dimarts, 17 de desembre del 2019

EL CLÍMAX


Resultado de imagen de cumbre del clima risa
El riure és el resultat de la transformació d’una tensa espera en un no-res, diuen que ha escrit Kant en alemany. Jo, com que d’alemany no en sé, m’he de creure allò que diuen els traductors i les traductores que, si més no, també interpreten. De tota manera, no sé hi estic del tot d’acord perquè, si és així, una persona que riu molt deu patir, en el futur, alguna patologia coronària, més que siga per la tensió que suporta tant sovint.
De tota manera, això també es podria dir del clímax –per no dir l’orgasme— si atenem la manera en què Kant l’explica: la transformació d’una tensa espera en un no-res. Després de tanta tensió, una possible confusió és la que depén d’alguns sentits, o de la manera d’expressar-los, perquè hi ha qui riu, i molt, tot i que els francesos solen anomenar la petite mort eixe moment que succeïx eixe clímax.
La cimera sobre el clima ha estat tensa, o això diuen. Sembla que el fracàs ha estat sonat. Les qüestions relacionades amb la desfeta les analitzarem en altre article perquè hui no hi tinc temps. El resultat, però, ha estat de riure, si atenem a la interpretació kantiana perquè la tensa espera s’ha diluït en un no-res. Diuen que riure –en el sentit de fer ús de la ironia— és l’arma d’aquells que no tenen poder. Crec recordar que Voltaire no n’estava molt per la causa; senyal que manava...
La petite mort és la segona interpretació que cap, després de la cimera. I en este cas s’ha de tindre en consideració que necessitaríem de l’orgasme per aconseguir-la. Jo, com que no sé si la disbauxa climàtica ha arribat fins a eixe extrem, he hagut de titular el present escrit com “El clímax”. L’organització de la cimera, de pas, ja té una pista per posar-li un nom més encertat en la propera reunió: La cumbre del clímax.
Salvador Sendra