dijous, 23 de juny del 2016

Miscel·lània: pensaments despensats (8).

Últimament, per les xarxes socials es repeteix molt la frase de Joan Fuster (per qui professe una gran admiració), que diu: "Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres." No estic d'acord, i com pense que cal corregir-la, l'he corregit: "Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres, i quan nosaltres la fem, la farem contra els altres". Sembla mentida que Fuster no s'adonés que la política és l'art de la conquesta i exercici del poder. El poder, quan s'exerceix, s'imposa a algú, als altres. O nosaltres o els altres.
*****
Com no sé "qui som nosaltres" sempre em sent dels altres. Sense ganes d'exercir poder contra ningú, tots exercint el poder contra mi i jo defensant-me del poder. Sóc un Quijote frustrat.
*****
Militar a un partit polític sense haver llegit a Robert Michels, és com llançar-se al Llac Ness sense saber nadar: o mors devorat per Nessie o mors ofegat. El tipus de mort dependrà de les teues creences. Eternes les elits, per inconsciència.
*****
Intentar ressuscitar la socialdemocràcia és una feina que només podria fer Jesucrist, perquè és tan difícil com ressuscitar a Llàtzer, que feia tres dies que era mort. La socialdemocràcia fa 35 anys que és podrint-se als llibres d'Història. Tinc una mala notícia: Jesucrist és mort.
*****
Mentre les esquerres esperen tornar a principis i mitjans del S. XX, el neoliberalisme és plenament al S. XXI, eixe és el gran avantatge dels neoliberals. Les úniques propostes ideològiques de les esquerres que són per al S. XXI encara no són políticament assumides, si descomptem el feminisme (sic) i l'ecologisme (sic).
*****
Les esquerres quan manen sempre acaben fracassant. Cada fracàs suposa un avanç per a la dreta. Caseta a caseta, la dreta s'ha menjat el tauler.
*****
Zizek fa veure que les esquerres del S. XIX tenien com a objectiu acabar amb l'Estat, mentre que la dreta era qui defenia l'Estat. El Leviatan s'ha engolit a Jonàs, dic, a les esquerres. Ara la dreta és la que diu (ho diu però és mentida) que vol acabar o reduir l'Estat. El perquè d'aquest canvi caldrà pensar-lo, si hom té ganes de pensar...
*****
Escolte massa sovint que Syriza ha portat el desastre a Grècia. Què poca memòria tenen alguns -no els que ho diuen, que menteixen amb la pitjor mala fe, sinó els que s'ho creuen, que són imbècils-. Si d'alguna cosa es pot culpar a Syriza, és d'abaixar-se els pantalons i perllongar el desastre grec, no d'haver-lo causat.
*****
Un Leviatan més gran que el de Hobbes s'ha engolit al poble grec. Per favor, que passen els següents, el Leviatan està famolenc.
*****
Les eleccions del 26-J? De bovades que parlen els altres. Jo ja n'estic fart.



Òskar "Rabosa".