dilluns, 28 de setembre del 2020

Càmeres i innecessaria brutalitat!

 

Temps fa, estant per Alemanya d’Erasmus, vaig coincidir amb un xicon saudí per nacionalitat però racialment negre. De fet, ell i els seus pares, eren d’origen sudanés. A Alemanya estudiava medicina. Cal pressuposar un alt coeficient intel·lectual en algú que segueix uns estudis complicats plens de termes en grec en un medi germanòfon no sent ni el grec ni l’alemany la seua llengua materna, l’àrab. Aquest xicon, es queixava de que a Alemanya no era lliure de fer allò que l’Islam ordena fer. La frase em va xocar i el vaig intentar convèncer que si fas allò que t’ordena algu, indiferent de qui, ja no ets lliure... Millor dit que fet, tasca impossible. Respecte de la llibertat, Freiheit quan parlava amb mi, només semblava saber la closca fonètica externa però no el significat, l’abast intern.

Recentment m’he trobat amb un cas semblant, per la premsa però. Una cineasta egípcia, de nou algú a qui se li pressuposa un coeficient intel·lectual si no altíssim sí per damunt de la mitjana. Algú versat en captar el món exterior per recrear-lo posteriorment amb imatges pròpies, i que ha decidit de manera voluntària filmar la seua pròpia ablació del clítoris.

Es xifra el progrés per allò anacrònic o brutal que anem com a societat a petita escala o com a espècie a major escala deixant enrere. Quan els talibans volaren els Budes de Bamiyan molts vegeren un acte d’ignorància, i quan amputaven mans a lladres en directe la repulsa era pràcticament unànime i no únicament fora del món musulmà. Ningú hui en dia estaria disposat a cremar dissidents religiosos mitjançant fogueres com a l’Edat Mitjana cristiana ni a Mèxic ningú s’imagina reprenent sacrificis humans als deus asteques i altres. Això és el progrés, superació de barbarisme.

El particular cas específic d’aquesta cineasta egípcia que ha decidit filmar la seua pròpia mutilació genital és, com a mínim, curiós. Ho ha fet a esquenes de la seua família, libanesa resident a Egipte. L’ablació del clítoris és una tradició nilòtica preislàmica que no s’observa al Líban. Així, la xicona, filla de libanesos que no aprovaven el fet ha decidit fer-ho per ella mateixa: “Ahora soy una señora, mi padre y hermano ya no pueden decirme qué hacer. Ahora me casaré con un marido que será todo un hombre que me dará varias palizas al día" (El País, 19 d’abril del 2019)

Segons s’informa a l’article la pel·lícula fou presentada al Festival de Cinema Africà de Tarifa a Cadis. Em pregunte jo, centrant-se en filmar l’organ sexual femení i presentant-se com a porno o amb la subsegüent carnisseria per a passar al gènere gore???

Fora bromes, mai entendré com es va passar d’una òptica grecorromana on la lògica no especulativa (particularment en el cas romà) era TOT a una visió semítica de mortificació i patiment en aquest món per tal de guanyar-ne un altre en morir. Els nombrosos sants que s’autocastraren, l’ascetisme rigurós, la negació de les passions, l’antivida. Per a què viure una antivida, per a què automutilar-se...

No tinc resposta.


Lluís Alemany Giner

Bucarest a 27 de setembre del 2019.


dimecres, 23 de setembre del 2020

Escorxadors comarcals!

 


Un escorxador?

Darrerament sembla que he ofés sensibilitats en posar algunes piulades referents a la possibilitat d’escorxadors comarcals. La qüestió és que des de fa un temps s'ha encetat un moviment perquè hi haja un escorxador comarcal a la Marina Alta -hi ha un projecte, almenys, gestant-se-. Com no tinc la fe dels neòfits, com que he vist i viscut el que va passar als ‘80 amb els escorxadors municipals, com que tracte ser seriós amb les coses de menjar i m’indignen les xarrades de barral buit, he tractat de posar posar un parell de coses al lloc. Sembla que a alguns els ha pegat tort. Crec què per no entendre o no voler entendre alguns conceptes bàsics. Que amb aquest post vull aclarir.

