dimarts, 24 de desembre del 2019

LA BORSA ALS ESTATS UNITS DE NORD-AMÈRICA


Resultado de imagen de borsa
Decididament, si heu d’invertir en algun mercat financer, que siga l’americà! La resta de borses són massa perilloses i imprevisibles; tant que, si teniu pressa o si depeneu d’eixos diners invertits per viure, segurament acabareu nets. Fixeu-vos, si no, en les dades dels índexs borsaris i en eixa estabilitat que he apuntat i compareu-la amb l’Íbex, mateix.

El sistema d’estalvi dels ciutadans que pertanyen a la classe mitjana dels Estats Units és ben simple. A tot això, s’ha de tindre en compte que es tracta d’una economia molt liberalitzada i això repercutix directament en la gestió de les pensions quan la gent es retira. Els americans i les americanes del nord treballen i estalvien diners per assegurar-se uns ingressos el dia que es jubilen, però l’estalvi el fan de dues maneres diferents: en plans de pensions i en immobles.

Una volta que s’arriba a una certa edat, eixa classe mitjana que ara diuen que ja no existix ha acabat de pagar la casa on viu i ja apunta cap a una segona residència, situada en un indret tranquil. Quan es retira, la primera casa es ven i la família s’establix en la segona perquè ja no ha d’anar al treball i pot buscar llocs més adequats al nou estat. D’altra banda, els seus plans de pensions solen invertir-se en renda variable –només cal vore els rendiments dels interessos fixos. Després, una volta acabada l’etapa laboral, s’ha de viure d’això: de les desinversions.

Si la borsa s’enfonsa, hi ha el desastre. Si el sector immobiliari fa fallida, que siga el dels territoris residencials. Si no passa això, el desastre pot ser majúscul, ja que el sector més vulnerable (per l’edat) es quedaria desprotegit del tot. I açò ho sé jo i ho sap qualsevol president que governe eixe territori; fins i tot Trump. Per això ho escric, perquè moltes voltes analitzem accions i situacions sense pensar que tot no és com nosaltres ho veiem perquè ací, simplement, això no passa: el nostre estalvi principal és la contribució individual al sistema de pensions de la Seguridad Social mentre es treballa.

Salvador Sendra