dimarts, 21 de gener del 2020

SPIN DOCTOR

 Resultado de imagen de spin doctor
Els assessors polítics estan de moda. No si això ho causa l'interés per la mateixa política o que les persones volem saber més sobre la manipulació a què ens sotmeten. Altres voltes ja he tractat el tema i, si no recorde malament, ho he fet qüestionant el paper dels mitjans d'informació de masses, com la premsa. De la televisió, no en puc parlar perquè, en primer lloc, no en tinc i, en segon, perquè fa molts anys que no l'he mirada.

La situació, calcule que deu ser la següent: els mitjans d'informació de masses tracten sobre un tema prèviament estudiat per aconseguir un efecte concret, els assessors polítics el traslladen als seus representants i, finalment, els polítics el tracten com els indica l'assessor. La faena del gurú, per tant, si és poderós, és la del manipulador i, si no ho és, és la de l'intèrpret dels missatges aliens que després adaptarà degudament al discurs del seu cap.

Però la realitat és ben diferent a tot això perquè el desori i el malestar s'expressa de diferents maneres, i quasi sempre equivocades. Jo me n'he adonat llegint Ortega y Gasset. M'explique. Per exemple, fa uns anys, vaig tindre un problema al braç dret que creia localitzat als dits. El físio me'l tractava sense resultats. Finalment, i per no allargar massa la cosa, diré que el mal el fenia a l'esquena, tot i que els símptoma estava a la mà.

El físio va estar tractant-me el mal sense obtindre resultats positius, però vaig pagar el tractament. Algú, després, amb una millor preparació, el va detectar i me'l va curar en poc de temps… Però, on vull arribar amb tot açò? Doncs, fàcil: que la gent es queixe d'una cosa no significa que eixe siga el problema. Un bon assessor deu localitzar el mal i proposar-li el remei, però no deu crear mals fins que el seu candidat guanye perquè, amb eixe equip i eixe tarannà, demostra que la cosa aviat esdevindrà crònica, entre altres coses perquè no estan preparats per aportar solucions, sinó per crear problemes i esperar que passen.


Salvador Sendra