dijous, 15 de març del 2018

ALGUNS APUNTS SOBRE LA CULTURA DE MASSES


Resultat d'imatges de No a la guerra premios goya
Estic llegint un interessant assaig d’Edmond Cros que pot ajudar-vos a entendre algunes coses sobre la funció de les actrius i els actors en la mesura que s’entenen des de la perspectiva del cinema projectada ja —diguem-ne que encara de manera innocent—, des de fa unes dècades per Walter Benjamin. I amb això de la funció em referisc a la seua implicació social, que molta gent entén com a reivindicativa per tot allò del «no a la guerra», on van arribar a fer creure a les persones més ximples que la seua veu s’oposava al poder. Això: innocents!

Per a Cros, la figura de les actrius i actors d’èxit, o siga, la dels més mediàtics, és un simple apèndix del poder. Afirma que, amb la gran quantitat de pel·lícules que es va arribar a representar en allò que es va considerar el gran salt del cinema, calia destriar-ne aquelles que se sabien perjudicials de les que eren apropiades per a les empreses que hi aportaven els diners per a les produccions. Abans de passar a les pantalles, calia destriar-ne unes quantes; o unes moltes! I eixa és la raó de la creació d’allò que Edmund anomena star-systems, o les grans estrelles de la pantalla. A partir de la seua consagració, el públic estaria més pendent de vore en acció el/la seu/-a actor/actriu preferit/-da que del contingut de la cinta, o del seu argument.

La cartellera va passar a anunciar els personatges en un primer plànol, seguits, en el segon, de la historia que s’hi narrava i, amb una simple pinzellada, es va esborrar del mapa tota possible competència i, de pas, es garantia el guany de cada llançament, amb molt poques excepcions. Qui podia pagar els preus desorbitats de les grans estrelles? Només aquells que tenien un potent su     port financer! Els antisistema estaven abocats al silenci i a l’anonimat alhora que es van formar les grans companyies productores. Els premis, per tant, també passarien a ser un reflex de la gran jugada de poder. Les star-systems, mentrestant, vivien i viuen en un llimb on se saben observats i emulats per la gran massa, alhora que saben, també, qui els paga i per què.

La cerimònia dels premis Goya (Spanish Oscars) en què es va reivindicar la no-guerra estava més que assajada, a causa de la gran quantitat de manifestacions que es van programar pertot arreu. La indústria cinematogràfica, en la seua reivindicació, no va fer més que posar-se del costat de la gran massa ciutadana que, en el fons, era allò que desitjava perquè és qui en realitat nodrix eixe sistema empresarial. Però allò va ser massa general per a ser creïble. Ara, hi ha qui demana implicació a les star-system perquè s’involucren a reivindicar altres casos de discriminacions, d’il·legalitats o d’irresponsabilitats, però no ho poden aconseguir. Ara ja sabeu que, per a la pròxima representació, si no hi ha cap causa massiva nova, podran haver més actuacions sobre la igualtat de gènere –va fracassar el darrer me too—, arran de la magnífica mobilització del dia 8 de març, o sobre la jubilació (dels actors i actrius, perquè els toca la butxaca) aprofitant el vent favorable.

La raó, com he explicat abans, és molt clara, ací o als Estats Units, tant fa. I si alguna de les persones destacades prenguera partit per qualsevol de les reivindicacions no massificada, per raó que tinguera, la seua carrera acabaria en el teatre, en el millor dels casos, sense tindre en compte la vàlua interpretativa. O és que en realitat penseu que són tan bons i imprescindibles per a la gran industria del cinema? Ja per acabar, només queda per apuntar allò que sí que diu Cros, i és que eixa potent empresa sí que és important per a garantir la unitat de pensament, o d’ideologia; com vullgueu dir-li.
La no-guerra, la sí-igualtat o la no-discriminació són temes importantíssims per a una societat moderna que no estan mal vistos ni per la massa ni per la gran empresa cultural, però una cosa no lleva l’altra. Segurament, si eixe home que va presentar els premis Goya amb tacons ho fera demà, no rebria tantes crítiques com va tindre en el seu dia: ara la gran audiència ja ha entés la denúncia que representava i això li hauria aplanat el camí reivindicatiu. Però no ens enganyem, l’esforç se li recompensarà amb paperets d’estrella mediàtica i amb més euros, que donarà de manera altruista a protectores d’animals o a nobles finalitats semblants.


Salvador Sendra