Abans de començar m’agradaria deixar clares, no caldria però bé, un parell de coses. La primera que estic tant o més a favor d’un escorxador comarcal o de proximitat que ells. Entre altres coses, perquè jo xafava escorxadors des de ben menut, per estima a l’ofici de mon pare, per respecte a la gent que estimava els animals, que en tenia cura i que buscava carn de qualitat en els anys del clembuterol. La segona cosa, que qualsevol projecte que es propose al respecte ha de ser un èxit, o pel contrari, s’enterrara totalment la possibilitat que els escorxadors comarcals, de proximitat, o com es vulguen dir, reapareguen.

El paper de les administacions.

Una de les tonteries més grans que es diuen, és que no hi ha voluntat de les administracions i que la culpa és dels funcionaris de les administracions que no obstaculitzen els projectes. No saber com funcionen les institucions és trist. Confondre el paper de les persones que intervenen també. El més curiós és que alguns dels que diuen això són els primers en maleir l’Estat, els polítics i els funcionaris, alhora es dediquen a alabar la llibertat d’empresa, però quan no volen treure pasta de la seua butxaca, dubtant de la viabilitat del projecte, volen que els ho faça "l’Administració". Car, si no va bé el projecte, ells no palmen pasta. Però la palmem tots. Eixa gent em sembla que tenen la cara massa dura.

Igual no s’han adonat com funciona l’administració, i que no vivim -quan a ells els convé- a l’URSS, sinó a un societat on el paper de l’Estat, malauradament, s’ha anat aiguant-se. Les administracions, en la prestació de serveis, juguen dos papers:

a)     Per una banda, són els únics que presten uns pocs serveis exclusivament, serveis bàsics que el ciutadà ha de tenir necessàriament; alguns d’eixos serveis els poden gestionar privats.

b)     Per altra banda, allà on les activitats econòmiques que poden ser prestades per persones privades no han de ser prestades per l’Estat, exceptuant serveis que tinguen certa importància i puga haver-hi un interés públic o general.

Òbviament, un escorxador seria un servei d’aquest segon tipus. Tenint en compte les circumstàncies, podria considerar-se que hi ha un interés públic o general, que per  s’hauria de justificar. No obstant això, hi ha motius de sobra per justificar-ho, encara que no entraré en eixe tema. Ara bé, que siga públic no vol dir que s'hagen de tirar els diners i que la inversió no s'haja d'amortitzar o que no s'haja de tenir en compte criteris de viabilidad económica. Justament el que volen els enemics de "lo públic" són inversions fracassades, i no els podem regalar cap tanto. 


Tornar als escorxadors «com els municipals»?

Allà pels ’80 els escorxadors eren municipals, car jo era un xiquet, i del seu funcionament només sé el que em contava mon pare, o el que jo recorde del que, em contava. Més o menys, crec que no m’enganye si conte com segueix.

L’Ajuntament no sabia del que allí passava, només posaven un bidell que obria de bon matí, cap a les 4 o les 5, i cobrava una taxa. La taxa la pagaven els carnissers, i ells directament es posaven en contacte amb els ramaders o corredors i feien la compra. Supose que hi havia algun d’ells que la coordinava, perquè sovint es partien les canals, segons les necessitats de cadascú. Hom podia agafar dos canals i mitja de porc, sempre que haguera acordat amb un altre l’altra meitat. Als “matarifes” també els pagaven els mateixos carnissers. Cobraven per animal, els coders, els porcs i les vedelles tenien preus diferents.

