dilluns, 30 d’agost del 2021

Talibània et alia.

El terror com a poderosa arma d’informació massiva (més be recordatori) des de temps immemorials. Els americans informen que després d’una vintena d’anys ocupant el país, van a finalmente abandonar Afganistan el present mes d’agost del 2021. Tot d’una a tots ens vénen en ment imatges d’execucions o amputacions publiques, de gent coberta, de drets de les dones o qualsevol tipus de dissident simplemente dinamitades… Ara bé, ha realmente ocorregut això? Retirat l’enemic occidental els talibans simplemente han anat ocupant el lloc d’aquest. Les càmeres de tot el món fixes sobre el terreny i la barbàrie que encara no s’ha materialitzat. De veres no haurien pogut els talibans bombardejar a totes aquelles masses de gent a l’aeroport esperant fugir en qualsevol avió de qualsevol potència occidental? Digam que l’aeroport estava securitzat per tropes de l’OTAN, no haurien simplemente pogut evitar els accesos a dita instal.lació quan de fet tota la resta de la ciutat de Kabul ja obrava en el seu poder? La resposta és sí, els talibans podrien a ver creat mal, dolor a gran escala, però no ho han fet

Els mateixos talibans disposen ara de comunicadors informant a la resta del món que esperen formar un govern legítim i treballar pel bé del país, tot dins de paràmetres islàmics però molt més acceptable que la seua brutal i destructiva primera experiencia de govern. Dicta la lógica que d’on no en hi ha no es pot traure, tant han aprés els talibans les últimes dècades? Han estat formant-se? Molt probablemente no, Afganistan, el nou Afganistan sub dominació taliban està destinat a ser un laboratori panmusulmà. Un laboratori on ideòlegs de l’ortodòxia sunnita del golf van a testar la capacitat occidental d’oposició als seus postulats, que es preveu nul·la. El món musulmà no creu en els estats, una invenció occidental, sinó en la “umma”, la comunitat de creients i somia quallar tot això en torn d’un califat mundial basat allà on el profeta tingué les seues revelacions. El model saudí, wahabita, tots ho saben és radical. Cal doncs esperar una radicalització de l’islam en general en les pròximes dècades? Molt probablemente sí, com a mínim allò que ja han conseguit és frenar la laïcització de la societat com en Occident. Els seus temps no són els nostres ni es regeixen per paràmetres individualistes; el seu temps és col·lectiu i amb visos d’eternitat i d’ahí els problems de les dones i els dissidents.

Front a un Occident que envelleix i es retira sense presentar batalla un Orient rampant, més segur que mai de les seues institucions.


Ps- probablement molts pocs textos al món envelliran tan mal com aquest. Vinc d’escriure que els talibans encara no han provocat cap cataclisme major, ho escric el 28 d’agost i el 31 amb gran probabilitat es produirà algun tipus d’atentat o sèries d’ells amb l’intenció de testar la reacció occidental als mateixos. Com que segurament més enllà de comunicats no hi haurà cap acció es veuran legitimats per continuar i amb guiatge d’altres, se’ls preveu un gran futur si Xina o Rússia no ho impedeixen el les pròximes dècades, Occident…



Lluís Alemany Giner

Bucarest a 28 d’agost del 2021