dijous, 16 de gener del 2020

22 misteris per un desgovern


Foto: Foto de familia del nuevo Gobierno de Pedro Sánchez. (EFE)
Hi ha coses que són difícils d'entendre, i que passa quan manen «les esquerres». Ara, amb el nou govern a l'Estat, ha passat una d'eixes. Inexplicablement, s'ha fet un govern amb vint-i-dos ministeris. Sembla que per fer el govern de coalició hi ha hagut que forçar la màquina en excés. I l'han hagut de forçar perquè el que impera en el «Gobierno» és la desconfiança.

Per inventar-se vint-i-dos ministeris han hagut d'elevar a categoria de Ministeri el que abans eren Secretaries d'Estat, Direccions generals o fins i tot, crear un Ministeri d'una cosa que ja estava en una Secretaria integrada amb Sanitat. És a dir, en el cas de Ministeri de Consum que abans portava una persona com a Secretària d'Estat i que a més a més, ho portava amb Sanitat, ni més ni menys, ara és un ministeri. Tant important és el consum? Quines competències tindrà? Serà capaç d'omplir un Ministeri de competències de consum? Doncs, deixe-m'ho dubtar.

No ho dubte per dubtar, només cal mirar el que ha passat a la Comunidad Valenciana amb Habitatge, el que abans era Direcció General ara és una Conselleria -pintada de verd-amb dos secretaris autonòmics i quatre directors generals. Quan resulta evident que no hi ha tant de contingut com per poder fer una Conselleria només amb habitatge, per important que siga el tema. Sembla que importen les poltrones, les medalles i les carteres que el fet de treballar, i eixa és una imatge de l'esquerra que a mi en dol, i ha de doldre a qualsevol persona amb una mínima sensibilitat.

No és només el fet de crear un ministeri i que el sou d'un Secretari d'Estat o un Director General passe a ser el d'un ministre, és que la creació d'un Ministeri ve aparellada de la creació nous secretaris d'Estat, Director generals, etc., és a dir que on hi havia un càrrec ara n'apareixeran de cop i volta al voltant de 8. Tot i això tenint en compte que el personal, els funcionaris o personal contracte per l'administració és el mateix. Perquè els alts càrrecs no s'han d'asseure a picar els treballs...

Un govern de coalició no hauria de portar a aquestes cagades, són perfectament salvables, però això demostra que no és un govern que nasca de la confiança, de l'esperit de treball i d'una voluntat de compenetrar-se. Sembla un govern on primer s'han posat els noms, i després s'ha buscat «què et done» i «què acceptes per semblar que pintes alguna cosa» en coses que no pinten res.

La imatge que transmet és absolutament lamentable, excepte pels fans-boys dels partits al «Gobierno», donen munició gratuïta a la dreta assilvestrada. A més a més, donen també transmetre que el que importa és la poltrona i no la feina. Perquè si realment volen fer feina, es poden repartir els ministeris de forma més racional i assumir les competències que es pacte, fins i tot de forma més global. Però la manca de confiança i encaixar noms porta decisions absurdes.

Al final sí que faran un "govern frankenstein", no per tenir un suport de grups "que se situan fuera de la Constitución" sinó per tenir vint-i-dos ministeris que ningú sap que pinten. Al final, la gent acaba percebent que tots són igual, fins i tot, els que venien a canviar-ho tot, com Podemas, perquè fan el mateix que els altres. I després es queixaran de què la gent d'esquerres es queda a casa i guanye la dreta ultramuntana.

Òskar "Rabosa".