divendres, 16 de gener del 2015

Moralitat interna o externa

Maten a Cèsar i ve August, a partir d’ahi, ja no es pega “patà” bona: Tiberi, Calígula, Claudi, Neró, i entre mitges, perles reals o inventades com Mesalina o Agripina la Menor. Cal posar ordre, i provar amb gent nova, fora de les grans famílies patrícies tradicionals. Així, entren al poder els Flavis amb la figura de Vespasià. D’orígens en principi humils comparats amb l’anterior dinastia Júlio-Clàudia, diuen que era d’una avarícia desmesurada. Conten que algú li va retreure un dia l’origen il•lícit o importú de gran part dels diners que obtenia, com ara el de l’orina, pudenta però necessària per l’àcid per a la neteja i desinfecció, i que este va respondre agafant-ne un grapat amb la mà i portant-se’ls al nas al temps que exclamava “non olet”...
 
I efectuem ara un salt –important salt- en l’espai i el temps. El fotògraf nordamericà Wyatt Neumann, ha conegut recentment una gran polèmica al voltant de certes fotografies que ha publicat d’unes xiquetes nues, de fet les seues pròpies filles. Vist així, seria comprensible la brama. Un pare pederasta és clarament algú condemnable. Ara, qui així opina, com sol passar, ni tan sols ha mirat les fotos i ho fa reaccionant a pudibunds fòrums telemàtics integristes. Qui es moleste en teclejar el nom de dit fotògraf veurà xiquetes mig nuetes corrent pel pati de casa o a excursions familiars, però difícilment li costarà veure cap tipus de pornografia en tot allò. La sensació que jo personalment he tingut és que amb major qualitat artística, no hi havia gran diferència entre el treball de dit autor i les fotos familiars o filmacions de super 8 que els pares de tots els que tenim una certa edat, ens feien els dies de paella al mar...
Abans els xiquets i xiquetes tenien la pell grossa i els genolls pelats de jugar al carrer. Quan estaven un poc fluixos l’avi deia de donar-li’s mig got de vi amb ou i sucre i sovint, el primer “cigarret” que es fumava un adolescent li’l oferia son pare. Tampoc cal tornar a això potser, ara que... no és incomprensible que es puga condemnar la nuditat i no la venda d’armes?
Molts d’eixos que bramen per la suposada perversitat del pare fotògraf que publicita la nuditat de les seues filles de no més de cinc anys, no tenen cap problema en portar les seues a concursos de bellesa infantil o càstings d’anuncis publicitaris amb sessions de fotos extenuants i maratonianes. Igual tot és cosa de l’ètica protestant de l’Amèrica Blanca.
En alemany diuen “Geld stinkt nicht”, i per la traducció es pot mirar més amunt la més comprensible frase llatina d’igual significat de l’emperador famós per la seua avarícia.

Lluís Alemany Giner