A partir de les 5 del matí, o fins i tot abans, arribaven els ramaders o els corredors i descarregaven. Gairebé tots eren la zona. Noms que recorde encara: el Canya de Pedreguer, tenia ovelles i una vegada en va portar al seu corral perquè li digueren que necessitaven 5 o 6 corders més -el transport el feia amb una Citröen d’aquelles mítiques amb els corders amontonats i amb les pates lligades, hui en dia el condemnarien pernalment per maltracte animal-; els porcs, els solia portar Sevila d’Altea; i Vicent de Guadassuar portava les vedelles.

Cap a meitat matí anaven passant els carnissers i s’enduien les canals. En tot el dia -perquè a vegades hi havia tants animals que mon pare contava que a l’escorxador de Dénia veia eixir el sol per una finestra i pondre's per l’altra- no passava mai un veterinari per allí. La neteja es feia amb una mànega i una granera, res de sabó ni desinfectant. La sang, restes de butzes i la merda dels animals solia acabar als barrancs, quasi tots els escorxadors estaven al costat d’un barranquet.

Aleshores es venien també les pells, no sé qui se les quedava, però les pagaven bé. Quan mon matava a casa, una vegada van tancar els escorxadors, i venia els corders de contraban al mercat de Dénia, portava les pells a un pelleter d’Ondara. Supose que les pells se les quedarien els carnissers i amb la venda d’elles els donava de sobres per pagar les taxes dels escorxadors.

Tot açò es va acabar amb l’entrada a la Comunitat Econòmica Europa, encara que des d’abans ja anaven apretant amb les normes. Sí era normal. Qualsevol de vosaltres que vegera allò, sentiria tant de fàstic que no tornaria a menjar carn. Olor a sang, butzes, merda i milions de mosques donant voltes, sense ombra de cap sabó ni desinfectant.

Eren altres temps i era altra gent. Era un altre món que s’ha esvaït, que se n’ha anat. Per sempre més.


Impossible un escorxador comarcal hui en dia?

Una de les coses que va eixir al fil de piulades és que un “alt funcionari” de la administració valenciana havia dit que els escorxadors comarcals eren inviables. Doncs sí, té raó. Si el que es vol és un escorxador com els d’abans, sí. Hui un escorxador no el pot posar una administració, siga la que siga, que vaja un bidell a obrir i tancar, i que la merda, les butzes i la sang acaben al barranc. Les coses són molt més complicades. Però òbviament no impossibles. A més a més, ja no hi ha tants carnissers com hi havia abans, el mercat de la carn ha canviat. Un escorxador s’ha d’adaptar a eixa nova realitat. Hui en dia no poden els productors i els interessats trobar-se a un escorxador i que cadascú agafe el que “li toca” i se’n vaja sense més.

Cal estudiar la viabilitat d’un escorxador; veure l’abast territorial que es vol que tinga; veure si pot amortitzar i si es poden cobrir les despeses; veure a quin públic t’has de dirigir; veure qui pot i està disposat a comercialitzar el producte que isca de l’escorxador; cal saber també com eixirà la carn de l’escorxador -eixiran canals o eixirà després de l’especejament-; cal preveure com i qui gestionarà tota la burocràcia -traçabilitat, control de fred, documentació dels veterinaris, etc.-; s’haurà de plantejar quina de les opcions de gestió es pren i resulta més adequada; Etc.

En resum cal un projecte de viabilitat. No empre l’expressió “projecte de negoci” perquè l’escorxador ha de ser un instrument per recrear -tornar a crear des d’uns altres fonaments d’acord als temps que vivim- tota una economia, replantejar-nos les activitats agropecuaris i l’alimentació, donar mitjans de vida als pobles més rurals i canviar la nostra relació amb l’entorn. Però no podem deixar de banda que la viabilitat econòmica és una element fonamental, almenys s’ha de generar allò que siga suficient per pagar els costos i despeses fixes, i, també, tots els actors interessats han d’eixir beneficiats.

