dimecres, 11 de juny del 2014

Psicòpates al poder?






Hom pot pensar que el títol d’aquest article no és més que una forma de cridar l’atenció. No en absolut. El títol reflexa perfectament el que vull expressar. Hom pensarà: Va a contar-me que els polítics són uns assassins en sèrie? Doncs no. Abans de començar aclariré dues coses: en primer lloc, cal deslligar el conceptes de psicòpata i d’assassí en sèrie, ni tots els assassins en sèrie són psicòpates, ni tots el psicòpates són assassins en sèrie; en segon lloc, els polítics no tenen el poder, hui en dia el polítics són els criats de les elits econòmic-financeres, com a molt tindrien parcel·les de poder que ells gestionen. D’aquest segon tema en parlarem i molt a aquest blog. 

Els psicòpates amb relació amb la delinqüència es solen classificar de tres formes: - antisocials o purs, serien els que presenten una faceta violenta i delictiva, els que poden acabar sent assassins en sèrie, violadors, torturadors, etc.; - després els integrats, que poden ser delinqüents de coll blanc, estafadors, etc., i els no delinqüents. En tot cas els integrats no són inofensius, són perillosos i suposen un risc per a la gent al seu voltant, enganyen, menteixen, manipulen, fan mal si no físic sí emocional etc. Hi ha dos psiquiatres, Robert Hare i Hervey Cleckley, que, pels anys 60 del s. XX,  realitzaren per separat els primers estudis seriosos sobre la psicopatia i establiren les característiques, coincidint en molts aspectes. Així podem destacar entre d’altres que els psicòpates no tenen empatia; són cruels, mentiders, manipuladors, freds i calculadors, superficials, egoistes amb un alta consideració de si mateixos, intel·ligents, irresponsables; no tenen sentit de culpa ni del ridícul; tenen dificultats per establir relacions afectives, a primera vista solen aparèixer com encantadors i atents; tenen formes comportaments antisocials com formes de vida parasitària, etc. Robert Hare considera que el 1% de la gent presenta trets psicopàtics, encara que hi ha experts que diuen que el 6% de la població potser psicòpata, es a dir, a un poble de poc més de 900 habitants com la Vall de Laguar hi haurien 9 psicòpates com a mínim. A tot això, cal dir que la psicopatia no és considera un trastorn mental. Mireu a part de psicòpates famosos per ser assassins en sèrie, i ha gent com Mario Conde o Luis Roldán que estan considerats pels experts com psicòpates, però també gent com Picasso o Andy Warhol, que no han delinquit mai, però les fan fer passar “canutes” a la gent del seu voltant.

Una notícia de principis d’any es feia resó d’un estudi en el que es comenten quines són les professions que prefereixen els psicòpates. Aquesta és la llista: 1.- CEO (acrònim de Chief Executive Office, que es el Gerent general, Director general o Director executiu d’una gran empresa); 2.- Advocat; 3.- Mitjans de comunicació; 4.- Venedor; 5.- Cirurgià; 6.- Periodista; 7.- Oficial de Policia; 8.- Clergue; 9.- Xef; 10.- Servent. Com podeu vorer professions totes elles, tal vegada exceptuant les dues últimes, on manipular i mentir és important. Mireu la 7, segur que no us estranya perquè la policia solta tantes hòsties a les manis. L’estudi es va fer als EEUU, per això no ix la professió de polític, n’estic segur que molts del polítics professionals a Espanya ho són (vos faig una escolteta: m’agradaria que En Cristobal Montoro, entre d’altres, es sotmetés al test de Robert Hare).

Ara enteneu una miqueta més aquest món? Enteneu: perquè hi ha gent, empresaris, que són capaços de fer treballar xiquets? Perquè hi ha multinacionals que permeten o fomenten el treball esclau? Perquè hi ha multinacionals que se’n aprofiten o provoquen guerres con les del Congo pel Coltan? Perquè hi ha gent és capaç de contaminar a gran escala aigües subterrànies, rius o terres provocant la mort i malalties a molta gent? O com hi ha banquers capaços de fer fora a milers de persones de la seva casa o estafar gent amb les preferents? Com hi ha polítics capaços de llevar la sanitat a grups de persones, com immigrants sense papers, condemnant-los a sofriment i a la mort? Sí, clar. S’entén perquè moltes de les persones que prenen eixes decisions son psicòpates, que no tenen empatia ni es posen al lloc de l’altre que pateix, només veuen beneficis d’empreses o metes que assolir. Els que no són psicòpates accepten estes mesures perquè se’n beneficien. Si això li sumem que hi ha psicòpates als mitjans de comunicació, s’entén perquè es diuen les barbaritats o es justifiquen actuacions d’aquest tipus, o es manipula la informació.

Es trist comprovar com aquesta societat porta amb andes a psicòpates, i els posa com a models a imitar. Grans banquers, grans empresaris, polítics sense escrúpols... sovint posats com exemple de no sé què.

I vosaltres què en penseu? Vivim a un món dominat per psicòpates?


http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2013/01/08/las-profesiones-y-los-oficios-en-las-que-los-psicopatas-suelen-llegar-a-lo-mas-alto-112256/


Oskar "Rabosa".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bon text. Ben escrit i amb final tocant la "fibra" de la gent. Volem m'es.

Fem Diblogacions. ha dit...

Gràcies pel comentari per llegir-nos. Fem el que podem.