dijous, 18 d’octubre del 2018

MENTIDES AL VOLTANT DEL PRESSUPOST

Resultat d'imatges de presupuestos generales del estado 2018
A voltes tinc la impressió que la gent es deixa enganyar perquè vol, perquè li convé o perquè no dóna per a més.

Estic tip d’escoltar per la ràdio que hi ha un acord entre el Gobierno i altres grups polítics per aprovar el Presupuesto de 2019. Sembla, però, que encara s’ha de lligar algun cap i que calen els vots dels antisistema (PDeCAT i ERC, de moment) perquè passe a ser real l’acord. El Gobierno pressiona els grups catalans argüint que “son los mejores presupuestos”, però els altres no es deixen convéncer tan fàcilment.

I ací és on va la fal·làcia: amb el Presupuesto diuen que hi ha la pujada del salari mínim interprofessional fins als 900 euros. Una mentida no es pot fer servir d’esta manera, diguem-ne impune, sense que ningú –cap periodista— els explique un parell de veritats, a estos sabuts. La primera és ben simple: el salari interprofessional s’apuja mitjançant un decreto del Gobierno, i ho podeu comprovar ací mateix: Real Decreto 1077/2017, de 29 de diciembre, por el que se fija el salario mínimo interprofesional para 2018.

L’altra mentida és més bé una fal·làcia ad verecundiam (d’autoritat) perquè s’apel·la a una autoritat que no es té quan et diuen que són els millors de la història sense que tu disposes del temps ni dels mitjans per a saber-ho. I jo mateix no m’ho crec perquè no em crec res de gent que mentix per incrementar pressió sobre els possibles socis, com he demostrat que ho fan en el paràgraf anterior.

Si tanta intenció tenen d’apujar el salari mínim, allò que han de fer és publicar el Decreto pertinent –fins i tot poden fer servir eixe que jo mateix he esmentat, canviant la data i la xifra— i deixar que la resta de factors facen camí. En cas de no aprovar-se el presupuesto, això comportaria haver de convocar eleccions per poder tirar endavant la pujada dels sous i, guanyara qui guanyara, l’hauria d’aplicar o anul·lar, el Decreto de referència. Estaria bé, però, vore com una coalició diferent proposa la retirada de l’augment i deixa amb la mel als llavis mils de milers de treballadors i treballadores.


Salvador Sendra