Una vegada hi haja un projecte de viabilitat, que siga realista, ben pensat i ben treballat, amb solució per a tots els problemes que es puguen plantejar, seria el moment d'anar a les administracions, buscar i tocar les portes correctes, totes, per poder dur-lo endavant. Anar abans, sense tenir les qüestions clau resoltes segurament portarà al fet que no t'òbriguen cap porta o que et contesten el que va dir "l'alt funcionari", que no es viable, i ell no et farà el pla de viabilitat, entre altes coses perquè no és la seua feina.

Plantejar la qüestió com un tornada a Arcadia no és el camí. L'Arcadia si va existir mai, no estava ací. I, en tot cas, si va existir, nosaltres no estem preparats per tornar a allà. No podríem viure allí.

Reitere: No hi haurà moltes oportunitats de fer projectes d’escorxadors viables, un escorxador públic que fracasse serà un llosa més a la tomba.

Això era tot el que volia dir, però crec que no em vaig explicar bé, donava coses per enteses perquè pensava que la gent sabia com anaven les coses.  Almenys espere haver desfet algun malentès. No estic en contra de què es faça un escorxador, estic en contra de que es faça mal, i com no sé com està plantejant-se, només volia dir: iep, no és tan fàcil.

Qui vullga saber què vaja a Salamanca que jo ja done el tema per tancat, m'haig d'ocupar d’allò que és assumpte meu, i Pares té la Santa Mare Església.

Epíleg.

Fa uns anys vaig veure un reportatge sobre un escorxador del País Basc. El reportatge és diu “Erralde: el sabor de un sueño”. Vos recomane que el veieu:

 

Erralde era un escorxador, era perquè al 2012 el van tancar, que va arribar a matar 9.600 bovins, 9.000 d’ells criats a Euskadi. El van clausurar per incompliment de les normatives europees. Erralde ha tractat d’adaptar-se i reobrir, però a dia de hui encara no ha reobert. Servisca d’exemple del que he exposat.


Òskar "Rabosa".

dimarts, 22 de setembre del 2020

IQUITOS

Tinc ja una edat en què podria fer valer la paraula experiència, però sempre m’ha semblat un argument massa feble i subjectiu que només hi val si l’altra persona, o les altres, tenen fe en allò que diràs o en qui ho diu, que eixa és l’altra cara, la del maestro. En ambdós casos, tant hi fa, s’hauria de prohibir com a argument perquè, automàticament, es preveu la buidor de l’exposició següent.


Tinc ja una edat en què l’experiència que he assolit al llarg dels viatges i dels descobriments em du a pensar en dos dels indrets més fascinants –com a ciutats— que he gaudit mai. El temps i les circumstàncies són culpables, en bona part, de les experiències, ja que ara no deuen ser com les recorde. Una és Katmandú, on al rompre el dia es fonen els mites i la racionalitat; les ofrenes als déus, on els ramats de gossos engarlandats corrent pels carrers, ensumant l’encens, donen pas a l’obertura dels comerços i a l’activitat de la gran ciutat. L’altra és Iquitos, on només s’hi pot accedir amb avió o amb vaixell per l’Amazonas, on hi ha la barreja dels indígenes que hi acudixen a aprovisionar-se i els ja establerts, algun guiri i alguna persona que busca l’ayahuasca...


Hi ha qui diu que amb els llibres es viatja... Innocent o ignorant? L’olor, el sabor, el tacte, el contacte, els idiomes, les necessitats, els transports, els diners... On està tot això en un llibre? Jules Verne no va eixir mai del seu poble, i va escriure els grans llibres d’aventures mai escrits. Kant, el filòsof il·lustrat, tampoc va eixir mai de la ciutat on vivia, diuen, però sabia de tot, i sense experiència. Apassionant, no? Doncs no... Un llibre mai no podrà substituir un viatge, per bo que siga; la imaginació té més limitacions que pensem. Ara bé, hi cal fer una apreciació: l’ayahuasca. Perquè diuen que amb el viatge que t’espolsa, veus, ensumes, toques, parles... i pagues! Això sí que deu ser un gran viatge que es fa sense moure’s de casa.



