divendres, 19 d’agost del 2022

Després del foc, hòsties en vinagre: Ajudes i plans integrals.

A la nostra terra s'ha apagat el foc i mentre cremava ens hem trobat amb el silenci d'alguns i el postureig fotogràfic d'altres. Una vegada apagat ens venen amb els romanços de sempre. "Farem un pla integral!" "Demanarem que es considere zona catastròfica!" "Donarem xxx milions en ajudes!". L'eixida fàcil i populista amb la qual es creuen que ens enganyen i, a més a més, queden bé amb la gent que viu 50 o 100 km dels nostres pobles i que ens miren com micos de fira quan venen als nostres pobles o com a figurants del parc d'atraccions en què s'han convertit el pobles d'interior i que consideren la muntanya el seu jardí.

La veritat és que, la fingida preocupació pel despoblament no és més que un meme electoral. Perquè ni volen fer res, ni pretenen revertir res, almenys res de veres. Prompte tindrem el Projecte de Llei integral de mesures contra la despoblació, i ja vos avance: no val per res. L'aprovaran, s'aplaudiran a ells mateixos, aniran per ràdios i televisions a vendre-la, la publicaran al DOGV, i ahí es quedarà en l'oblit de la xarxa. Només quan hom tinga l’ocurrència de què cal fer alguna cosa per a vendre algun #ximoanunci se'n recordaran d'ella, faran una pensada esplèndida, estil Ruta 99 i portar a moteros a fer soroll i omplir de fum els pobles, i fins la pròxima ocurrència.

En realitat, res del que s’inventen funciona perquè no entenen la gent de poble, no entenen que volem els que vivim als pobles. Es pensen que amb les seues lleis, fetes amb mirada d'urbaleta, altes dosis de compasió i superioritat ètica, vindrà urbanites a viure. Que potser vinga algun, però de cada cent, un s'adapta. Perque ve i no entén la nostra forma de viure, la nostra forma de pensar, la nostra forma d'entendre el món i si la coneix, no li agrada. Els que podrien tornar són els que se n'han anat, però les dificultats per tornar i fer vida al poble són massa grans, o tenen parelles i fills que no ens entenen o n’adapten tampoc.

Quins plans integrals volen fer si no saben qui som, què volem i com pensem? Quins plans volen fer si no ens pregunten? Quins plans volen fer si s'han carregat les formes de vida nostres? Que l'agricultura i la ramaderia no renten, no és destí fatal. És fruit de decisions polítiques i amb decisions polítiques es poden canviar. Però clar, és més important fer polítiques per Juan Roig, Carrefour, MasyMas, etcètera, o permetre i fomentar megagranges que omplin de purins i fems contaminants la terra, que treballar per als xicotets ramaders, pels llauradors, pels carnissers o pels que tenen tendes d'alimentació i fruiteries. I no ens enganyem, en la majoria dels nostres pobles quasi ningú pot viure d’eixes activitats exclusivament, com a molt són complementàries, però si renten bé (com als anys ’80 quan en una campaña de cierres entraven a la cooperativa de Campell més de 40.000.000 de pessetes, o en dues anyades d’ametles et podies comprar un cotxe) la gent treballaria el bancals o tindria un punta de cabres o d’ovelles. Si hui en dia entraren a Laguar 3 milions d’euros en la temporada de cireres estarien tots els bancals treballats; si la ametla es pagara en proporció al que es pagava als anys ’80, els TRAGSA hagueren eixit a escopetades si n’arranquen un d'ametler per la xylella.

Llig amb molta sorpresa que els socialistes de la Marina Alta volen un pla estil Vega Renhace, el pla per a després de la DANA al Baix Segura. Saben realment que ha suposat? Saben de què parlen? Què ha canviat eixe pla? Doncs, ha suposat que no ha canviat res. El Baix Segura, definit per Néstor Novell com la comarca on impera l'economia canalla (per la corrupció, la màfia, etc., on tot el món mulla de tot això), encara és la comarca més pobra del País Valencià, segueix l'especulació immobiliària sense gens de respecte per zones amb valor ambientals (Cala Mosca), es segueixen protegint els interessos dels especuladors, etc. L'única cosa que podia posar un poc trellat dins de les seues possibilitats, era el PAT del Baix Segura, però davant de l'oposició del PP, dels alcaldes que estan al dictat dels empresaris, i hi ha qui al Consell -no cal dir de quin partit- no vol continuar tramitant-lo perquè "és massa polèmic”. Ara bé, en altres temes polèmics com la CV-60, a major glòria dels florentinos-de-la-vida, sí hi ha la ferma decissió de portar-los endavant.

Una de les coses que quasi ningú entén és que el territori és un sistema complex. Un sistema complex que definit per tres factors: a) la gran quantitat d'informació continguda o el nombre de components; b) l'alta interconnectivitat de les parts i la informació; c) els efectes no lineals, amb nombrosos punts d'inflexió, sent una característica clau del sistema complex perquè implica que un canvi en qualsevol dels components pot portar a un sorprenent i desproporcionat efecte en qualsevol altra part. No es pot actuar sobre un component sense que afecte els altres, i els humans estem actuant sobre nombrosos elements del territori, amb efectes que no sabem, no volem saber i, a més a més, fins i tot, si arribarem a saber-los, no podríem controlar totalment.

