dimecres, 29 de novembre del 2017

EFECTOS SECUNDARIOS

Resultado de imagen de oigo voces
Oigo voces dentro de mi cabeza que me hablan y me dicen cosas y yo no quiero oír las voces porque no me gusta oír voces cuando estoy solo y las voces no me dejan estar solo porque siempre me están hablando y con las voces no estoy nunca solo.

Las voces me hablan y yo no contesto cuando me hablan porque quiero pensar lo que debo decir a las voces, pero para pensar quiero estar solo y no con las voces que hablan, pero si estoy con ellas no estoy solo y no pienso y no hablo con ellas cuando estoy solo.

La voces me dicen doctrina y yo quiero pensar pero la doctrina no me deja pensar porque las voces me hablan de doctrina y la doctrina no es buena porque las voces no son buenas porque no me dejan pensar cuando estoy solo y yo no puedo estar solo cuando están las voces que hablan doctrinas.

Pongo la televisión para no oír voces y pongo la radio para no oír voces pero las voces me dicen doctrina y yo oigo doctrina con voces y las voces salen de la tele y de la radio hablando doctrina, también. Las voces son doctrina y la doctrina que hablan las voces son doctrina de voces y la tele es doctrina y la radio es doctrina.

La escuela es doctrina porque oigo voces cuando estoy en clase y cuando estudio porque solo hablan las voces que dicen doctrina y no puedo saber lo que pone en el libro porque oigo voces y oigo doctrina que no me deja estar solo sin la doctrina de las voces que hablan y la escuela es doctrina porque no hay ruido y solo hay voces que hablan en el libro en mi cabeza.



Alvert Ribera

dilluns, 27 de novembre del 2017

LA MAJORIA SILENCIOSA

Resultado de imagen de metropolis fabrica
La política és una tasca vocacional que aporta molta satisfacció a qui s’hi dedica. La feina ben feta es reflectix en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. El polític és una persona que es desviu perquè la societat prospere i, a més, ho fa de manera desinteressada. Mai no es podrà pagar amb diners la tasca que realitza un polític i, si és paga, segur que no s’ajusta a l’esforç i la dedicació: sempre quedarà curta la quantitat que s’hi abone.

Però, a estes personalitats tan altruistes se’ls demana molt més que a qualsevol dels mortals, com, per exemple, que demostren el seu compromís explícit amb algun dels aparells legals. Quan s’exercix un càrrec, es jura o es promet l’acatament de la Constitución, o dels estatuts d’autonomia vinculats, així com la defensa dels seus principis –i cal recordar que la Carta Magna té 169 articles!—, tot i que hi ha gent que hi afegix la Bíblia... En alguns llocs, a més d’això, s’ha hagut de dir, de manera clara, que es defugiran algunes conductes o, fins i tot, s’ha hagut de demanar perdó per actes realitzats per alguna o algunes persones vinculades al partit. Resulta curiós perquè, si no s’acaten els requeriments assenyalats, et poden il·legalitzar i, per tant, es pot perdre la possibilitat de presentar-se a unes eleccions per poder fer un món millor.

Una volta que el poble ha votat i s’ha constituït la cambra de beneïts representants, hi ha la moda de dir que una majoria silenciosa s’oposa a una determinada conducta, o acció. Eixa majoria silenciosa se suposa que és la quantitat de gent que no ha donat el suport explícit a una qüestió concreta. Per tant, la doble vara de mesurar està servida ja que s’ha de fer explícita, de forma verbal –«i el verb es va fer carn» (Joan 1:14)—, una adhesió perquè sinó es pot caure en desgràcia. Però, a més, tots aquells que no han fet explícita una expressió concreta estan adherint-se a la contraria! Qui no diu que no està dient que sí però, en altres casos, qui no ha dit que sí, està dient que no. Ara bé, quan no et deixen dir res de manera directa i clara, allò que passa és que els bondadosos polítics interpreten què en penses.

