en la seua gran majoria. I això no és d'extranyar. A Europa, els votants de partits d'ultradreta no tenen aquests perfils, ja molt classe treballadora i mitjana-baixa, això que anomenen els perdedors de la globalització, exvotants de partits d'esquerres. Mentre VOX siga un partit de exvotants del PP no és cap problema. Caldrà veure si VOX pot fer el salt i convertir-se amb un partit de "classes populars", treballadors, gent de poble, classe mitjana baixa que anirà a menys, joves desencantats dels partits majoritaris, etc. Supose que per això van de la mà amb Bannon. Bannon ho va fer amb Trump. Trump va connectar amb les classes populars estatunidenques i Bannon li va dirigir la campanya. Ho farà VOX?



Òskar "Rabosa".