dilluns, 27 de gener del 2020

LA FAENA DEL MATALASSER


Resultado de imagen de deveses denia regeneración playa
A finals de novembre, ja comença a moure’s el tràfec de camions i de màquines excavadores per la platja. Hom pensa que, com ja ha passat la temporada de gotes fredes, a les platges més castigades els cal una revisió, o siga, s’hi ha d’afegir arena. I això s’aconseguix perquè es transporta d’altres indrets costaners que resistixen de millor manera les inclemències meteorològiques. I estes platges solen ser les menys explotades i les que més han respectat el medi ambient.
Quan preguntes sobre si els sembla estúpid intentar regenerar un indret que, al poc temps, retornarà al seu origen, et solen dir que hi ha un pressupost i que s’ha de gastar. Per entendre-ho millor, i de manera més gràfica, es pot explicar de la següent manera: pressupost per a regenerar –ara es diu així— la platja, el pressupost és anual, a desembre s’acaba l’any... No cal ser un superdotat per entendre-ho. Creuen que l’acció que realitzen és la correcta? Creuen que eixa regeneració suportarà la mínima inclemència? Té sentit això que fan?
A Geòrgia, em vaig adonar que passaven la vida arreglant camins de muntanya que, a les primeres pluges, desapareixien a causa de les solsides. A més, em cridava l’atenció que tots aquells que s’ho podien permetre –amb crèdit— compraven cotxes tot terreny de gama alta per poder transitar-hi. Al final de cada camí, hi havia una ermita; i n’hi havia molts, de camins. Li donava voltes a l’estupidesa humana sense avaluar que, al darrere d’unes accions que semblen infantils, hi havia una cosa anomenada màfia.
Ací, vull pensar que no és així i, per tant, elimine això de la màfia amb una simple resta. Per tant, i una volta feta l’operació, l’argumentari acaba amb la paraula estupidesa. A gener, per si encara hi ha algun dubte, ha passat el temporal Gloria i tot ha tornat a l’estat inicial, però amb el greuge que l’extracció d’arena dels llocs que millor han planificat l’urbanisme comporta que hagen patit mals majors, tot i ser exemplars en la gestió. Estem a gener i, per tant, encara hi ha el pressupost intacte per començar la ridícula regeneració. Plourà a Pasqua?
Salvador Sendra