I en el cas que la proclamació passe des de les cambres de representants a la ciutadania, què s’ha de dir? Perquè el Partit Popular va demanar als seus simpatitzants que, si estaven d’acord en la defensa de la unitat d’España, havien de traure una bandera al balcó. Ara que este partit que està competint amb Ciudadanos per l’hegemonia pàtria i inquisitorial ha perdut la partida clamorosament perquè, de cada mil habitatges, hi ha dos, o tres, que l’han treta; per tant, la majoria silenciosa que ha parlat –perquè ara ja ho pot fer, sense por— està en contra de la unitat d’España. I punt!



Salvador Sendra

dijous, 23 de novembre del 2017

DOCTRINA

Resultado de imagen de doctrina
Coses que sorprenen, coses que alteren, coses que enerven, i, entre elles, l’ús que es fa de paraules entre les quals es troba la del títol.

La RAE diu:

doctrina

Del lat. doctrīna.

1. f. Enseñanza que se da para instrucción de alguien.
2. f. Norma científica, paradigma.
3. f. Conjunto de ideas u opiniones religiosas, filosóficas, políticas, etc.,sustentadas por una persona o grupo. Doctrina cristiana, tomista, socialista.
4. f. Transmisión de la doctrina cristiana en la catequesis. Los niños van a ladoctrina.
5. f. Plática dirigida al pueblo, explicándole la doctrina cristiana.
6. f. p. us. Grupo de personas que salía con los predicadores por las calles hasta el lugar en que se había de hacer la plática. Por esta calle pasa la doctrina.
7. f. En América, distrito eclesiástico servido por un sacerdote expresamentenombrado para adoctrinar a la población indígena.
8. f. En América, pueblo de indios recién convertidos, cuando todavía no se había establecido en él parroquialidad o curato.

adoctrinar 
1. tr. Inculcar a alguien determinadas ideas o creencias.

Fer classe, per tant, i segons la RAE, és adoctrinar. Altra cosa és que hi ha qui pensa que la paraula té altres connotacions, i segurament ho pensa perquè les fa servir, o les ha fetes servir en el seu temps. La relació de la doctrina amb la religió, no obstant, és evident perquè el lector (o la lectora) segur que ha associat ràpidament els termes. I és per això que, quan hi ha gent que diu que no s’ha d’adoctrinar a les escoles, he de dir que hi estic totalment d’acord. Per tant, no entenc perquè, quan passege per qualsevol ciutat, el 98% dels centres concertats tenen noms de sants, beats, verges o cristos.

Resulta curiós però el nas em diu que, en la gran majoria dels centres de referència, hi ha ensenyament religiós, o siga, doctrina. Estic totalment d’acord amb eliminar de l’ensenyament escolar totes les matèries que s’aparten de la causalitat racional. No entenc com l’alumnat pot estar rebent una classe de Física o d’Història i, de seguit, altra de religió sense que ningú es queixe, ni tan sols els pares i les mares que observen de manera crítica els continguts dels llibres de text i que opinen que el mal que es pot fer a un infant tan jove i tendre és irreparable. A més, això de l’Escolàstica ja fa més de 600 anys que ha passat, o allò que pot ocórrer és que encara romanga a la ment d’alguns progenitors o tutors, o polítics!


Salvador Sendra 

dimarts, 21 de novembre del 2017

Els valencians som un fòssil: un no-res.

