dijous, 23 de desembre del 2021

INSULTS EN SENTIT EXTRAMORAL

 Més que siga com a deport, insulteu! Sense motius també es pot insultar, ja que sempre ens podem fixar en la manera de caminar, de parlar, de riure... en qualsevol cosa, collons! A més, resulta relaxant quan es conduïx per qualsevol tipus de via, i amb qualsevol vehicle.

Nosaltres ho hauríem de fer per protegir i dignificar la gran quantitat de possibilitats de què disposem. A mi m’agraden per damunt de tot les hortalisses. Fin i tot una persona vegana s’hi pot trobar com a casa fent servir tot el repertori... Ara bé, podem fer una primera separació entre els diferents tipus de vegetals, com per exemple: verdures, tubèrculs i fruites, tot i que n’hi ha més encara.

Vegetals amb baina. Bajoca, que eres un bajoca! Quina fava està feta; tots l’enganyen! A més, crec que n’he escoltat algun que usava la guixa. Vegetals de fulla ampla, on el més famós és el de bleda. Ser un bleda, un fava i un bajoca semblen la mateixa cosa, però estar fet tabac ja té l’al·licient del procés de triturat.

Els tubèrculs són la gran provisió d’insults i una font de possibilitats. Moniato és un dels clàssics, quan ens referim a eixes persones a les quals no els cap altre qualificatiu, però xirivia també hi té el seu espai com a sinònim de boig. Crec que en alguna ocasió l’he escoltat substituït per nap. Però, no veieu eixe que està com una ceba?

Quant a fruites, la més usada és la bacora, segurament per breu i estranya, tot i que els bacores abunden. Es pot emprar en compte de fava o bajoca; fins i tot de bleda. Ara bé, a la Safor els agrada molt emprar figa, i acompanyar-la d’algun altre adjectiu: figa molla.

Ara, eixint dels insults, hi ha una varietat d’usos dels vegetals per adornar qualsevol acte de parla, si ens referim a algú, fent servir el comparatiu: negre com una pelfa (fong), més verd que una ceba, coent com un all o aspre com un codony.

Ara que ja teniu més idees per insultar, espere que les poseu en pràctica i n’afegiu de noves, si cal, moniatos!


Salvador Sendra