Salvador Sendra

dimarts, 15 de setembre del 2020

COM FUNCIONA L’ECONOMIA?

Una interessant pregunta que requerix d’una reflexió profunda. Ara ja no està de moda perquè la gent ja no hi parla, però continua present en les nostres vides i les nostres butxaques. Primera afirmació: perquè hi haja una economia potent, cal que els diners circulen. No hi ha ni més diners, ni menys... però si no belluguen, estem enfonsats en la misèria. Com s’explica això? Perquè, si jo m’havia de gastar 60.000 euros, per exemple, en unes vacances d’estiu i no me’ls he gastats, els tinc encara, no? Segona afirmació: no importa que jo tinga els diners; l’economia va malament! Però, si me’ls gaste, va bé.

M’he de comprar un cotxe de 200.000 euros però, com que no estic segur de l’eficiència energètica, no el compre. Tinc els diners al banc i, per tant, no he tingut una despesa innecessària, que sempre s’ha considerat una mala inversió, com la de les vacances, però estic fotent l’economia! Que jo tinga els diners importa poc, per a l’economia; allò que volen és que em gaste els que tinc i els que no tinc perquè tot rode com cal.

Si perquè l’economia funcione millor—tercera afirmació— ens hem de gastar els diners que no tenim, i esta pràctica s’estén a cada individu, em fa pensar en la bola de neu que creix fins que provoca un allau que no es pot aturar perquè els diners que es deuen ja són massa per poder-se pagar, per bé que el bon funcionament de l’economia reclame mes crèdit. Aleshores –quarta afirmació—, hem viscut per damunt de les nostres possibilitats i el banc s’ho queda tot i perd efectiu, mentre que nosaltres perdem el capital que hem invertit. Finalment –cinquena afirmació—, l’estat li entrega diners –li’ls regala— perquè ha fet un considerable esforç per al bé de la ciutadania, ja que no és el moment de subhastar els productes perquè no hi ha liquidesa, entre altres coses, perquè se l’han quedada tota els bancs.

Lliçons de la crisi de 2008. Ara repartixen diners perquè la gent respire i els bancs no s’ho foten tot. Amb el temps, contrastarem els dos models i en traurem conclusions.


Salvador Sendra (economista)


dilluns, 14 de setembre del 2020

22.000.000.000 EUROS NO SÓN RES PER A UN POBLE ALEGRE I COMBATIU


No us podeu ni imaginar com n’estic de content,de l’enllaç entre Caixabank i Bankia! Per fi tindrem un banc realment gran que servisca com cal els interessos dels particulars i, com no, els de la nación. Ja era hora que arribara una decisió de pes sobre una economia desgastada per les crisis i que mirara cap al futur amb sense miopia. La meua enhorabona a la parelleta de pitxonets!

A més, com en cada casament, s’ha de fer un regal adient. I jo propose que el regal de les persones honrades i treballadores siga donar-los els vint-i-dos mil milions d’Euros que deuen a l’estat. Eixirem a vora cinc-cents euros per persona, o siga, uns mil per parelleta. A nosaltres, eixos diners no ens suposen res, perquè som un poble que, a més de ser alegre i combatiu, també és estalviador i faener. Vaja, que ho tenim tot!

D’altra banda, amb eixos dinerets, la parelleta pot començar una nova vida que nosaltres també gaudirem, tot i que de manera indirecta, quan ens anuncien la quantitat de beneficis que assolixen i quan ens alegren amb notícies sobre els acomiadaments i els tancaments de sucursals que, en el fons, no són altra cosa que favors als treballadors i als usuaris –que ja s’entenen bé amb les noves tecnologies. Al cap i a la fi, és una racionalització de l’espai i del temps, i una reestructuració necessària de la plantilla.

