dissabte, 16 de maig del 2020

LES REVOLTES DE MADRID


Los organizadores de las protestas en el barrio de Salamanca piden ...
...d’una part de Madrid; d’eixa gent del barri de Salamanca.

La realitat de les revoltes la sé jo i la saben la gran majoria dels que se subleven, però ells no ho poden dir –heu d’entendre les seues circumstàncies— i, per això, seré jo qui ho faça públic: estan arruïnats! Perquè, us heu preguntat mai de què viu tota esta gent? Fàcil: de lloguers, d’accions i de vendre patrimoni que no cal ser excessivament intel·ligent per saber la seua procedència.

La crisi del Coronavirus els ha colpit fort perquè, en el fons, es tracta de gent que viu de manera justeta; amb la seua precarietat, però això: al dia. Els lloguers dels locals pengen d’un fil, i ja no perquè el govern no ajude tant com voldrien, sinó perquè s’aniran tancant negocis, augmentarà l’oferta i abaixaran els preus. Crec que sobre les accions no cal ni que escriga... I, les vendes de patrimoni, perquè amb això seguien vivint durant un temps, passaran pel mateix calvari que els lloguers: els preus cauran, almenys durant un temps, per la falta de compradors i per la major oferta.

Ara que ja estem assabentats de la seua precària situació, cal parar atenció a les consignes que criden quan es revolten. La veritat segur que no la diuen i, per tant, s’escuden darrere de la llibertat, cosa que no està mal plantejada si es fa de manera coherent i no apel·lant-hi quan et toca a tu i rebutjant-la quan els toca a la resta. Per tant, les consignes són falses, també. Ells no poden exposar la seua realitat perquè, en el fons, viuen en un decorat i d’unes relacions falses i buides. Si digueren realment quina és la seua situació, el veïnat –el decorat— els rebutjaria i quedarien exclosos de la vida d’aparences en què es mouen. Finalment, la pensió de la senyora viuda i els estalvis del difunt se’n van en gran mesura per pagar l’assistenta i menjar bullit, que és molt sa, perquè sense assistents no eres ningú.

Ara, a partir de la informació que us he transmés, espere que sigueu més comprensius amb ells i elles; sí, sí, eixos que estan sota les banderes... Però, i l’afició a la bandera? M’ha quedat un punt per explicar, que és el de la procedència de tot eixe patrimoni de què viuen, però no ho faré, així que: secreto, secreto!

Salvador Sendra