dimecres, 9 de setembre del 2020

EL TEMPS

 

Necessitem una secció dedicada al temps perquè és la part més llegida i comentada per la gent. Una publicació seriosa ha de tindre’n una que, després, es pot eixamplir cap als desastres naturals i acabar tractant sobre els forats negres –els de l’espai— i l’evolució de la cotització de la borsa, com no! Per tant, no hi ha res millor per començar que posar-s’hi.


Esbrinant els mapes, l’europeu i l’americà, sobre què pot passar en la meteorologia del pròxims dies, i comparant les evolucions dels dos referents principals per a realitzar les previsions de futur, el meu equip i jo ens hem adonat del desplaçament, en les capes altes de l’atmosfera, d’una borsa d’aire polar des de la Sibèria que, en breu termini, travessarà l’Europa oriental i central i se situarà al Mediterrani. Hem passat uns dies de calor al llarg del més passat –a agost— que han provocat l’escalfament de la mar i dels cotxes, i, amb ell, l’augment de l’evaporació dels guanys dels bancs durant l’última dècada, cosa que es pot observar en la humitat excessiva que hi ha vora la mar.


Però, què passarà ara quan l’aire fred se situe sobre el Mediterrani? Per tractar-se d’una evaporació excessiva, el xoc amb la massa d’aire fred comportarà un desequilibri atmosfèric que, carregat d’humitat farà que ploga abundantment on en vent deposite la seua càrrega monetària, o siga, sobre les empreses de telecomunicacions i les tecnològiques. A partir de diumenge a la nit hi haurà desestabilització en altura i despús-demà començarà a afectar Catalunya, les Illes i, de refiló, a la costa valenciana; esta última provocada pel vent de gregal i per la fusió de Bankia i Caixabanc, que, amb el temps, passarà a llevant. Les muntanyes de la Safor i la Marina faran de pantalla per al vent humit i provocaran forts ruixats, en este cas d’aigua perquè és això el que s’ha evaporat.


Què, us ha impressionat? Doncs no tinc ni la més remota idea... L’única aposta guanyadora és la d’Aemet d’unes hores abans; la resta, sensacionalisme.



Salvador Sendra (taxista)