dijous, 30 de maig del 2019

El (gens) estrany cas de Dr. Podemos i Mr./Ms. Unidas Podemos.

Resultat d'imatges de pablo iglesias lider supremo
Totes les històries que enganxen solen tenir un bon començament, després desenvolupament ple d'atzars, i un final. A cap lloc està escrit que el final haja de ser bo o dolent. Hi ha tragèdies, on no es salva ni l'apuntador. Hi ha comèdies, amb final feliç, tragicomèdies, drames amb finals feliços i amargs. La història que vos contaré no té un bon final, o sí, depèn per aquí, perquè no per a tothom els protagonistes són igual de bons o de dolents.

Tot va començar a començaments de la dècada. La història naix en plena crisi econòmica, social i moral. Els més dolents de tots havien robat, saquejat, devastant la societat i seguien amb total impunitat, amb la protecció tant dels aparells repressors de l'Estat així com dels aparells ideològics de l'Estat. El descontentament social anava a més, i van aparéixer les primaveres i el 15-M. La gent volia democràcia, justícia social, etc. Un moviment sense líders, parit a les xarxes (?), però tan pacífic que estava condemnat al fracàs o a la institucionalització.

De sobte va aparèixer un xic prou jove, amb coleta i barbeta, que deia coses que la gent volia sentir. Ell i un grupet d'amics, tots gent de la universitat, que havien estat menjant-se el cap des del camp de l'especulació política van decidir passar-se a la praxi. En un primer moment, el nucli estava format per amics que eren una mena de superherois, estil 4 Fantàstics, però sense encendre's en flames, la invisibilitat o ser de pedra. En el camp de la praxi política van crear un grup, li van traduir el nom del lema del president negre dels EUA, i van posar com a símbol la cara de la coleta. Booommm. 1.249.158 vots, del no-res. 5 escons a les eleccions europees. La novetat.

Prompte hi hauria eleccions i van començar els 5 fantàstics a crear un partit. Havien de consolidar-se. Havien de fer "Círculos", assemblees locals i barri, que devien la base i reclamaven els del 15-M. "El poder del pueblo" i tot això. Però havien d'assaltar el cel, també. Això ja no es podia fer sense un Mascle Alfa. Així, van idear una estratègia perquè els mascle alfa fora proclamat i elegit pel poble. Ell, el de la coleta, i els altres 4 fantàstics es van inventar les "llistes planxa". D'això d'elegir lliurement des dels "Círculos", res. Les llistes planxa eren: o tries al mascle alfa amb els seus escuders o res. El poble aclama el nou líder, mascle alfa i profeta, que els guiarà a un nou paradís. Deute odiós, justícia social, mort a la banca, canviar Europa, etc. Vistalegre I.

A les eleccions del 2015. Booommm. Boooommm. 5.189.333 vots. Comença l'era Podemos. Curta , o molt curta, per això. Primer una campanya mediàtica brutal en contra seua. Després errades estratègiques. El Mascle Alfa vol ser Alfa també fora del partit. Començaran guerres d'egos, desavinences internes. "Círculos" cerrados. Balls de parella: ara som parella, a la dreta del Mascle Alfa; deixes de ser parella, al galliner; nova parella, nova "portaveua". Desavinences que es converteixen en "Jaque Pastor". Telegram obert, no hi ha mate al Mascle Alfa. I així, fins Vistalegre II. Allà es consuma una purga estalinista. Nova guàrdia pretoriana per la Mascle Alfa.

De Vistalegre II ix un nou partit o partida, Unidas Podemos. De Vistalegre I no queda ni el programa. L'han aiguat. Han cedit a pressió mediàtica. Han acabat abandonat tots els principis i totes les reivindicacions. Els "Círculos" s'han esvaït en l'èter social. És clar, ja la crisi ha amainat i la gent ja no percebeix això com a tant necessari. I per a controlar el descontent social hi ha altres vies. Per a control de masses i reconducció del malestar hi ha coses menys molestes pel sistema neoliberal. D'ahí que Podemos es transvesteisca o es transexue en Unidas Podemos.

Després de Vistalegre II. El rumb s'ha perdut. Continuen les purgues, punyalades per l'esquena, talls a la cara per deixar cicatrius permanents. Trasllats a urbanitzacions exclusives. Paripés amb fills acabats de nàixer i permisos de paternitats. I dels "problemes reals", qui se n'ocupava? I entre unes coses i altres, Unidas Podemos ha esdevingut esquizofrènica, sense identitat i sense lloc a la societat. En descomposició, busquen jugar l'últim as, però ja no tenen cap triomfo.

Una història de la política a la postmodernitat. No falta de res: Alts ideals, mascles alfa, egos, embolics de faldes, traïcions... Al Líder Suprem li agrada tant Game of Thrones què ha portat la fantasia a la realitat.


Òskar "Rabosa".