dijous, 29 de setembre del 2022

Gos flac

 

“Al gos flac no li falten puces”: dita popular a la qual, com en tantes altres, poques objeccions se li poden posar.

Fa uns quants mesos, en una entrada al blog, em vaig aventurar a fer un pronòstic sobre la guerra d’Ucraïna i, de moment, ho he encertat tot. Realment, no estic intentant fer creure que el meu punt de vista és especial, ni que veig allò que ningú veu, ni que la meua visió geoestratègica supera la de qualsevol assessor o periodista especialitzat, sinó que fa gràcia que les coses siguen tan simples i tan previsibles.

Ara, si canviem de lloc, podem vore i escoltar, fins i tot llegir si encara feu servir esta tècnica ancestral, que hi ha avalots i alçaments a Iran perquè una xica va morir en una comissaria. Diuen que tot això va passar perquè la van arrestar a causa “del mal ús que hi feia del vel”: sembla que el tenia mal col·locat i se li veia el cabell. Tota una provocació per als guardians i les guardianes de la integritat moral de l’estat islàmic!

Rússia té problemes a Ucraïna i s’hi està arreplegant en els indrets més consolidats. Ara, a més, proposarà una participació ciutadana per decidir la definició de cada territori pres i la seua possible adhesió a la mare pàtria. Necessita soldats i armes... L’exercit ucraïnés està fort, ben entrenat i armat... No cal que diga qui està al darrere. La premsa entén que hi ha una defallida russa en la zona que complicarà la seua iniciativa.

Iran és l’aliada de Rússia en tot això de la confederació asiàtica que ha de crear un bloc d’estats que servisquen de contrapés a les aliances occidentals, però ara té problemes i Rússia no està en un moment òptim per poder ajudar-la, com ja ha passat altres voltes. Quina casualitat, que ara hi haja mobilitzacions a l’Iran, o que hi haja hagut enfrontaments a Nagorno Karabaj... Supose que per la mateixa casualitat, a Síria, Baixar al Àssad deu començar a preocupar-se. Qui sap?


Salvador Sendra