dimarts, 26 de juny del 2018

EL REY ABANDONA A LOS HISPANOS


Resultado de imagen de felipe vi eeuu trump
La política internacional mai no ha tingut tant d’interés ni tanta incertesa. Les reunions entre els grans estats no eren més que una escenificació d’allò que ja s’havia tractat, debatut i consensuat entre els respectius equips i que els seus dirigents no feien més que posar per a la foto. Realment, hi havia la visió que les noves peces havien d’encaixar entre les ja situades i que el marge de maniobra, d’haver-ne, era molt xicotet.

Fins i tot, quan va explotar la crisi financera, al final de la primera dècada del segle XXI, hi van haver moltes reunions, escenificacions i propostes de canvi que es poden resumir en una línia: els polítics van fer el seu treball, els banquers eren qui havien de salvar-nos i els ciutadans en  van patir les conseqüències. I així va ser, tot i que no es va dir tan clar. Ara, però, se sufoquen perquè hi ha estats importants que estan governats per polítics diferents.

L’estafa va ser monumental i els bons xics/xiques que governaven foren els còmplices del robatori massiu. En tots els llocs hi ha hagut retalls que han afectat la ciutadania, i més encara les classes més –diguem-ne— populars perquè són les que menys possibilitats de reubicar-se tenen. El vot popular, però, ha canviat i s’ha traslladat cap al segment més proteccionista i demagog, tot i que crec que caldria matissar l’últim adjectiu. Per Aristòtil, la demagògia era una forma i degenerada de la democràcia, i la va combatre amb la lògica, ja que es basava, per damunt de tot, en l’anàlisi del discurs.

No obstant això, la demagògia, si atenem el sentit aristotèlic del mot, no es pot assimilar a l’altra forma de política?, a l’aute politique? Perquè allò que teníem fins ara era una corrupció basada en el treball previ dels mitjans de comunicació que (des)informaven les persones i aplanaven el camí als polítics que, en el fons, eren uns titelles. Eixa és la xicoteta diferència entre les dues formes: una apel·la el sentit primari de les persones i l’altra una mena d’ordre preestablert, elitista i del tot fals.

Els reyes españoles van de visita a EE.UU. per vendre l’españolidad americana de Texas el dia que el seu president opta per separar les famílies dels immigrants que creuen il·legalment la frontera; i resulta que es tracta d’hispanos! I els reyes, ni pruna! Eixa és la seua defensa de la família? Eixa és la seua defensa dels hispanos? Deu ser perquè les improvisacions no han estat mai el punt fort de la monarquia, però l’endemà s’hi van reunir amb el president Trump i la seua esposa, com si res haguera passat i sense dir-los res. Realment, encara queda algun monàrquic?

Per cert, Letizia duia un vestit que ja s’havia posat Melania, però com no sóc tan cruel ni despietat, no en faré burla.


Salvador Sendra