Aquests darrers dies he llegit per les xarxes socials algunes coses que han acabat de donar forma a aquesta reflexió. En primer lloc, una espècie de malestar per part d'alguns valencianistes perquè Pablo Iglesias no va incloure als valencians entre les nacions de l'Estat; per altra banda, la celebració de l'Aplec del Castell Dénia i les converses que s'han derivat al comentar-se per les xarxes. Sembla que no hi ha lligam, cert? Doncs, per a les idees, arran de les darreres lectures, que van rondant-me pel cap, hi ha. Vos ho explique.
Pablo Iglesias té raó. Els valencians no som res. I ho dic en sentit sartrenià, que és l'enfocament que empraré en aquest post, però en compte de dirigit a l'home, a l'ésser humà, dirigit al poble valencia com a subjecte. Els valencians no som res –torne a repetir-, perquè estem a un present que és el buit, el no-res, el no-ser. A més a més, els valencians com a poble, vivim mirant al passat; i el passat, si bé és el que ens ha portat ací, no és el que som, sinó el que érem, és una cosa acabada, immodificable, fossilitzada, una cosa perduda i irrecuperable. El llibre de Vicent Baydal "Els valencians, des de quan són valencians?" no ens diu res del que som els valencians, sinó del que eren els valencians al s. XIV, i és més, del s. XXI no diu res –a més a més, que no diu què era "ser valencià" al s. XIV-. També tenen poc valor les commemoracions, recordatoris, o com es vulga dir, referides a la Guerra de Successió i als Decrets de Nova Planta, no tornarem mai a l'època d'Els Furs, ni seria bo tornar-hi. Ni les apel·lacions a la Guerra Civil, ni a la Transició, o a qualsevol altre passat mític, mitificat o mitificable.
Conéixer el passat ens pot ajudar a comprendre què som, d'on venim, com hem arribat fins ací, quins avatars hem passat com a poble, etc., però no determina, ni ha de determinar, res de l'avenir. Perquè el fet essencial és el que volem ser. El que volem ser és com ens projectem cap al futur com a poble. Dins de les opcions que tenim per escollir, amb exercici de la llibertat, ens projectem cap al futur. Eixe projectar-se cap al futur, és el que definirà qui som.
Els valencians no tenim com a poble cap projecció cap al futur, no hi ha cap projecte cap al futur. L'únic projecte cap al futur –no entrarem a discutir hui si estava encertat o no- és el que va desenvolupar Fuster. Fuster va comprendre quina era la realitat, va mirar al passat, i va projectar al País Valencià cap al futur. Aquest projectar-se passava per ser un projecte comú amb la resta de pobles, que ho direm amb llenguatge que empra Baydal, amb els quals la majoria dels habitants del país compartim origen ètnic-cultural. Era un País Valencià que es projectava dins d'uns Països Catalans projectats cap al futur.
Si assumim la divisió per terços que fan alguns sociòlegs –terç conservador, terç reaccionari i terç revolucionari-, el terç revolucionari –o com diria García-Trevijano, el terç laocràtic- va assumir el projecte de Fuster als anys 60 i 70, la qual cosa va forçar a les forces reaccionaris, conservadores i a l'Estat Español a tancar files, per a esclafar amb el projecte fusterià. Abans que les forces nacional-espanyoles tancaren files davant el procés independentista català, Fuster ja havia obligat a aquest "cierre de filas" durant la II Restauració Borbònica. Totes les forces espanyoles, des de l'Alianza Popular amb els elements més reaccionaris del país, UCD amb el catedràtic de Dret mercantil assassinat per ETA als '90, Manuel Broseta, i el P$x€ amb Ernest Lluch –un català-, es van mobilitzar per a alçar el primer gran dic de contenció contra un projecte -parit pel fill d'un carlista- valencià que li feia escac a l'Estat i al nacionalisme imperialista castellà.
Des d'aleshores no hi ha hagut cap projecte de país que el projectara cap al futur. La Batalla de València, on el projecte fusterià va ser aniquilat, va portar a la Comunidad Valenciana, i la Comunidad Valenciana és el no-res. El fet de dissoldre's dins del present, un present que és España i on la Comunidad Valencia es deixa arrossegar amb més o menys ganes, amb indolència sempre, i on la màxima ocurrència ha estat posar la clàusula Camps com a projecte de futur al darrer Estatut d'Autonomia de la Comunitat, és la desaparació del ser del poble valencià; és el no-ser poble; és el poble mut: el silenci del poble i el que no hi haja cap veu de poble per assumir.
No hi cap projecte ideològic –l'últim projecte identitari, que és del 2016, es queda en el 1360- ni polític –ni tan sols Compromís té un projecte de país- ni el terç revolucionari o laocràctic està mobilitzat sota un projecte comú que projecte el país cap al futur. Mirar a la història, mirar al passat, i veure que forem aleshores, ens converteix en un fòssil, com un os de dinosaure, que ja no té vida i que resta com allò que va ser i no és; com un no-res de pedra.
                          