Com m’alegre per Fainé, que no parava de publicar posts sobre la felicitat i que, per fi, l’ha trobada. La felicitat, al final, no és altra cosa que estar a gust i conviure amb la parella adequada, i ell sembla que l’ha trobada. Em desfaria en elogis però no vull semblar-vos excessivament embafós, així que, una volta expressat allò que sent, només queda dir que València és la ciutat escollida per a les noces i que, per extensió –perquè açò no té gaire importància—, l’enllaç multiplicarà per tropecentes mil l’activitat econòmica del Cap i Cassal.

Les meues benediccions,

Salvador Sendra


dijous, 10 de setembre del 2020

LA DESFETA PROVOCADA PER EINSTEIN

Cómo se puede ser genio, científico y también artista igual que Albert  Einstein | ALnavío - Noticias de ida y vuelta -

100 anys abans, Kierkegaard no podia ni imaginar la contundència de la seua anotació. Vam haver d’esperar fins que es publicaren les investigacions sobre la relativitat per adonar-nos d’allò que Søren va anticipar molt, moltíssim temps abans: l’home sense esperit, no és res. O dit per ell: «L’home és esperit. Però, què és l’esperit? L’esperit és el jo». En la recerca del ser, hi calia de l’esperit i de la religió per completar les opcions.


Ara bé, fora de la religió, hi pot haver eixe jo? No. I, què passa amb els filisteus? En principi es deia que no tenien opció de trobar-se a causa de les seues mancances espirituals. Després, amb l’auge de la ciència hi va haver una bona dosi d’optimisme perquè el ser hi tenia cabuda en la racionalitat que voltava uns pocs principis inqüestionables, mentre que allò que restava obsolet era qualsevol relació amb la fe. Però, que passa perquè el gran referent de la ciència del segle XX trastoque això que tant havia costat aconseguir? Anem per parts.


Kierkegaard va apuntar a meitat del segle XIX que «Déu és la possibilitat pura». El filisteu, com a persona no creient, es trobaria sempre en la probabilitat i allunyat de la possibilitat, tot i que allò possible sempre pot trobar un reducte molt minvat en allò probable... Dins de la probabilitat no hi pot trobar Déu i, per extensió, se sent incapaç de conéixer el ser. Però, amb les noves modes científiques, hi havia gent que creia que mitjançant la investigació es podia superar allò probable per accedir a allò possible, fins que arribà Einstein i ho desmuntà tot: la Relativitat s’obri pas per refermar Kierkegaard com a profeta de la desfeta laica. Amb la teoria de la Relativitat es van posar en dubte referents inqüestionables fins al moment i, per tant, es va revifar l’alé espiritual.



Salvador Sendra

dimecres, 9 de setembre del 2020

EL TEMPS

 

Necessitem una secció dedicada al temps perquè és la part més llegida i comentada per la gent. Una publicació seriosa ha de tindre’n una que, després, es pot eixamplir cap als desastres naturals i acabar tractant sobre els forats negres –els de l’espai— i l’evolució de la cotització de la borsa, com no! Per tant, no hi ha res millor per començar que posar-s’hi.


Esbrinant els mapes, l’europeu i l’americà, sobre què pot passar en la meteorologia del pròxims dies, i comparant les evolucions dels dos referents principals per a realitzar les previsions de futur, el meu equip i jo ens hem adonat del desplaçament, en les capes altes de l’atmosfera, d’una borsa d’aire polar des de la Sibèria que, en breu termini, travessarà l’Europa oriental i central i se situarà al Mediterrani. Hem passat uns dies de calor al llarg del més passat –a agost— que han provocat l’escalfament de la mar i dels cotxes, i, amb ell, l’augment de l’evaporació dels guanys dels bancs durant l’última dècada, cosa que es pot observar en la humitat excessiva que hi ha vora la mar.


