dilluns, 8 de juliol del 2019

Geòrgia.

Resultado de imagen de georgia
En hi ha llocs als quals un hi va un dia i sense saber ben bé perquè (o sí), acaba tornant recurrentment. En el meu cas dit lloc és Turquia, país a cavall de dos continents, un fascinant híbrid d’Orient i Occident.

Visitada amb freqüència la part europea i la capital real, Estambul, a més de la oficial, Ankara, les preferències m’anaren per la costa del Mar Negre i aquelles velles colònies gregues que també conec de Bulgària o Romania. Altre viatge, costa sud, el Mediterrani, tot siga per veure si hi ha un altre Mediterrani més enllà del nostre. Així les coses, i de tan gran com és la Península Anatòlica sempre em quedava per veure l’extremitat nord car en certa manera, la sud la coneixia per Síria i el Líban. Vole a Trapisonda, una vella colònia primer grega i després bizantina i genovesa a la costa, des d’allí Marco Polo s’endinsava cap a la Xina i la immensitat de les estepes asiàtiques o Xenofon pensà haver-se salvat. Hi ha una obra de l’antiguitat que sempre m’ha agradat, l’”Anàbasi” de Xenofon. En ella es conta la història d’un exèrcit mercenari grec que es desplaça a Pèrsia per tal de lluitar contra una de les faccions del multisecular enemic. Mort ràpidament en batalla el seu cap i protector persa, de seguida canvien les aliances i un contingent d’uns deu mil soldats grecs es veuen obligats a lluitar per continuar en vida, per poder un dia tornar a casa i no es tracta d’un mític retorn homèric... Encalçats, avançant per territori enemic i contra tot pronòstic, travessant deserts i nevades cadenes muntanyoses, arriben finalment a veure la mar i s’exclamen: “Thalassa, thalassa”... Mar, mar, la mar, amiga d’un poble mariner per al qual aquesta no era una frontera sinó l’Helespont, o pont dels grecs.

Allò més bell d’arribar a Trapisonda, que bé mereix una visita, són els voltants. Al llarg de la costa, en paral·lel a la costa, la Cordillera del Kaçkar, vora cinc-mil metres. Avançar amb la mar de una banda i els pics nevats de l’altra no té preu. Entre mig, terrasses i terrasses de plantacions de té. L’alta pluviometria de la zona i l’elevada latitud hi creen un microclima propici semblant als dels vessants de l’Himalaia.

Geòrgia m’acull amb bon temps i ho celebre amb bon vi com els mariners de qualsevol època al temps que em regala una visió de la qual ja no em despendré, la de pics nevats a esquerre i dreta. De fet el país és com una mena de triangle obert al Mar Negre per ponent. A l’esquerra l’imponent cordillera del Caucas amb altures superiors als cinc-metres i al sud i al darrere l’Àsia infinita i Rússia. Al sud, Armènia i el Kurdistan amb altra imponent barrera de monts fregant els cinc-mil metres. Monts mítics com ara l’Ararat allà on es diu que després del Diluvi Universal embarrancà l’Arca de Noé... Per a semites, grecs o romans, l’actual Geòrgia per homenatge a Sant Jordi, era la Còlquida, aquell remot territori mític on Jasó amb els seus argonautes cercaren el velló d’or... Jo no sé que hi cerque, tanmateix gaudisc i no deixe que el dubte m’estrague el plaer.

Un avió com un altre, tants ja, un dia com un altre, tants ja també. Viatjant, en ocasions, s’encerta.


Bucarest a 7 de juliol del 2019.
Lluís Alemany Giner