dimarts, 24 de maig del 2022

Coses de la vida.

 

Fa poc que ha mort la persona que va executar Che Guevara, he llegit en un article d’El País relativament recent. Ho he trobat de casualitat; sense buscar-ho. Ho he escrit així perquè en el periòdic han anat amb molta cura de titllar-lo com a assassí. Capturat hui; executat demà. Tampoc hi consta res sobre l’absència de judici ni res d’això, però crec que jo sí que ho puc escriure. No obstant això, sí que hi van afegir que el govern dels EEUU el volia viu per poder interrogar-lo, però que l’aleshores tirà de Bolívia va decidir que se’n desferen, d’ell, i –supose que també—, que exposaren el seu cadàver. Ho creurem així.


Anys arrere, durant un viatge a Bolívia, quan no feia massa temps que s’hi havia acabat la dictadura, vaig preguntar com podia arribar al poble on està enterrat, però ningú no sabia de què parlava ni de qui. Impossible arribar-hi, a La Higuera. Ara, supose que hi haurà un santuari o un indret de pelegrinatge. Deia el periòdic que les seues darreres paraules van ser per al botxí: «Apunta bien porque vas a matar a un hombre». L’altre, va recular, va tancar els ulls i va disparar.


El meu oncle Carlos, que parlava quan volia i de les coses que volia, va conéixer el Che a Angola, en el transcurs del procés d’independència del Congo Belga. Sembla que va ser durant la instrucció de les tropes congoleses, però no sé res més perquè si preguntaves no responia. I, què hi feien els representants de l’exercit francés i els cubans? Doncs, tampoc ho sé... instruir, supose. Per això estan els historiadors, vull pensar: per esbrinar-ho i explicar-ho. I jo vaig deixar de ser-ho fa uns quants anys.


El pistoler bolivià instruït per l’exercit nord-americà va morir fa poc de càncer de pròstata, contava la premsa de referència, i diuen que no volia recordar el moment del dispar, i que fins i tot va argüir que ell no era el matador; que va ser un altre com ell que es deia com ell i que, casualitats de la vida, no se’n sap res més. Una volta va matar un home i va crear un mite. Sovint, per referir-se al càncer, diuen que ha mort després d’«una llarga i penosa malaltia», però no sé si ha sigut el cas.



Salvador Sendra