Però, què passarà ara quan l’aire fred se situe sobre el Mediterrani? Per tractar-se d’una evaporació excessiva, el xoc amb la massa d’aire fred comportarà un desequilibri atmosfèric que, carregat d’humitat farà que ploga abundantment on en vent deposite la seua càrrega monetària, o siga, sobre les empreses de telecomunicacions i les tecnològiques. A partir de diumenge a la nit hi haurà desestabilització en altura i despús-demà començarà a afectar Catalunya, les Illes i, de refiló, a la costa valenciana; esta última provocada pel vent de gregal i per la fusió de Bankia i Caixabanc, que, amb el temps, passarà a llevant. Les muntanyes de la Safor i la Marina faran de pantalla per al vent humit i provocaran forts ruixats, en este cas d’aigua perquè és això el que s’ha evaporat.


Què, us ha impressionat? Doncs no tinc ni la més remota idea... L’única aposta guanyadora és la d’Aemet d’unes hores abans; la resta, sensacionalisme.



Salvador Sendra (taxista)

dijous, 3 de setembre del 2020

La ética de la caza y el cazador responsable - Trofeo caza

«Quan escriurà vosté una ètica?» Amb esta pregunta tan senzilla com innocent, un alumne de Heidegger rematà el seu professor. Heidegger no pot escriure una ètica perquè la seua posició en la vida hi ha estat del tot contrària i, a més, eixe suposat llibre mai escrit s’hauria convertit en un rendiment de comptes inassumible per a l’autor. La resposta del mestre va ser la de centrar-se en el ser perquè de la seua essència sorgira dita ètica. Encara esperem...

«Quan escriurà vosté una ètica?» Jo afegiria, «i un tractat sobre estètica o sobre metafísica?» Heidegger recull totes les branques de la filosofia en una sola: l’ontologia. Almenys és això el que he observat des de les lectures realitzades. L’estètica l’aborda en els seus tractats i les conferències sobre poesia. Desconec si s’endinsa en altres àmbits ni en autors diferents dels d’Art i poesia, o dels clàssics i de Hölderlin. La seua obra tracta d’esbrinar el ser, com vaig apuntar en un escrit anterior, i a l’essència del ser hi lliga la metafísica, l’ontologia i l’ètica, tot i que no aporte res sobre la darrera branca.

Quina aportació a l’ètica pot realitzar una persona que va pertànyer al partit del dimoni i que mai no se’n va desdir? No va poder ser jutjat per col·laboracionisme perquè encara no se sabien les coses que se saben ara (materials d’Hugo Ott i Víctor Farias). De tota manera, crec que les persones han de separar les seues accions puntuals de l’obra, més transversal, i que no s’ha de fer com fa Onfray que ja dona més importància a la biografia que a la filosofia, si atenem als textos segons, que revisen els primers sobre Freud o Sade. Ambdós, primer eren bons i, després, dolents, quan va comparar obra i biografia –molt qüestionada— de manera sincrònica.

El filòsof no ha de ser un monjo, ni un asceta, si no vol. La seua filosofia no té per què anar de la mà de la seua manera de viure. Però, i l’ètica? Si apliquem que abans de disposar d’una ètica hem de saber l’essència del ser i el seu desenvolupament, i si el procés es troba en constant revisió, l’ètica també ho pot estar, si n’hi ha. Aquells i aquelles que reclamen el valor de Heidegger, escriurien una ètica?


Salvador Sendra

dimecres, 2 de setembre del 2020

ERES UN MALALT

 Søren Kierkegaard - Wikipedia, la enciclopedia libre

Després d’haver dedicat una important part de l’estiu a llegir els existencialistes i els seus derivats, tot i saber que sempre és bo llegir i reflexionar allò que hom s’empassa, crec que he tancat el cercle. La primera volta que vaig llegir Kierkegaard va ser fa uns quinze anys. Recorde que, per eixe temps, i amb eixa lectura, vaig escriure un article en què explicava el temor a allò desconegut. Ara, he tornat al danés i m’he adonat que no haguera passat res si no haguera dedicat tant de temps a Sartre o a Heidegger, a Unamuno o a Camus. Havent llegit Kierkegaard, i canviant uns pocs punts, tenia tot allò que m’interessava de cada un.

