dimecres, 17 d’abril del 2019

TOTS SOM TORTUGUES


Resultado de imagen de tortuga con plastico en la nariz
I totes, hem vist la colpidora imatge de la tortuga enganxada a una bossa de plàstic i amb una palleta al nas. Realment, es tracta d’una fotografia de l’esquarterada realitat, on els ecosistemes es troben en greu perill, fins i tot aquells que entenem com a paradisíacs. De tota manera, l’impacte de la visió no es deu a eixa qüestió, sinó al reflex del nostre subconscient, brut i viciós, sobre un pobre animalet innocent.

La tortuga ha patit un accident a la mar però, en mirar la palleta, al nas de l’animal, potser pensem altra cosa… I amb la bossa? El turisme que sol anar a les illes tropicals sol ser gent de diners i amb un gust estrany, desvinculat de l’art i la cultura i lligat a la natura antròpica –a aquella que veu a les fotografies i els documentals arreglats per al turisme. Molts es podrien considerar com a nous rics, una mica snobs, i sense massa cultura.
La gent que hi viu tot l’any, o tota la vida, és altra cosa: gent pobra, treballadora, que  no pot permetre’s eixir-ne ni viatjar lluny. La imatge de la palleta és la del turista, mentre que la de la bossa és la del nadiu. Amb les bosses hi ha qui s’apanya per a consumir certs productes més barats que els de la palla.

Conscients o no, la merda que deixem quan visitem les meravelloses platges, amb el nostre ritme de consum i l’ànsia per devorar, contribuïx a la degradació del medi, però a les fotos no hi apareix què hi ha darrere de la càmera. Els nadius no acaben d’entendre allò que pensem nosaltres sobre la gestió dels residus, ni sobre la nostra noció del temps, ni sobre les nostres maneres de viure i d’entendre el món.

En vore la tortuga, nosaltres hem observat el propi subconscient, viciós i brut, amb una palleta al nas i una bossa de plàstic enganxada (o enganxada a una bossa), i per això ens ha colpit tant. El reciclatge i el tractament de les bosses de plàstic és altra cosa, allunyada d’eixe mirall intern de la immoralitat, ja que la palleta és per a qui se la pot permetre, mentre que la bossa és per al rebutjat fracassat de la cola. La cuirassa és l’altra part del tot, on es reflectix l’empatia envers la resta de gent i del món, però això ja és altre tema.


Salvador Sendra