Vindre ara amb romanços, dels quals estem ja farts, d'ajudes, de "plans integrals" i d'hòsties en vinagre, perquè tot torne a ser com abans del foc, és vendre fum de canyot. I el pitjor, és que no tenen ni puta idea, ni volen escoltar. Volen vots de votants que ni estan als nostres pobles ni els importem una merda, més enllà de ser els seus micos de fira en el seu jardí de parc temàtic els cap setmana.

Per canviar alguna cosa, caldria començar per a canviar tot el que estem fent mal, no sols als pobles afectats, sinó també a tot el territori donada la interconnectivitat i la interdependència dels components del territori. Els seus "plans integrals" no poden integrar una merda i com a molt voldran omplir els nostres termes de parcs eòlics i plaques solars. Com al Baix Segura, només serviran per a mantenir el negoci dels de sempre.


Òskar "Rabosa".

13 comentaris:

xavalin ha dit...

gran descobrimet aquest blog (ja ningú té un blog, ara toca tiktok i podcast). Molt encertades les reflexions al post i molt d'acord. Gràcies

silvia ha dit...

Tristemente tienes toda la razón , no haran nada mas que pasa seguir con su propio postureo

Anònim ha dit...

Per començar, aplaudirte per dir la veritat en tanta claretat que'ls podries ferir si no tingueren la cara tsn dura, peró ha quedat dit, Oskar.
El segon lloc, Per canviar alguna cosa, caldria començar per a canviar tot el que estem fent mal els politics de pacotilla a tot el territori. Hsn get mes mal ells, que el foc, perque, havent pogut fer polîtique que evitaren esta catastrofe, no han fet ni res ni mica de trellat.
Ja fa anys que només sentim...blala, blababa, blaba.... Pero l'altra part de culpa la tenen els votants que es deixen enganyar cada 4 anys, darrere cada 4 anys i no aprenen la llisó, ni rebent les varaes a l"esquena que'ls obri en canal.

Antoni llopis pastor ha dit...

Molt bona reflexió, tansols dir que el territori te nom.

Fem Diblogacions. ha dit...

silvia, per això intentem treure una reflexió, és important també a l'hora de votar veure qui ens ven fum de canyot i només està per a la foto, i qui vol treballar propostes serioses.

Fem Diblogacions. ha dit...

Anònim, Gràcies per les teues paraules. En realitat és un problema complex, no podem centrar-nos només en el foc. Centrar-se en el foc pot no canviar res. A més a més, els tècnics ja parle de la paradoxa del foc, com millor som combatent incendis, més greus són.
El problema és sistèmic i cal una reflexió molt profunda de la nostra relació econòmica, amb el territori i amb el medi ambient en general.

Fem Diblogacions. ha dit...

Antoni Llopis Pastor, no gaste "territori" com "terra" o "terreta", com a eufemisme de país, de País Valencià en concret. Parle de territori com a espai, com a lloc on es produeixen totes les activitats humanes i que té una connexió i interrelació amb la biosfera, hidrosfera, la litosfera, l'atmosfera. Per això, totes les actitivitats humanes afecten a tot el sistema-món i totes aquestes relacions i interaccions cal entendre-les com un sistema complex.

Fem Diblogacions. ha dit...

xavalin, gràcies per les teues paraules. Creiem en la necessitat d'escriure i llegir, vers un món on cada vegada predomina la imatge, el missatge curt i la manca de reflexió a fons.

Anònim ha dit...

Quizá se debería empezar a hacer propuestas desde las zonas afectadas y tener voz y voto en el desarrollo de esos "planes integrales". De todas formas algo que no comparto y estoy leyendo es la negativa de técnicos a la reforestación aunque sea con especies autóctonas y genética de cada valle, a mi forma de ver una generación o dos se perderán la esencia de dichos valles.

Fem Diblogacions. ha dit...

La essència es va perdre fa molt de temps. Només cal veure la quantiat de cultius abandonats.
La regeneneració forestal serà més lenta. Però si no es té un perspectiva més global tampoc valdrà de res.

Anònim ha dit...

La Pachamama, doncs.

Fem Diblogacions. ha dit...

No sé què vols dir, amb eixe comentari, però em sembla realment fora de lloc. No obstant això, gràcies per comentar.

Anònim ha dit...

Un año después...Y que razón tenías.
Se les llenó la boca tras el incendio, que si despoblación, que si el nuestro territorio, que si políticas para favorecer la agricultura y la ganadería, que si reforestación con especies autóctonas...La verdad, nada.
Yo me voy, vivo y gestiono un barecito en un "Llogaret" , con muchas apreturas tratando de salir adelante, con un sueldo para dos personas y haciendo malabares, tratando de ofrecer cocina del lugar, respetando la tierra que también es la mía, dando soporte a un pueblo para que no cierren el único bar que existe en él.
Pero tras el fuego, qué? ," más difícil todavía" y ayudas cero, el paisaje desolador y los nuevos proyectos en saco roto. Yo me voy, me cansé de tan solo sobrevivir malamente y de espalda a las administraciones. Que me hablen ahora de "repoblación" que lo único que les puedo ofrecer es mi dedo anular. "Fills de puta".