dimecres, 18 de juliol del 2018

A LA PRESIDENTA DE CROÀCIA, LI PARA BÉ LA CAMISETA

Resultat d'imatges de presidenta de croacia mundial
El mundial s’ha acabat i, com de costum, no he vist ni un minut d’un sol partit. De fet, sóc conscient d’eixe final perquè vaig escollir el moment de la final per viatjar i, així, aprofitar que la gent mira la televisió per conduir més còmode. A la ràdio, van avisar que faltaven dos o tres minuts, que l’àrbitre els havia d’afegir al temps previst, cosa que em va resultar útil perquè havia de creuar ràpid Altea abans que la gent eixira a celebrar el triomf, carregada de banderes i fent sonar el clàxon del cotxe. Tot i això, encara me’n vaig trobar uns quants que no van poder ni esperar a vore l’entrega del trofeu.

Supose que, quan va guanyar España, passaria una cosa semblant, però sense futbolistes negres ni musulmans... I eixa és una interessant reflexió, si es té en compte eixe discurs tan integrador que repetixen els mitjans de comunicació. D’Alemanya, que pense que també va guanyar alguna volta, ni me’n recorde, de qui poguera jugar. Però sembla que l’esport ho pot arreglar tot, i que els xavals més sans dels barris marginals de les grans ciutats franceses, immigrants de segona o tercera generació, també poden ser útils per a la pàtria i envoltar-se amb la preuada bandera. Els avalots de fa uns anys, en eixos mateixos barris, amb manifestacions, barricades, foc i garrot, estan més que superats –?— i tots i totes tenen cabuda a la République: la superació mitjançant l’esforç és el requisit, a més de la interacció i la col·laboració grupal. I en són un exemple, de testosterona; també per als que volen entrar a Europa. Mentre, a Croàcia, el nas em diu que no passen les mateixes coses, quant a la integració i tot això, per alguna raó del passat recent.

Els EE.UU. tenen la millor lliga de basquet i és difícil comptar tres blancs per equip: tots són americans i ningú no es planteja que són equips mixtos –en el cas que es trobe eixe jugador blanc— ni que hi ha ciutadania variada integrada a la societat. A Europa, li costa més moure’s; segurament perquè el fenomen és més actual que no l’americà. L’etnicitat, però, sembla que encara està present i, tot i que la vullguem superar, la detectem de seguida. Per als americans, els valors que es representen a la bandera estan molt clars i, fins i tot, ho estaven en el temps del moviment reivindicatiu dels negres amb el puny en alt, o en el del boxejador musulmà. Per als francesos, sembla que els tres puntals de la seua République no deixen massa espai teòric per al dubte. Els dos estats han estat nascuts d’una revolució: primer el d’Amèrica del nord, després el d’Europa. Una va ser l’espai de prova per a l’altra, i estic segur que la segona no s’haguera donat sense la primera. Potser, la part del continent que no s’ha revoltat no pot entendre algunes coses, o li costa més... Als Balcans, eixa integració territorial fictícia va acabar en divisió ètnica i confessional, sense revolució ni res semblant, ni anterior ni posterior. Potser, la part del continent fruit de la innombrable guerra—amb un nom paregut a bancals— no podrà mai guanyar un mundial.

A la presidenta ultraconservadora de Croàcia, li para bé la camiseta del seu equip nacional.


Salvador Sendra