El Tractat de la desesperació és un llibre clar que intenta solucionar els problemes a què s’enfronta Søren envers la seua religiositat i a causa del desamor. On hi ha escrit Søren hi podeu llegir l’ésser humà, i on hi ha religiositat i desamor, hi podeu llegir existència. Planteja el problema del ser i hi aporta solucions en atribuir-li una tercera pota: és l’espiritual. I la tensió s’hi troba entre la vessant mundanal i l’espiritual. I sense la vessant espiritual –divina— no hi ha ser. No hi ha pau per als laics, excepte en la seua dissolució en la massa, o siga, perdent la identitat pròpia deixarien de buscar el ser i, per tant, entrarien en la pau dels necis. Per entendre Sartre, on hi ha Déu, s’hi pot posar no-res. Per entendre Heidegger, hi podeu posar allò transcendent, encara inconcret, que t’empara –supose que del grup humà.

En tots els casos, el ser no existix fora del llenguatge, de la dialèctica, entesa de la manera Hegeliana, o siga en constant interacció entre les dos parts. Però Kierkegaard també encara l’existència inautèntica com a via d’escapament, com la resta dels coneguts com a existencialistes. De tota manera, l’autor ho deixa clar des de la primera pàgina: tots estem desesperats. I qui no ho està és perquè té una existència de pena; de puta pena! Una cosa semblant diu d’aquell que creu que no està malalt, i és perquè no visita el metge.


Salvador Sendra

dimarts, 1 de setembre del 2020

EL PITJOR ESTIU

 Juicio póstumo a un pensar sin compasión

Per superar el pitjor estiu de la meua vida no m’ha quedat alternativa: he hagut de llegir Heidegger. Abans, quan em vaig especialitzar en la Filosofia, recorde que allò que més m’interessava era l’estètica; ens ho va preguntar una professora, això de l’interés, i vaig ser dels pocs que va optar per la vessant artística. Ara, ja no m’interessa perquè l’individualisme i l’ego dels creadors i les creadores hi han desbancat qualsevol apreciació aliena. En el present, estic, de nou, transitant un terreny ample on tot hi cap.

M’ha agradat l’apunt del filòsof alemany sobre Sartre, però m’ha captivat per la separació que atribuïx al francés sobre el pensament de Marx. M’explique. Ambdós són filòsofs moderns perquè en cap cas conceben la tornada a la base clàssica. Sartre era el referent de l’esquerra europea a partir d’allò que es coneix sobre el Maig francés. Heidegger hi desmunta tot lligam amb Marx adduint que per a Sartre la història deixa de ser essencial. Per tant, és en la precisió d’aquell que ha esbrinat meticulosament els textos sobre qui recau la clau de l’explicació. Marx, cal recordar, era el precursor d’allò que s’entén com el materialisme històric –històric! Per tant, es pot considerar Sartre d’esquerres, però no marxista.

L’existència precedia l’essència. Heidegger, però, també es considera existencialista. Ara torna a estar de moda, per les referències de les lectures de què he gaudit estos mesos, però el seu descobriment per part de Dugin, per exemple, es basa en què dita essència del ser no té per què ser individual, sinó que l’individu, per a ell, hi té dues vessants: la individual i la supraindividual o transcendent–ho explique així per abreviar— i està en constant recerca de dit ser. Per trobar-lo, fa servir el pensament i el llenguatge, a partir de la meditació –meditació! Per tant, com que la meditació té la seua part irracional, entenc que no desestima Déu, siga quina siga la seua assignació.

El llenguatge ja és altra cosa, perquè està afectat per altres normes, quan es plasma. No obstant això, apunta que «el llenguatge és la casa del ser», però entenc que defuig la pressió a què el sotmet la lògica en la seua vessant més racional.


Salvador Sendra