Òskar "Rabosa"

diumenge, 19 de novembre del 2017

L’AVORRIMENT ETERN JA NO ÉS DE LA NOSTRA ÈPOCA

Resultado de imagen de superheroes
A la mitologia, tant fa d’on siga, hi ha hagut els déus i els humans. Les relacions entre ambdós no sempre han estat ben enteses ja que els primers es movien per un àmbit en què no hi havia el temps. L’eternitat, però, comportava d’altres facetes, i no totes divertides ni agradables, com, per exemple, l’avorriment. I per evitar-lo, les divinitats feien tot allò que podien: enganys, guerres, sexe, festes, sacrificis... Els segons, els humans, vivien en el món temporal i tenien altres preocupacions, tot i que, si fem servir el platonisme plotínic, hi intuïen la vida dels seus superiors i la intentaven imitar.

Entre déus i humans hi havia els semidéus, fruits de tantes i tantes expedicions divines recercant l’amor més passional entre els humans. El resultat dels encontres íntims entre les divinitats i la humanitat va ser algun que altre semidéu: Ulisses, Hèracles, Heràclit... i fins i tot el mateix Jesús! Però els herois mig divinitzats posseïen atributs humans barrejats amb poders inhumans, o divins (força descomunal, saviesa excepcional, bellesa sense igual, i altres), i vivien, ells sí, entre la resta de persones, tot i que tocats per la mà divina.

Els semidéus són la base de la creació de les grans civilitzacions del món i pertanyen a l’àmbit de la mitologia, de la literatura o del subconscient col·lectiu. Ara bé, si el naixement d’una nova civilització requerix d’elements mutants que li aporten la vessant mística inherent als pobles escollits, com expliquem la força que prenen els EEUU de després de la II Guerra Mundial? La nació escollida, tocada per la mà d’un(s) estrany(s) déu(s) va crear la seua pròpia mitologia semiracional per sustentar els semidéus: els herois dels còmics!

Malauradament, no tots han acabat d’entendre la gràcia del projecte il·lustrat –per això de les il·lustracions— i han vist els personatges com a simples entreteniments, mentre que la seua gran aportació ha estat la de canviar l’ordre mundial, ja que, des que el món és món, hi ha hagut elements amb característiques excepcionals. La radioactivitat, un experiment secret o una prova militar errada han estat els detonants del nou model nord-americà, tot i que encara hi roman alguna que altra divinitat de les de tota la vida. Jo, però, trobe a faltar l’avorriment etern, ja sabeu...



Salvador Sendra

dissabte, 18 de novembre del 2017

La constitució espanyola vigent en la pràctica (V). Els Drets fonamentals (III).

Resultado de imagen de constitución española 1978
Artículo 25.
1. Nadie puede ser condenado o sancionado por acciones u omisiones que en el momento de producirse no constituyan delito, falta o infracción administrativa, según la legislación vigente en aquel momento.
2. Las penas privativas de libertad y las medidas de seguridad estarán orientadas hacia el castigo y la venganza y no podrán consistir en trabajos forzados. El condenado a pena de prisión que estuviere cumpliendo la misma no gozará de los derechos fundamentales de este Capítulo, a demás de los que se vean expresamente limitados por el contenido del fallo condenatorio, el sentido de la pena y la Ley penitenciaria.
3. La Administración civil no podrá imponer sanciones que, directa o subsidiariamente, impliquen privación de libertad, aunque se podrá aprobar una Ley de Seguridad Ciudadana que los castigue por ejercer sus teóricos derechos.
4. Las élites económicas y financieras  se les exonerará de responsabilidad al mínimo resquicio legal que exista con interpretaciones ad hoc, en caso de no poder hallarlas por tener que retorcerse la Ley en demasía, se le condenará para dar apariencia de igualdad ante la Ley, entonces el indulto será concedido obligatoriamente por el Gobierno.
5. Las anteriores disposiciones no serán reconocidas ni a terroristas, a independentistas, a antisistema   o a los integrantes del estrato cuarto. Ocasionalmente el Tribunal constitucional concederá amparo a alguno de ellos para mantener la ilusión de la igualdad ante la Ley.

