dijous, 3 de maig del 2018

Miscel·lània: Pensament despensats i més malpensats (10)

Resultat d'imatges de el guernica
Segle XXI: Una persona ha pensat per sí mateix, i a més a més, ha gosat argumentar el perquè. Ha de ser linxada a la plaça pública, per un delicte de heretgia. Tots els progres-mega-guais van al capdavant.

*****

Jo sóc el poble –diu el profeta. Però quan es dona la volta la majoria del poble passa olímpicament d’ell. Només ell i quatre gats correligionaris creuen que ell és el poble. Els quatre gats correligionaris també es creuen que ells són tot el poble i s'identifiquen amb ell, ell els representa com a poble, i ha de pujar als altars.

*****

Una ovella corre cap a un ribàs, s’espenya a un barranc. Mig ramat ha caigut al darrere. En canvi, les cabres segueixen pasturant. Però en són poques i tenen molts colors.

*****

Diuen que un atenenc mitjà del s. V a.c era més intel·ligent que un persona mitjana del s. XXI. Diògenes de Sinop anava per Atenes amb un cresol i dient: Busque un home honest! Hui aniria per qualsevol ciutat, posa-li València perquè ens toca més a prop, dient: Busque un home intel·ligent!

*****

A un concert, Lluís Llach, en les magnífiques introduccions a les seves cançons, va dir, més o menys, no és literal: “Una persona d’esquerres, ho és perquè sempre posa en dubte tot el que l’envolta, es qüestiona constantment tot.” Jo m’ho vaig creure. Però ara estic segur, que hi ha tants doctrinaris a l’esquerra com a l'Esglèsia catòlica. Gent que només accepta articles de fe, que està disposada a convertir per la força a la seua religió, gent que no es qüestiona res, gent que no vol pensar, gent que no vol raonar, gent que no vol llegir res que no siga el que ells pensen. Gent sense cervell. Gent que es manté tota la vida a la minoria d’edat.

*****

Horror vacui: I si Nietzsche tinguera raó? I si les esquerres i el cristianisme foren el mateix? I si tot fora una moral de l’esclau?

*****

Garcia Trevijano sabia que el seu pensament queia sobre l’erm. Però tenia esperança d’arribar al terç laocràtic. Entre la gent que es diu d’esquerres, hi ha més doctrinaris que altra cosa. No arriben ni al terç laocràtic.

*****

En els canvis que porten les esquerres, veig més de retorn al passat, a temps més foscos, que al “progrés”. Veig núvols foscos a l’horitzó. Veig la selva salvatge:

Ahi quanto a dir qual era è cosa dura,
esta selva selvaggia e aspra e forte
che nel pensier rinova la paura!

*****

Per tota Europa els partits d’extrema dreta creixen. Veient el paisatge a les esquerres, no és d’estranyar. Cada cop hi ha menys diferències, si bé, les anomenades esquerres es mantenen dins del sistema encara i per això perden terreny.

*****

Horror vacui extrem: Sempre he pensat que era d’esquerres, però no em puc adherir a cap doctrina -ha de ser un tara de naixement-. Si no puc adherir-me a la doctrina, si no compartisc els pensaments majoritaris dels d’esquerres, si no acate dogmes de fe: Aleshores què sóc? Em sent al mig d’un desert. Veig caos i zombis. Com en una d’eixes pel·lícules apocalíptiques però caminant pel carrer. 

*****

He arribat al desert “de lo Real”.


Òskar "Rabosa".