dimarts, 26 de maig del 2020

Capitalisme modern.


Hombre gana dinero comprando su propia pizza en la aplicación DoorDash
Se sol dir que la Revolució Industrial vingué a quebrar el monopoli de la producció manufacturada d’època medieval on mitjançant confraries tot es produïa segons un preu comunment acordat. La cosa anava a més, de fet, l’urbanisme estava determinat segons ocupacions,  més cèntric el carrer dels cordellers, el dels sabaters, més a fora els més contaminants, el dels carnissers o queviures en general. Els joves entraven en un taller i romanien un temps aprenent fins a que se’ls autoritzava a produir una “obra mestra”, que no tenia el sentit d’excel·lència actual sinó digna del mestre, el propietari del taller. Es treballava a gust del consumidor.

Tot això, al cap dels segles, simplement desaparegué en el moment en que començà a circular la llavors revolucionària idea de produir bens de consum barats i en sèrie. Les obres mestres com a obra del passat, ¿vostè vol un plat, una taula, qualsevol cosa? Doncs bé, ahí la té. Igualeta a del seu veí, barata, de fet, probablement elaborada per vosté mateix o el seu veí car un dels majors efectes de la Revolució Industrial fou el de provocar l’èxode rural. Fins a inicis del segle XIX es pot afirmar que més del 90% de la població de qualsevol lloc era rural mentre que a mitjans del segle XX, la població rural en qualsevol part ja era minoritària respecte de la urbana i dedicada a ocupacions industrials o allò que tímidament s’anunciava com a terç sector, metges, funcionaris, agents bancaris o de viatges, etc. Ras i curt, tot aquell que no produïa directament alguna cosa.

Els Estats Units d’Amèrica obtenen la independència al moment de la Revolució Industrial, de manera que ho fan tot com a la metròpoli britànica. Una volta lliberats d’ella no els hi queda més que recurrir als seus mateixos artificis i fomentar la immigració de gent desitjant escapar a una Europa primer en guerra per les guerres napoleòniques, després per escapar a l’esclavatge d’un incipient món capitalista on no existeixen regles i sí explotació humana al més alt nivell. Dickens ho plasma en literatura,  Marx i Engels en assaig. Lliure de competència continental i amb matèries primes i població immigrant educada, els Estats Units d’Amèrica prompte esdevindran una potència mundial. Lliures també de lleis per allò del pionerisme i perquè cadascú tenia orígens diferents, es decideix bastir un ordre nou. L’Amèrica com a daurat somni d’immigrants diversos. Allí Henry Ford, decideix, per exemple, automatitzar la cadena de producció d’allò que ja existia a Europa, el cotxe, però que als Estats Units per les seues grans distàncies era indispensable. Tot i així, parlem sempre d’un capitalisme no especulatiu, lligat a una producció d’un bé al que si li aplica una taxa per generar un benefici més enllà del cost de producció.

El nou capitalisme comença a generar, en canvi, situacions ridícules sinó absurdes. El propietari d’una pizzeria a Nova York descobreix que els clients per “delivery” es comencen a queixar de minva de qualitat en pizzes seues que li arriben tard o fredes, etc. Allò divertit per a l’home és que la seua pizzeria no tenia servei de repartiment a domicili. Els clients es queixen, a més, de diferència de preus entre el catàleg electrònic (que ell no tenia) i les pizzes comandades al local. Sorprés a més no poder l’home comença a tirar del fil per descobrir que la seua pizzeria ha estat inclosa sense ell saber-ho en la base de dades d’una aplicació informàtica que presenta el seu producte, cosa que ell sí el·labora i sap i la seua distribució, cosa que ell no sap ni oferta a la seua clientel·la. Roda i volta, sembla que algú ha decidit vendre les seues pizzes assumint una pèrdua, així que comença a demanar-se pizzes a sí mateix. Inicialment de manera tímida, enviades a casa d’amics o coneguts. Sorprés, observa que l’aplicació que desconeixia que ofertava les seues pizzes li reemborsa la diferència, de mode que pot fer comandes sense de fet lliurar res si vol, car passa el temps i ningú comprova i els diners li continuen arribant igual.

Tercera fase del capitalisme, generar moviment per fictici que siga... Les pizzes tan barates generen mercat, passat un temps de prova, un tècnic de l’aplicació se li acostarà per dir-li que el periode de prova gratuït ha expirat i que si vol continuar venent com ho feia li caldrà unir-se a ells. Clarament màfia associativa.

Què decidirà o decidí el propietari de la pizzeria ja ho ignore però em sembla molt bé el temps que va poder convidar als seus amics a menjar pizza no gratuïtament sinó de manera remunerada, i tot per una gent que sense el seu permís se li havia entromés.

Com en un bluff de pòker massiu, no podria haver continuat fins a l’infinit acabant amb la fam mundial? Clarament, li haurien parat els peus avant, ara bé, fins on hauria arribat? No hauria generat de nou –i així cíclicament- una nova roda d’inflació? Too big to fail...

Bucarest a 23 de maig de 2020. 
Lluís Alemany Giner