divendres, 31 d’octubre del 2014

ESPAÑA SERÀ UNA COLÒNIA

Qui els ho anava a dir, als espanyols; per l’amor de Déu! Ara diuen les enquestes que hi ha un moviment d’il·luminats que vénen a salvar-nos dels polítics dolents, dels corruptes, dels mercats i, per suposat, de l’església. Però, el que és pitjor, vénen de l’altra banda de l’Atlàntic!
L’oracle era a l’Antiga Grècia el que hui són les enquestes. Una visita a la morada dels déus et podia encoratjar per enfrontar-te al futur o per intentar defugir-ne. Casos com el d’Orestes o el d’Edip són exemples dels líders marcats per eixe destí que consta escrit en algun lloc de la morada. O en les enquestes... diríem ara que el nostre horitzó més llunyà du associat el mot democràcia.
Si tenen raó els mitjans de comunicació que estudien els lligams entre algun partit polític emergent i la perillosa Venezuela, o la Cuba castrista i, per què no, amb Ecuador o Bolivia, es podria invertir el model colonitzador i repetir-se el cas dels Estats Units amb el Regne Unit. Ja sé que no és un cas nou perquè, com he escrit abans, una volta realitzat el procés a l’Amèrica del nord, els Estats Units van passar a marcar les normes dels pobrets anglesos: es va girar la truita.
I, qui diu que no pot passar el mateix fenomen a la decadent España? Vos imagineu un estat governat pels qui ara estem pensant? Vos imagineu Castro, Maduro, Correa i Morales fregant-se les mans perquè preveuen obtenir el poder sobre l’antiga metròpoli? No he nomenat Múgica perquè és campechano. Però, i els espanyols? Imagineu-vos ara un moment similar al de l’Edat Mitjana, on la península, presa pels musulmans, refugia la seua identitat en els territoris del nord, ara hostils.
Si el colp del desembarcament iberoamericà ja és dur, l’altre, el de la identitat en mans dels separatistes, encara sembla pitjor. Estic angoixat des que he llegit la darrera enquesta del CIS, des que Catalunya està decidida a fer la consulta popular i perquè a Euskadi esperen pacients els resultats dels esdeveniments. Però, per rematar el pessimisme, si Juan Pablo II va servir per enderrocar el mur de Berlín, Francisco pot servir per construir els ponts de la invasió americana: per argentí i per roget.
En la darrera visita al terapeuta, l’home m’ha prohibit mirar enquestes i m’ha recomanat que llija la Bíblia, molt més fiable i sense eixa quimera que es diu democràcia. El llibre sagrat encara pregona l’arribada del Messies i la salvació de les ànimes pures. Li faré cas i rellegiré l’Èxode, per si de cas; hui estic pessimista i, per a més desgràcia, tinc un expedient acadèmic massa llarg.


Salvador Sendra Perelló

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Expedient acadèmic només? És hora d'encetar el penal, presons recomanades la de Cochabamba a Bolívia, p.ex.

Salvador Sendra ha dit...

Els pobrets que tenim un expedient acadèmic massa llarg hauem d'eixir per buscar-nos la vida, si no ho hem fet ja. 40 anys de viatge per terres hostils fins que endivinem la Terra Promesa. A Iberoamèrica, no ens voldran acollir? Hauré d'escriure un article sobre la genial simfonia de Dvorak.