dijous, 27 de juny del 2024

La Llei POC: una patent de cors a major glòria dels pirates.

 Alicante 'a popular choice' for Spanish property investors

Els corsaris eren pirates als quals un estat els donava la patent de cors. La patent de cors era un document que emparava a determinats pirates per atacar vaixells i béns pertanyents a estats enemics d'aquells que les atorgaven. Hui en dia els pirates estan integrants en l'empresariat nostrat dedicat a l'especulació immobiliària i al turisme de masses.

El recent avantprojecte de Llei de protecció i ordenació de la costa valenciana (endavant, POC), proposada pel govern del PP-VOX, suposa una patent de cors perquè als pirates nostrats puguen continuar amb l'espoli de la costa.

L'objectiu principal de la POC és acabar en el PATIVEL. El PATIVEL és un pla d'acció territorial que pretén posar un poc de trellat respecte de l'espoli que s'ha produït al litoral valencià. És un pla prudent, que fins i tot, un representant d'una associació de promotors i constructors em va dir, en una xarrada informal, que era necessari, que això no podia dir-ho en públic, perquè els associats als quals representava estaven en contra, ja que perjudicava els seus interessos particulars, però que ell el considerava necessari el PATIVEL. Crec que ja no cal cap explicació més del que suposa el PATIVEL.

Efectivament, contra el PATIVEL es van alçar tots els especuladors immobiliaris del País Valencià. Que van interposar nombrosos recursos. Però el PATIVEL va ser avalat pel Tribunal Suprem, i els especuladors ja no se'l poden carregar en global -només manca que els tribunals resolguen les qüestions concretes que han impugnat els pirates respecte dels drets particulars afectats, bàsicament, si es pot modificar una ratlleta cap ací o cap allà perquè els seus interessos especulatius no es vegen tan afectats-.

Davant aquesta situació, ara que els pirates tenen un govern prosaqueig, havien de fer alguna cosa. Eixa cosa era intentar aconseguir una patent de cors. La patent de cors és la POC. No intenten carregar-se el PATIVEL, una norma amb rang de reglament, perquè en matèria mediambiental regeix el principi de no regressió. Açò és, una vegada establert un nivell de protecció ambiental, no es pot tornar a un nivell inferior. Com una llei és una norma de rang superior, aprofiten que el rang superior de la llei per laminar el PATIVEL.

El contingut de la llei és bastant pobre, d'ahí que el nom de POC (o res) li ve que ni fet a posta. Conté una sèrie de declaracions genèriques, buides i insubstancials sobre la protecció del litoral i la costa. Les referències constants a turisme, activitats econòmiques, al tractament de la costa com a font de riquesa i d'ocupació, etc., són constants i se les equipara a la protecció ambiental. El que ens dona la idea que la prioritat és satisfer els anhels dels pirates.

Respecte dels usos permesos en les diferents zones que s'estableixen a la llei, la intenció és acabar amb les proteccions que venen fixades en el PATIVEL. El que fan és tornar al nivell mínim de protecció, sovint a l'establer a la llei de costes estatal, per tal que els corsaris puguen tornar al saqueig del litoral valencià.

Finalment hi ha dues mesures populistes. Una és la possibilitat de declarar com a nuclis d'especial valor etnològic a conjunts d'edificacions residencials o comercials o bé integrats en activitats econòmiques tradicionals (aneu vosaltres a saber què vol dir això), que no serà més que el motiu perquè determinades zones queden blindades jurídicament malgrat que siguen nocives o estiguen en perill. Em ve al cap per exemple les construccions de Torre de la Sal a Cabanes, que van ser fa poc objecte de polèmica amb l'Estat. En realitat, aquesta mesura és fum de canyot, perquè molts d'aquests llocs -ja siga Torre de la Sal, les Deveses de Dénia o Platja Babilònia a Guardamar del Segura, etc.- el problema que tenen és que la mar se les acabarà engolint.

Com som conscients d'això prenen una altra mesura de caràcter populista, què és, mitjançant la disposició addicional cinquena de la POC, la constitució de borses de sòl. Aquestes borses de sòl, creades en nous desenvolupaments urbanístics, tenen com a objectiu donar edificabilitat a propietaris que estiguen afectats per situacions en les quals la cosa ja no té solució. És a dir, als propietaris de les Deveses o Platja Babilònia se'ls donarà sòl on construir habitatges que substituïsquen els que s'endurà la mar.

No sé com acabarà aquesta llei als tribunals si hom la impugna, amb base en el principi de no regressió, ja que també juga el principi de jerarquia legal, però la intenció del Govern del PP-Vox és clara. Demolir el PATIVEL donant als pirates una patent de cors.

La costa valenciana està plena de torres alçades als s. XVI i XVII per protegir a la gent dels atacs dels pirates barbarescs, molts d'ells amb patents de cors de l'Imperi Turc. A ningú d'ací se li haguera ocorregut demolir les torres i donar als pirates patent de cors. Ara ho fa un govern Satànic.

 

 Oskar "Rabosa".