diumenge, 27 de juliol del 2014

R-TV: Waltz with Bashir (Vals amb Bashir).




Ara que torna la carnisseria israeliana a Gaza, és bon moment per rescatar pera R-TV una pel·lícula animada. Es diu Waltz with Bashir (Vals amb Bashir) i conta els successos de Sabra i Xatila des del punt de vista d’un soldat israelià. Done per descomptat que sabeu el que va succeir al camp de refugiats palestins de Sabra i Xatila i la matança que feren els cristians emparats per l’exèrcit d’Israel. Si no ho sabeu, només cal que feu una ullada a la Wikipedia.
El director de la pel·lícula es Ari Folman, un israelià que estava a l’exèrcit “fent la mili” i en la Guerra de Liban. quan van passar els fets de Sabra i Xatila el 1983. La pel·lícula reflecteix l’impacte d’allò va causar amb els soldats. Ari Folman es troba un amic molts anys després, el 2006. L’amic té malsons, però Ari Folman no recorda res. Després de trobar-se i la conversa té algun flash. Li ho conta a un altre amic, i aquell li recomana que investigue sobre el que va passar parlant amb companys de l’exercit d’aleshores.
La pel·licula està molt ben feta, tant des del punt de vista narratiu com artístic. A més ofereix una versió des de dintre l’exèrcit israelià de què va passar.

Vals amb Bashir.