Artículo 26.
Se prohíben los Tribunales de Honor en el ámbito de la Administración Civil y de las organizaciones profesionales.

Artículo 27.
1. Todos tienen el derecho a la educación. Se reconoce la libertad de enseñanza para aquellos que tengan medios económicos.
2. La educación pública tendrá por objeto que los alumnos no sean incapaces de entender lo que lean,  crear telespectadores de programas basura, mascachapas, personal de baja cualificación profesional e ignorantes masivos; se les anulará cualquier capacidad crítica y se les adoctrinará en los valores nacionalcatólicos. La educación privada tendrá por objeto el que deseen los titulares de los centros de enseñanza privados.
3. Los poderes públicos garantizan que los alumnos reciban la formación religiosa y moral nacionalcatólica, como arma de alienación.
4. Para las familias carentes de recursos, la no-enseñanza de sus hijos que tiene como objetivo la ignorancia básica es obligatoria y gratuita.
5. Los poderes públicos garantizan la educación en la ignorancia, mediante una programación general de la no-enseñanza, con simulación participación efectiva de todos los sectores afectados y la creación de centros docentes. Los colegios privados seguirán su propio plan de acuerdo con sus fines.
6. Se reconoce a las personas físicas y jurídicas la libertad de creación de centros docentes, dentro del respeto a los principios constitucionales.
7. Se simulará que los profesores, los padres y, en su caso, los alumnos intervendrán en el control y gestión de todos los centros sostenidos por la Administración con fondos públicos, en los términos que la Ley establezca.
8. Los poderes públicos inspeccionarán y homologarán el sistema educativo para garantizar el cumplimiento de las Leyes, y asegurarse de que los planes de adoctrinamiento e ignorancia masiva se cumplen.
9. Los poderes públicos subvencionarán los colegios privados, y se llamarán concertados, para que los individuos con recursos económicos gasten lo justo en la educación básica de sus hijos a costa de las de los que menos recursos tienen.
10. Se reconoce la autonomía de las Universidades en los términos que la Ley establezca, teniendo como fundamento el crear una legión de trabajadores titulados –esclavos con nivel- mileuristas o con retribución inferior en tiempos de crisis.

Artículo 28.
1. Todos tienen derecho a sindicarse libremente, en los sindicatos que cumplan con los principios constitucionales, y estén al servicio del Mercado y de las élites económico-financieras. La Ley podrá limitar o exceptuar el ejercicio de este derecho a las Fuerzas o Institutos armados o a los demás Cuerpos sometidos a disciplina militar y regulará las peculiaridades de su ejercicio para los funcionarios públicos. La libertad sindical comprende el derecho a fundar sindicatos y a afiliarse al de su elección, así como el derecho de los sindicatos a formar confederaciones y a fundar organizaciones sindicales internacionales o afiliarse a las mismas. Nadie podrá ser obligado a afiliarse a un sindicato.
2. Se reconoce el derecho a la huelga de los trabajadores como pataleta cuando interese recortar sus derechos. La Ley que regule el ejercicio de este derecho establecerá las garantías precisas para asegurar el mantenimiento de los servicios esenciales de la comunidad. Los sindicatos se encargarán de que la huelga se convierta en una pantomima y se anulen los medios de lucha obrera.

Artículo 29.
1. Todos los españoles tendrán el derecho de petición individual y colectiva por escrito, en la forma y con los efectos que determine la Ley. La administración obviará sistemáticamente el derecho de petición aún en los casos evidentes en la Ley, salvo que interese al Mercado, a las élites, a la casta sacerdotal, o para dar apariencia de que existe una igualdad ante la Ley.

2. Los miembros de las Fuerzas o Institutos armados o de los Cuerpos sometidos a disciplina militar podrán ejercer este derecho solo individualmente y con arreglo a lo dispuesto en su legislación específica.


