divendres, 26 d’agost del 2022

Cosmopolitisme o barbàrie

I que conste en l'escrit que sempre he estat una persona contraria a l'afirmació anterior perquè he cregut que aquella persona cosmopolita és la que s'ha sentit superior allà on ha anat. Ara, però, afirme que no hi ha res més fals que açò i que al món hi calen unes bases mínimes sobre les quals construir les relacions socials.

En la primera fase de l'evolució cap a l'ideal de convivència que he observat estes darreres setmanes hi ha el moment de beure el te. I d'ací a la sopa, que està a tocar… El soroll que barreja la presa del líquid juntament amb l'aire em va sorprendre perquè no hi estic acostumat, però, efectivament, esta era només la primera fase! L'aire que entra, ha d'eixir…

En la segona fase s'ha arribat a rotar enmig del dinar, o del sopar, de manera desacomplexada, davant de nou persones més, i de les quals hi havia relació només amb quatre, en el millor dels casos. Els europeus érem eixos que se sorprenien per un simple rot, o dos: salut!

Però, ja en la tercera fase, i quan creia que ja no se superava l'anterior, arribaren els pets! Sí, sí, els pets… i no els qui canten. Les senyoretes –sí, sí, les senyoretes– s'ho permetien tot a taula; amb naturalitat. El primer haguera pogut ser un descuit, però la resta, ja no. I tot això representat sota el passaport canadenc, però amb els trets asiàtics i la indubtable manca d'integració, o allò equivalent: la vida del gheto.

Ho sent, però m'he tornat cosmopolita.


Salvador Sendra