divendres, 25 de juliol del 2014

R-TV: El segle del Jo (documental sobre enginyería social).



Encete al blog una secció nova, R-TV. R és per Rabosa, la TV, obviament, per televisió. Ja que ens han tancat el Canal 9 – quina desgràcia- no podem veure tots aquells documentals i programes, que a més d'entretenir-nos, ajudaven a formar-nos una idea clara del món que ens toca viure. Com aquest buit és insoportable, he decidit penjar tots aquells documentals, entrevistes, reportatges, programes de debat que Canal 9 també haguera emés. Òbviament, no tot ho trobarem en català, així que penjaré vídeos en qualsevol llengua, si no està en espanyol o en català només els penjaré si tenen subtítols.

En la primera emissió de R-TV posem El segle del Jo –The Century of the Self, en espanyol El siglo del Yo o El siglo del Individualismo-. Una sèrie documental de quatre capítols on es retrata com els descobriments de Sigmund Freud sobre el subconscient van ser utilitzats primer per a la propaganda i després, com que aquest concepte tenia un sentit pejoratiu, les “relacions públiques” en l’àmbit mercantil. Així, va nàixer l’enginyeria social, la manipulació de les masses, tant per a convertir l’individu en consumidor com per a manipular-lo políticament.

Vivim a una societat on tenim la il·lusió de ser lliures, quan en realitat estem manipulats totalment. La importància d’aquest documental està en què posa damunt de la taula com hem sigut manipulats. Com la nostra consciència, la nostra mentalitat, – o com diria Gramsci- el nostre sentit comú ha sigut creat, inventat del no-res, per a benefici de les grans multinacionals, tant econòmic com polític. Ser conscients de què com a Ser humans, ja com individus o com a societat, podem ser, i de fet som, manipulats és el primer pas per deixar de ser-ho. Per adquirir eixa consciència no et pots perdre aquesta sèrie documental. Pots fer l’esforç de veure-la i despertar, o no veure-la i seguir sent un “borrec individual" de per vida.

Màquines de felicitat (Happiness Machines)



La ingeneria del consentiment (The Engineering of Consent)



Hi ha un policia dins dels nostres caps: ha de ser destruït (There is a Policeman Inside All Our Heads: He Must Be Destroyed)



Huit persones bevent vi a Kettering (Eight People Sipping Wine in Kettering)