dimarts, 2 de juny del 2015

Les eleccions, 10 dies després.

Una setmana després d’unes eleccions podem fer uns comentaris més reposats del que ha passat, una vegada digerits els resultats. Per fi podem dir, que molts valencians han deixat enrere la seua estupidesa. Ja era hora! Fins i tot els imbècils tenen dret a rectificar, encara que imbècils ho seran de per vida. Perquè es pot canviar de vot, però no el votant.

La primera gran sorpresa és l’èxit de Compromís a València. En certa manera el fet de treure 19 diputats a Les Corts, no és tanta sorpresa. Sí, és cert que les enquestes no donaven més 12, les últimes fins i tot en donaven 9, però la cuina de les enquestes cada vegada s’assembla més a una cuina a la carta, on prevalen els interessos ideològics de qui les encarrega. És “científics” de la sociologia que es dediquen a fer enquestes cada vegada s’assemblen més als “científics” de l'economia. Però torne, a Compromís. València sempre ha sigut un lloc vedat a un partit valencianista “no-blaver”. Que Compromís haja aconseguit ser el segon partit en vots, és un fet que jo personalment no imaginava. L’èxit de Compromís, a parer meu, té una doble lectura:

a)      En primer lloc, és l’èxit de ser els únics que han fet un esforç real de plantar cara al PP i el merder que hi han muntat. Compromís no ha dubtat a anar als Tribunals quan ha calgut, han estat al costat al de la gent en els conflictes com el de l'anomenada “primavera valenciana”, els desnonaments, amb els de Salvem el Cabanyal, amb les víctimes del metro, etc., a més de fer molt bona feina a nombrosos ajuntaments, on també han triomfat.

b)      En segon lloc, han posat en evidència la resta de l’oposició, que conformats amb el que passava o mullats pel merder generalitzat (podem recordar a Luna i la seua tirada de pedra que li esclatar als morros) han consentit que el PP fera el que ha fet. Especialment culpable, per omissió, és el P$x€.

El segon fet destacable és que Podemos ha estat per sota de les espectatives. Les raons, a parer meu, són les mateixes per les quals Podemos ha estat per davall de les expectatives en general: s’han apartat del projecte original. Des de que a juny es va triar l'equip que havia de preparar l’Assemblea, el que va passar a l’Assemblea i els resultats d’aquesta, van convertir a Podemos en un partit allunyat del qual havia promés, el va convertir en un partit més, balafiant una oportunitat de demostrar que era “una cosa diferent”. El fracàs de Podemos, fracàs per estar molt per davall de les expectatives, contrasta amb l’èxit candidatures “d’unitat popular”, què si han mantingut l’esperit que va portar a Podemos a revolucionar el panorama polític a l’Estat. La gent ha confiat més en Compromís que en Podemos, perquè Compromís és més fiable que Podemos. Podemos va prometre una cosa i ha fet una altra, tot això sense tocar poder.

Com de la resta de resultats era el previsible, bé Ciudadanos té menys del que li donaven les enquestes i el PP i P$x€ més del que mereixen. Vists els resultats, doncs, de les eleccions és l’hora de pactes. I ací és on realment es juga el futur. Tot apunta, com és normal, que el PP serà desallotjat. Però la presència del P$x€ és necessària, i si hi ha un partit que no estiga disposat a ser qui encapçale el govern, eixe és el P$x€. Sembla clar que Podemos no entrarà a un govern amb el P$x€, ¿però que farà Compromís? Per una banda Compromís sembla tenir ganes de cadira, per una altra no l’interessa indisposar-se amb el P$x€ i fer a Joan Ribó alcalde de València. Però, deu entrar a un govern amb el P$x€? A parer meu, entrar a un govern al P$x€ seria un suïcidi, però segurament ho farà. Vosaltres què en penseu?

Òskar “Rabosa”

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Massa anys d'ostracisme = desig de cadira... Compromís pactarà amb el PSOE com era d'esperar... Un altre apunt, la gent no pot ser educada? Canvia el vot i no el votant?

Òskar "Rabosa" ha dit...

Hola Anònim,

Cert la fam de cadira els pot portar a una indigestió.

Tu creus que pot ser educada? Mira al teu voltant, i dime què veus. Creus que es posaran a llegir? Creus que es posaran a buscar informació i deixaran de banda els mass media?

Sincerament, jo veig que la gent pot ser s'haja cansat de lladres i corruptes, però en el fons els agrada con es vivia entre el 2000 i el 2006, si pugueren repetirien.

Salut,