dissabte, 28 de juny del 2014

Prospeccions petrolieres al Golf de València i les Illes, No. O Sí?



En els últims mesos hem sentit, llegit, vist un munt de notícies al voltant de prospeccions petrolieres a l’Estat espanyol, i particularment a l’àmbit dels Països Catalans, sobretot pel que fa a les Illes Balear i Eivissa en concret. També, hi ha un debat sobre el fracking arreu de l’Estat espanyol i d’Europa. Tot això és degut a un dels problemes més greus que deurà afrontar Occident en els pròxims temps, el problema de l’energia. Es sol dir que l’era del petroli barat ja ha passat, no hi haurà més petroli 20-30 dòlars el barril com fa 10 anys. Ja portem uns anys en els quals el preu del barril de petroli  està al voltant dels 100 dòlars.
L’Estat espanyol té un problema seriós amb l’energia. La balança energética va tenir un dèficit en 2013 de 41.000 milions, i en 2012 de 45.000 milions, tenint una taxa de dependència d'energia externa del 73%. Per tot això, no són pocs els experts que demanen que a l’Estat espanyol cal un Pla energètic.
 
Això ens afecta a nosaltres, com consumidors d’energia. Més enllà de tenir sistemes oligopolístics en tots els sectors energètics, ja siga gasolina o electricitat, els més de 40.000 milions de dèficit els hem de pagar els consumidors, el preu de l’energia a l’Estat espanyol és el dels alts a l’UE abans d’impostos. El Pla energètic del qual tant es parla hauria de servir per reduir aquest dèficit de la balança energètica.
Jo personalment no m’atrevesc a decantar-me sobre les prospeccions petrolieres. Si hom mira el que han fet els diversos governs espanyols amb el tema de les renovables és per esgarrifar-se. Si hom mira el que fa el Ministre de Industria, no diré el seu nom, ja que per desgràcia compartisc cognom amb ell, no pot més que tindre por. Però és tan dolent que es facen prospeccions?
 
Imaginen per un segon que l’Estat espanyol està governat per gent de bé, persones amb trellat. Imaginem per un moment que Espanya no es diu Espanya, té un altre nom: digueu-li Kongeriket Norge (Noruega). Imagineu que les prospeccions petrolieres no les faran empreses privades, sinó una empresa estatal; que prendrà les màximes precaucions per danyar el menys possible el medi (encara que hem d’assumir que danys hi haurà). Imagineu que sí que hi ha petroli, s’explotarà i els beneficis serviran per millorar el nivell de vida dels ciutadans, el PIB per capita, la salut, l’educació, la investigació… i també a revertir els danys que puguen és causar al medi. Diríeu que no a les prospeccions?
A mi em fa por que Espanya no és Noruega; que les prospeccions les faran empreses privades; que les faran el més baratet possible per si no hi ha res, i per tant amb menys precaucions; que els importaran una merda els costos ambientals. Després si hi ha petroli, l’explotaran, els beneficis se’ls quedaran quatre, on les faça Repsol, o pararan a l’estranger, si ho fan empreses que no tenen la seu a l'Estat espanyol, i a la fi no es millorà res ni hi haurà més benestar.
 
Hom pot negar-se a què es facen prospeccions de totes totes, i seria legítim. Sempre i quan estiga disposta a pagar més per l’energia que consumeix, a gastar-ne menys o triar per energies amb un potencial major risc, com la nuclear. Perquè vulguem o no, de moment les energies alternatives han resultat molt cares, més quan les polítiques les implementen imbècils com Zapatero. És evident també, a parer meu, que es deu treballar amb energies alternatives que siguen netes i renovables perquè en un futur, tal vegada més proper del que imaginem, la substitució del petroli serà una necessitat imperiosa. Però de moment hi ha el que hi ha, i depenem del petroli.
No tinc gens clar el tema de les prospeccions i m’incline al no, perquè em fa por que açò és Espanya i que ho faran empreses, i per tat tindran poca cura del medi i no aportaran riquesa als ciutadans. Però, si Espanya fora Noruega ho tindria claríssim.
 
 
 Links relacionats:
Islas Baleares: Rodeadas por proyectos de explotación petrolera | Alianza Mar Blava
Mariano Marzo: por fin alguien dice las cosas como son (o casi)


España olvida el ahorro de energía con la factura de crudo en máximos – El País


El viento y el agua reducen el déficit energético de España en 4.000 millones - ABC


España fue el segundo país de la UE más dependiente en energía en 2012 – ABC
 http://www.abc.es/natural-energiasrenovables/20140219/abci-espana-dependencia-energia-201402191058.html