dissabte, 2 de maig del 2020

EL BASAR XINÉS


Oppo lideró el mercado chino de smartphones en 2016 - ITespresso.es
El debat sobre el canvi del model productiu és una de les prioritats per als demagogs professionals i amateurs avançats. Poques voltes hi ha una conversa sobre economia que no intente col·locar alguna estupidesa com esta per explicar la proposta de futur que, segurament, es detallarà amb tres o quatre obvietats més. Darrerament, les referències al canvi de model productiu estan a l’altura de les propostes d’abaixar els impostos per incentivar la instal·lació de noves empreses o d’altra estupidesa com és la inversió en I+D+i. Vaja... bajanades tot!

Començaré pel final. La inversió en investigació es pot donar si s’investiga com col·locar més gent sobre una platja a l’agost o com rebaixar el nombre de contractes de cambrers i cambreres per realitzar la mateixa faena, per tant, la investigació s’ha de concretar. A més, dita investigació no deu estar tutelada i deu ser creada des de la societat mateix, a partir de les seues inquietuds i les seues necessitats, i des de les institucions que s’hi dediquen, i finançada per aquells que després en trauran profit i, de moment, les dos coses que he escrit al principi són les que realment importen, a curt termini, i les que més profit aporten.

En mig, per això d’abaixar els impostos, només escriuré una anècdota de fa vora un segle i mig en què es van adonar que, a Anglaterra, els indrets on hi havia tren coincidien amb els que hi havia indústria. Ací, tan intel·ligents com han estat sempre –no és una cosa d’ara només— van deduir que si feien el tren hi hauria aviat indústria, i progrés –relació perfecta de causa-efecte. Sembla que ningú no va sospitar que eixes coses florien a partir d’una demanda i d’una situació prèvia de substitució d’estructures anteriors. El resultat no cal que us el detalle.

I, al principi, per això del canvi del model productiu, el paradigma es pot observar ara que tot Europa espera amb els braços oberts l’arribada de mascaretes, de mètodes de detecció i de tota mena de protectors i respiradors des de Xina. Sí, sí... No hi ha ací ni una sola empresa, ni deu, ni cent, que puguen cosir mascaretes suficients; en tot Europa! Què m’esteu contant? I sobre la investigació dels predictors? Vinga, va! Estem esperant mascaretes i tests perquè no tenim ni una sola opció de fer-ne però, a més, ens queixem que no funcionen bé! Heu anat alguna volta a comprar a un basar xinés?


Salvador Sendra