dijous, 19 de juny del 2014

Comunidad Valenciana: retallades, finançament i destrellats.



En els darrers dies Antonio Beteta, secretari d’Estat d’Administracions Públiques, ha exigit més retallades en els serveis públics al (mal)Govern de la Generalitat Valenciana. Això sembla que ha provocat que tots la unió de tots ens socials: PP, oposició, empresaris, sindicats… Ja n’hi ha prou! –diuen amb disgust.

La Comunidad Valenciana està infrafinançada. Fins i tot el PP, reconeix i ha alçat l’estàndard de la reclamació d’una millora en el finançament. Va començar Camps a gastar eixe argument per atacar a Zapatero després de la Llei de finançament autonòmic. Aleshores ell no parlava de balances fiscals ni coses d’eixes, deia que s'havia de fer servir el criteri d'habitants. Fabra va encarregar l’any passat un informe on es concloïa que la Comunidad Valenciana havia sofert forta discriminació. També un informe encarregat per AVE posa de manifest que

el nivel de gasto público total por habitante se sitúa en el 85,4% la media, como consecuencia del menor gasto de todas las administraciones: las centrales (87,4%), las CC.AA. (81,6%) y las corporaciones locales (88%). Como consecuencia de ello, el gasto es menor en todas las funciones y capítulos presupuestarios, y en particular en la inversión en infraestructuras.

També la Coalició Compromís ha fet del infrafinançament un cavall de batalla. Compromís parla de deute històric, un nou meme que gasten totes les autonomies que volen millorar el seu finançament. Compromís xifra el deute històric entre els anys 2002-2012 en 13.449 milions d’euros.

Hi havent motius més que evidents per creure que el dèficit de la balança fiscal que ha patit la Comunidat Valenciana respecte de la resta de l’Estat és més que evident. Però tinc el defecte d’anar una miqueta més enllà. Malgrat el corrent unànime en posar l’accent dels problemes econòmics de la Comunidad Valenciana al infrafinançament, jo no el pose ací. És a dir, la meua primera preocupació no radica al finançament. Radica amb què s’ha fet dels diners. Què han fet els governs de la Comunidad Valenciana amb els diners. Jo sóc una mica ximple, i estigues infrafinançat o hiperfinançat, queda clar que la primera decisió que et correspon a tu és decidir en què et gastaràs els diners i quants te’ns gastaràs. Pot ser que ho simplifique massa, però per a mi malgastar els diners i després donar la culpa al infrafinançament és com si un treballador que guanya 1.000 € al mes però gasta com si guanyara 1.500 €, perquè ell està mal pagat. Una vegada que els deutes l’ofeguen va a dir al seu cap que està a la ruïna perquè el malpaguen i que té un deute històric amb ell. Què en pensaríeu? Que eixe home no està bé, veritat? Doncs, a parer meu, passa el mateix amb les administracions públiques.

Compromís afirma basant-se en un informe encarregat per Les Corts, i no anem a dubtar-ho, que deute històric des de 2002 al 2012 és de 13.445 milions d’euros. Doncs bé, sabeu quants diners s’han balafiat amb la política de grans esdeveniments? 12.500 milions d’euros. Sabeu quin és el cost de la corrupció en el període 2010-2013? 1.184 milions d'euros. Com bé detalla un article de “El Confidencial”.

D'acord, sí. Els valencians estem infrafinançats, però això no pot servir d’excusa per justificar la precària situació econòmica. La culpa està en el saqueig. Saqueig que s’ha organitzat mitjançant estudis que donaven per segurs uns impactes positius d’eixes inversions, que en la realitat mai s’han produït. Cosa que em recorda al que s’explica en el llibre que us comentava l’altre dia: “Confesiones de un gánster económico”. On del que es tractava era de fer previsions de creixement inflades, perquè es feren grans inversions, fer créixer el deute d’un país per després privatitzar els recursos com que no podia pagar-se el deute.

El mateix passa amb la ja fallida “Ciudad de la Luz” d'Alacant. Sabeu que dien els informes d’impacte econòmic?

Uno de los principales resultados del informe es que el impacto económico total derivado de la construcción y funcionamiento de la Ciudad de la Luz se ha traducido en un crecimiento de 638 millones de euros de producción, 300,6 millones de renta y en la generación o mantenimiento de 7.754 empleos. De estos impactos globales, alrededor de las tres cuartas partes han sido generadas por las inversiones necesarias para la construcción de la Ciudad de la Luz, mientras que el gasto de las producciones rodadas en Alicante representa un 21% en términos de renta, y un 16% en términos de empleo.
On estan els 638 milions de creixement? On estan els 300'6 de renda? I on estan els 7.754 llocs de treball? A qui hi ha que demanar responsabilitats?

Així podríem seguir amb tots i cadascun dels projectes que ens han venut. Bona burra ens han venut. Basats tots ells amb informes inflats, per tant falsos i mentiders. No han sigut errors de càlcul o de previsions. No. No podem ser tan innocents. Han sigut manipulats conscientment, amb traïdoria i, anava a dir nocturnitat, opacitat. S’ha fet perquè ha suposat un riu de diners en corrupció, en obres de les quals s’han aprofitat les empreses que viuen del BOE, que a més a més enlluernaven a un poble ignorant que continuava votant als lladres de la cova d’Alí Baba.

Penseu que el problema és l’infrafinançament? Jo afirme que no. No és el problema. No ho ha segut. Perquè en cas d’haver tingut un finançament just, els destrellats hagueren sigut els mateixos. Només hi ha una xicoteta diferència, el deute de la Comunidad Valenciana no seria de 33.864 milions d’euros, seria més; els sobre costos per les obres hagueren sigut majors; els diners pagats en corrupció en serien més… El destrellat s’haguera incrementat exponencialment. És per això que no em sume a cap proposta que demane un major finançament de la Comunidad Valenciana. Comencem pel començament. Posem ordre en com es gestionen els diners, després parlarem de quants més ens calen.

Jo amb les manifestacions del PP i dels empresaris no veig més que hipocresia. El que jo llegisc entre línies és: “Hem saquejat, volem més diners per saquejar més”.

Links relacionats:

El PP y los empresarios se unen frente al Gobierno: ´Aquí no hay más que rascar´


 Camps pedirá a Chaves mil millones anuales más de financiación autonómica


LA FINANCIACIÓN PÚBLICA DE LA COMUNITAT VALENCIANA Y SUS CONSECUENCIAS ECONÓMICAS (Informe de L’“Asociación Valenciana de Empresarios”).


Compromís reclama un nou model de finançament i recuperar el deute històric que afecta en 900 milions a Alacant


Balança fiscal del País Valencià amb Espanya


La factura del despilfarro: Valencia dilapidó 12.500 millones de euros en grandes fastos


Las cuentas de la Fórmula 1 no salen


El Ivie presenta un estudio sobre el impacto económico de la Ciudad de la Luz
http://www.ivie.es/es/actividades/noticias/2007/ws_cdl01.php