divendres, 16 de desembre del 2022

Precedents d’intromissions i altres desgavells

 

Absort com estic en altres tasques, quasi no dispose de temps per revisar la premsa; més enllà dels titulars, per a mi, no existix res. La informació de moda, o siga, de les coses que caduquen l’endemà, la percep mitjançant la ràdio, quan vaig o torne de la faena, i és per eixa raó que no puc aprofundir massa en els raonaments, ni fonamentar-los en excés. No obstant això, hi veig un punt positiu: s’hi pot anomenar frescor.

Hui he escoltat que els tertulianos i les tertulianas estan molt empipats perquè el Tribunal Constitucional vol intervindré en una votació que es realitzarà al Congreso per entrebancar-ne el resultat, que sembla ser que no serà del seu grat. Diuen que ha maniobrat per intentar declarar dita votació com il·legítima –o algun adjectiu semblant— i a les tertúlies diuen que els jutges no han d’interferir en les tasques polítiques i democràtiques, perquè això és inadmissible.

No recorde l’emissora que escoltava, però hi havia unanimitat entre els tertulianos i les tertulianas respecte a la intromissió i la inadmissibilitat del fet... Però jo, que soc una persona molt bàsica, de sobte he pensat que no fa gaire temps s’ha jutjat la mesa del Parlament i, fins i tot, s’ha condemnat la presidenta d’aleshores, precisament perquè un tribunal va proposar què s’havia de votar i què no en la Cambra catalana.

Sovint creiem que una volta és una excepció, i que només hi haurà un cas en què s’aplique, però una cosa és allò que creiem i l’altra el desenllaç de la situació perquè, excepcional o no, ja s’hi ha creat un precedent. No recorde, ni vull recordar, què van dir eixos mateixos tertulianos i tertulianas sobre el cas del Parlament, però m’ho puc imaginar: hi van ajudar a crear el perillós precedent de què ara es queixen.


Salvador Sendra