dijous, 19 de setembre del 2024

Desokupa o el sagrament del matrimoni

 Cisma en la Iglesia: Las 10 de Belorado: de monjas a okupas

El meu veí ha decidit d’instal·lar una alarma d’eixes que avisen la centraleta i que la centraleta t’avisa perquè ha saltat l’alarma i que poden avisar la policia si tu vols perquè hi ha gent dins de ta casa. És curiós que això ens provoque benestar, ja que qui havia d’entrar ja està dins i s’haurà de traure. Aleshores, si no disposes d’una d’eixes alarmes, hauries d’avisar tu mateix la policia si veus que hi ha gent dins de ta casa...

Però, a banda d’això, hi ha una altra notícia que m’ha cridat l’atenció esta setmana: hi ha unes monges ocupant un convent i que tenen una ordre per a eixir-ne. De moment, ja les han expulsades de l’orde, però de les clarisses! Ara, com que ja no tenen cap orde que les empare, tenen l’ordre de desnonament, i ja desemparades, sembla que volen resistir. Ara és el moment de saber si l’Església té poder real o si només en tenen els bancs. Allò que està clar és que les clarisses (ara exclarisses) tenen ous!

Depenent del temps que dure el desnonament es podrà mesurar el poder eclesiàstic. Per a un banc, no hi ha problema, però estes senyores no paguen hipoteca ni lloguer, i la seua situació es pot assemblar a la de les cases ocupades del centre de les ciutats i que es transformen en indrets de reunió i de difusió cultural alternatius. En estos casos, la interacció amb el veïnat és diferent d’aquell que ocupa per negoci, o per a viure en una casa determinada. A més, sembla que no molesten.

De moment, les monges venen productes de rebosteria per Internet: els produïxen elles mateixes a l’obrador i sembla que te’ls envien a casa. Però, com els pasten? Quins productes utilitzen? Supose que farina i sucre, i ous... Però, hi ha un problema afegit de què ningú no en parla, que és la sequera! Pregar perquè no ploga el dia de la teua boda, amb les clarisses, costa una dotzena d’ous; i la propaganda del desnonament ha fet que molta gent les ajude quan compren els seus productes, però també quan els duen els ous. I els necis parlen del canvi climàtic que relacionen amb la falta de pluja!

No podem esperar que actue la justícia, ni la policia: ens estem jugant massa si no plou. Desokupa hauria d’actuar, traure les monges del monestir i menjar-se la proteïna per a fer més múscul. L’altra opció és que se suspenguen els enllaços matrimonials.

Salvador Sendra