divendres, 6 de juliol del 2018

FLORENTINOMADRIDESPAÑA/ESPAÑAMADRIDFLORENTINO


Resultat d'imatges de florentino perez españa
Supose que, en les grans empreses i les societats piramidals i jeràrquiques, els elements més perillosos, aquells que menys escrúpols tenen, no són els que es troben al zenit. Perquè a la cúspide està qui mana i, per sota, qui vol manar. I qui vol manar ha de fer els mèrits per situar-se en una posició més alta de la que ocupa. Se sol dir dels segons que són més que un calc dels seus caps o referents.

Si recordem Hugo Chávez, ja es deia que la persona que el va substituir, l’actual president Maduro, era més chavista que el portador del nom. També s’ha dit d’algun polític de més prop, com el substitut de Puigdemont, l’actual president Torra. Però, en l’àmbit empresarial, estes coses passen més desapercebudes i, a voltes, hi ha fortes baralles com en El Corte Inglés, que sembla que no acaba de pair la seua forta expansióprecrítica ni l’angoixant complex d’Edip.

El cas de Florentino, el tot poderós president de qui ningú en parla, segurament no s’allunya tant de la proposició inicial. Si ell, un bon home dedicat a fer créixer les seues empreses per poder donar faena a molta gent i que la molta gentsiga cada cop més feliç, com n’estic segur, no coneixia res del nombroses operacions estranyes en què s’involucren les empreses de què n’és accionista, o directiu, o president, o que hi participa; per això estan els subordinats: per donar la cara i posar l’esquena.

Es pot ser més papista que el Papa, més chavista que Chávez i, segurament, més florentinista que Florentino. Tot i que les segones parts no solen ser tan bones, i que només es copia una faceta de l’actor principal, també és fàcil relacionar una part amb la totalitat, una de les més curioses fal·làcies. Confondre Madrid amb España, en pot ser una, i tindre el Real Madrid com l’equip de Florentino, una altra. Per extensió, una tercera fal·làcia, però ja més forçada, estaria la de Florentino amb la Selección, si ens permetem l’enllaç FlorentinoàMadridàEspaña.

La qüestió és que la Selección se n’ha anat tornat cap a casa, amb la cua entre les cames. Uns diuen que perquè no ha jugat bé al futbol, altres, que es va quedar sense entrenador just abans de començar a jugar. El xic que entrenava la Selección ha trobat un equip més interessant i ha deixat els españoles amb una mà davant i l’altra darrere. En van posar un altre però tot apunta que, a més de sectari, no tenia ni autoritat ni massa idea d’entrenar.

Intentaré fer la proposició anterior de manera invertida, a vore si resulta creïble: EspañaàMadridàFlorentino. Però, com que a España (Selección) hi ha més florentinistes que el mateix Florentino, i del Real Madrid no cal ni parlar-ne, ara ja toca callar.


Salvador Sendra