Òskar "Rabosa"

dilluns, 13 de novembre del 2017

La constitució espanyola vigent en la pràctica (IV). Els Drets fonamentals (II).

Resultado de imagen de constitución española 1978
Artículo 21.
1. Se reconoce el derecho de reunión pacífica y sin armas. El ejercicio de este derecho no necesitará autorización previa. Será reprimido duramente si se trata de elementos antisistema y no se tendrá en cuenta si son menores de edad los reunidos, en todo caso son el enemigo. Si se pone en duda la Unidad de la Patria serán considerados delitos de rebelión, sedición o lo que se estime oportuno, según dicte el Gobierno y las élites.
2. En los casos de reuniones en lugares de tránsito público y manifestaciones se dará comunicación previa a la autoridad, que solo podrá prohibirlas cuando existan razones fundadas de alteración del orden público, si se protesta contra el Mercado, contra el orden social establecido, o contra los principios que rigen esta Constitución. A todos los efectos, los fascistas, filo-nazis y demás grupos de la extrema derecha serán considerados no violentos, en tanto que las organizaciones laicas, antisistema o independentistas serán consideradas como violentas.
3. La resistencia pacífica a la policía durante las manifestaciones, al estilo Gandhi, serán consideradas como delito de atentado, sedición o rebelión según el libre arbitrio de las élites. Así mismo, la convocatoria de reuniones o manifestaciones a través de teléfono móvil o de las redes sociales se considerará integración en organización criminal. La policía podrá aporrear impunemente y con la máxima violencia, cuando así se le ordene.

Artículo 22.
1. Se reconoce el derecho de asociación.
2. Las asociaciones que persigan fines o utilicen medios tipificados como delito son ilegales. Las asociaciones mercantiles, corporaciones, entidades financieras, etc., controladas por las élites podrán delinquir con total impunidad.
3. Las asociaciones constituidas al amparo de este artículo deberán inscribirse en un registro a los solos efectos de su control. Los movimientos ciudadanos que no adopten tales formas se considerarán antisistema.
4. Las asociaciones solo podrán ser disueltas o suspendidas en sus actividades en virtud de resolución judicial motivada.
5. Se prohíben las asociaciones secretas y las de carácter paramilitar salvo que estén promovidas por las élites o la casta sacerdotal o tengan ideas fascistas.

Artículo 23.
1. Los súbditos tienen el derecho a participar en los asuntos públicos directamente o por medio de representantes, elegidos en elecciones periódicas por sufragio universal.
2. Asimismo, tienen derecho a acceder a las funciones y cargos públicos, con los requisitos que señalen las Leyes, o las normas no escritas establecidas por las élites económico-financieras o la casta política. Se tratará de evitar que elementos antisistema ocupen funciones y cargos.

Artículo 24.
1. Todos los súbditos tienen derecho a obtener la tutela efectiva de los jueces y tribunales en el ejercicio de sus derechos e intereses legítimos, sin que, en ningún caso, pueda producirse indefensión. Para las élites la tutela judicial efectiva se regirá por la conveniencia en cada caso.
2. Asimismo, todos los súbditos tienen derecho al Juez ordinario predeterminado por la Ley, a la defensa y a la asistencia de letrado, a ser informados de la acusación formulada contra ellos, un proceso público con dilaciones debidas y  algunas de las garantías, a utilizar los medios de prueba pertinentes para su defensa, a no declarar contra sí mismos, a no confesarse culpables y a la presunción de inocencia. El estrato primero queda fuera de la justicia penal y las normas se aplicarán a medida, cuando sea imprescindible su condena por apariencia de igualdad ante la Ley el Gobierno los indultará; respecto del estrato segundo la justicia será flexible para dar apariencia de que la justicia es igual para todos; el estrato cuarto queda excluido de cualquier derecho, aunque en ocasiones se les podrán reconocer los derechos con el objeto de aparentar igualdad ante la Ley.
La Ley regulará los casos en que, por razón de parentesco, de secreto profesional o cualquier otro privilegio de las élites o del estrato segundo, no se estará obligado a declarar sobre hechos presuntamente delictivos.


Òskar "Rabosa".