dijous, 30 de juny del 2022

La crisi de la postmodernitat.

 

Ja tenim bastants complexos existencials perquè hi haja algú que encara te n’afegisca de nous. Ara, per si no en tenia suficient, resulta que soc una persona provinciana perquè solc parlar valencià i escriure’n. Sembla que per a trencar eixa barrera de la provincianitat n’hi ha suficient parlant i escrivint en altra llengua: el castellà, per exemple. La diferència, per tant, entre mi i un senyor de Murcia és que ell és cosmopolita.

Jo, com que soc molt sentit, me n’he anat a revisar la prestatgeria i he vist que la majoria dels llibres que tinc sobre els pensadors de finals del segle XX són els que van fonamentar el seu pensament i allò que els va diferenciar dels seus predecessors. Angoixat, vaig pensar que estava realment provincianitzat perquè no havia aprofundit en les evolucions d’estes persones, i que m’havia quedat en les idees primerenques.

Molts d’ells –perquè he de dir que la majoria dels llibres són de mascles—, quan van haver d’enfrontar-se al sistema falsacionista de Popper i defensar eixos textos de la crítica, es van van adonar que allò que aportava frescor i trencament no se sostenia en les essències. La solució i la coherència els va dur a modificar les bases fins al punt d’eliminar les petjades més evidents del postmodernisme. El relativisme inicial ha deixat passar altres opcions que eviten, en el fons, la negació total.

Tot açò no és meu: ho he extret d’uns articles que he estat llegint estos dies per intentar reeixir-me’n de la crisi provinciana en què em vaig vore ofegat a causa de la llengua. La persona que qüestionava  la meua personalitat basava tot el seu argumentari en criteris morals –dels que ella era l’equilibri—, en visions subjectives de tot allò que l’envolta, en exemples de coses directes o personals i en judicis fonamentats en el gust –en el seu gust. A tot això, el subjecte sempre era «yo», «mi hijo», o «las personas»; i quan eren negatius, usava «vosotros», «los políticos» i «el sistema». Però parlava castellà, o siga, era una mena de Ninette, però de València, major, casada i amb un parell de fills, amb hipoteca i compradora en les rebaixes, treballadora per a sobreviure, però visitadora de ciutats amb vols barats i  hotels als afores i amb un marit que la deu ajudar a casa.


Salvador Sendra