dimarts, 14 de gener del 2020

UN ADOLESCENT AL GOBIERNO

  Resultado de imagen de gobierno
Diuen a la ràdio que ja hi ha Gobierno, i que hi haurà no-sé-quants ministerios i unes altres tantes vicepresidencias, i que hi ha dos partits polítics que han fet una coalició per poder governar, i que hi cal l’aprovació –bé per abstenció, bé per acceptació— d’altres partits polítics de tota mena per tirar endavant el projecte.
Jo no puc anticipar res perquè, en principi, no hi ha precedents d’una complexitat semblant, però sí que puc opinar atenent unes cosetes que he estat observant en les darreres setmanes. D’altra banda, cal saber que al llarg de l’evolució humana, les persones travessem unes etapes que només s’entenen des del punt de vista sincrònic, ara observades per mi de manera anacrònica. L’adolescència n’és una.
Les persones adolescents no han acabat d’entrar en la maduresa i encara mantenen actituds que poden sorprendre qui les tracta. Per exemple, els agrada la velocitat, i sovint la llengua els funciona massa ràpid. Si han de comunicar algun esdeveniment, segurament s’anticiparan al moment ideal per fer-ho, i pot ser que ho facen per canals que no sempre són adequats. Hui, sense dubte, farien servir les noves tecnologies.
D’altra banda, si es dona el cas d’haver de negociar alguna cosa, el seu punt de vista podria vincular-se a una posició privilegiada, molt probablement lligada al lloc físic més alt d’allò que considera una escala de valors. Açò se sol associar a la gran expectativa que els genera el propi ser i a pensar que l’hàbit fa el monjo: situant-se l’adolescent en un lloc privilegiat, i amb la capacitat que ell mateix s’associa, es podrà arribar a la finalitat desitjada.
La lleialtat, a més, és una de les claus perquè l’assumpte funcione, tot i que la testosterona tinga res a dir, però no es pot enganyar el líder, ni en el suposat cas de comprovar qui és el més homenet. Este, per tant, és un dels punts més aleatoris dels que es poden donar en una relació com l’exposada. Però podria passar que una de les parts de la relació ja haja transitat esta etapa i, per tant, ja haja assolit la maduresa, mentre que l’altra està torbada pel vertigen produït per una ascensió excessivament ràpida.
Aleshores, la persona major se’n pot beneficiar de la més jove, si té una mica de temple i saviesa. Per exemple, si s’aprofita de l’ímpetu del xaval, i si sap que s’anticiparà a la data òptima de comunicar alguna cosa, li pot filtrar informació que, després, esmenarà desautoritzant el jove, fent-lo servir com a barrera de protecció i, per extensió, per analitzar les respostes dels afectats de cada mesura cantada. Finalment, si es conduïx correctament la relació, els guanys de l’adult poden ser copiosos mentre que el seu desgast es pot apaivagar quasi en la seua totalitat.
Per cent, ara ja me n’he empassat de paraules i encara no he pogut aportar la meua opinió sobre el Gobierno, però, a més, no recorde quina relació hi ha entre els dos substantius del títol; així que ho deixe per a una altra ocasió.
Salvador Sendra