dilluns, 23 de març del 2015

L’HEPATITIS C (I JUAN MAESO)

No m’agradaria estar malalt d’hepatitis, i menys encara d’hepatitis C. Sembla que es tracta d’una malaltia ben fotuda, que comporta un alt risc de contraure’n d’altres, encara pitjors, com el càncer. No sé més d’esta malaltia ni vull saber-ne perquè a Internet, quan busques, se’t planten els cabells ―o et cauen! Però jo l’he treta, la malaltia, perquè recorde Juan Maeso, i m’estranya que ningú en parle, i més quan es troba tan relacionat amb este mal.
Els afectats diuen que hi ha una medecina que, en una gran majoria dels casos, et pot curar i salvar de la crema, a més de millorar, substancialment, la qualitat de vida del malalt perquè, si la malaltia desapareix, supose que també ho faran els símptomes. La polèmica respecte este medicament és l’alt cost que se li atorga; monetari, em referisc. I el govern de l’Estat, segons diuen, va aprovar una llei per subministrar el medicament però no la va dotar de finançament, per la qual cosa, una competència transferida a les autonomies l’haurien de pagar ells amb els seus fons. A eixa aprovació van contribuir el gran nombre de persones mobilitzades, cosa que cal recordar.
El problema d’esta malaltia, a banda dels que ja he enumerat, té un nom ―Juan― i un cognom ―Maeso―, i això no es pot deixar de banda. Als més jóvens, i als més despistats, els diré que eixe home era un metge, anestesista, que treballava en diferents hospitals de València. I a la Comunidad Valenciana, ―perdó, Comunitat― també, si no recorde malament, tenim les competències transferides però, a més, som el conillet de les índies del PP amb això del model Alzira, o Dénia, tant fa. Però, tornant a Juan, només vull recordar que va contagiar 275 persones amb este virus.
Maeso va condemnar 275 persones a malalties cròniques, i ho va fer treballant en diferents hospitals públics i privats valencians, i així ho diu la sentència que el va condemnar. Per tant, em puc aventurar a dir que alguna cosa no va funcionar bé en l’administració; la mateixa que està patint les retallades directes, o les indirectes, en forma de càrregues per l’esperada vacuna. Personalment, pense que este detallet, que ningú anomena, és important i s’ha de tindre en compte.
A les 275 persones i a totes les altres, excepte a una...
 

Salvador Sendra Perelló