Si hi ha un
invent a qui els humans i les humanes deuen un reconeixement constant i ben
merescut, eixe no és l’aconseguit ni per la producció en cadena del fordisme ni
per la del warholisme, tot i que li deguem al primer la possibilitat de
consumir productes molt especials a preus tan raonables que, de no ser per la
seua cadena de muntatge, no hauria sigut possible fer-los arribar al més comú
dels mortals, i al segon, que qualsevol puga permetre’s tindre una obra d’art a
casa, tot i que això ja ho havien iniciat els gravadors amb les seues sèries.
No obstant això,
i per a la gent a qui li agrada la taula, si hi ha hagut un invent realment
interessant, eixe ha estat el congelat. Vos imagineu un Nadal sense gambes?
Impossible, veritat? Hi ha gent que en menja de fresques, com també hi ha gent
que conduïx un cotxe fet a mà o que compra una obra d’art única, perquè en el
món hi ha de tot. Però, d’altra banda, la resta de mortals poden assemblar-se
als primers quan ja tenen el producte al plat en la mesura que poden pensar que
un Fiat Punto també et du on vols, o que el gravat té un gran valor estètic
important.
Els dos
triomfadors de la classe mitjana han estat més que merescudament lloats i
condecorats per, primer, esta classe mitjana i, segon, per qui ha guanyat molts
diners amb la venda de la seua producció, que segurament no pertany al nomenat
sector social. Però, del senyor o senyora que va inventar les gambes congelades
ningú en parla, tot i que ha estat el/la protagonista de cada Nadal per a la
gran majoria de persones i de llars.
Popularitzar les
gambades quan no hi ha vaixells a la mar és, des del meu punt de vista, el més
gran invent del món. I no perquè a mi m’agrade menjar-ne, com tampoc m’agraden
les peces de Warhol ni els Ferrari –hehehehehehe— sinó perquè gaudisc mirant
totes eixes cares rogenques que transmeten els efluvis del marisc barrejat amb
Freixenet o Codorniu. Això sí que m’agrada, i molt. Des del meu punt de vista,
eixe és l’esperit de l’ànima!
Salvador Sendra
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada